Rakennusala on kohdannut viime vuosina haastavia olosuhteita. Kansantalouden taantuman myötä talonrakennusala on vajonnut Suomessa harvinaisen nopeasti ja voimakkaasti heikkoon suhdannetilanteeseen.
Konkreettisesti heikko suhdannetilanne on näkynyt muun muassa rakennusalan yritysten konkursseina. Esimerkiksi elokuun loppupuolella Suomen suurimpiin omakotitalovalmistajiin kuulunut Jukkatalo hakeutui konkurssiin. Syyskuun alussa konkurssiin hakeutui Limingassa päätoimipistettään pitänyt Siklatilat.
Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan EU-maista rakentamisen luottamus oli heinäkuussa kaikkein heikointa Suomessa. Rakentamisen luottamus on tällä hetkellä hienoisessa nousussa, mutta edelleen selvästi alle pitkän aikavälin keskiarvon.
Etenkin asuntorakentamisessa rakennustyömaiden aloitukset ja rakennusluvat ovat notkahtaneet rajusti alkuvuoden aikana. Tilastokeskuksen mukaan asuinrakentamiseen myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni huhti-kesäkuun aikana 58 prosenttia vuodentakaisesta. Koko maan tasolla uusia asuntoja valmistui huhti-kesäkuussa 11 359. Rakennuslupia myönnettiin 62 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Laskua on tapahtunut myös julkisen sektorin toimitilarakentamisessa.
Rakennusalan yrityksiä edustava Rakennusteollisuus RT ry arvioi, että selkeyttä siihen, onko kyseessä vain tavallista rajumpi suhdannesykli, pitkäaikaisempi käänne vai jopa pysyvämpi rakennemuutos, saataneen vasta ensi vuonna.
Myös asunnon ostoa harkitaan nyt tarkemmin kuin aikaisemmin. Rakennusalan suhdanneryhmän raportin mukaan asunnon ostoaikeissa vähiten kuluttajia oli Pohjois- ja Itä-Suomessa.
Tilastokeskuksen elokuisen kuluttajabarometrin mukaan kuluttajien asunnon ostoaikeiden määrä on laskenut koko Suomessa selvästi pitkän ajan keskitason alle. Myös kodin peruskorjaamista harkitsee tavanomaista harvempi kuluttaja.
RAKSU arvioi, että korjausrakentamisen laskun taustalla ovat nousseet korot, korjausurakoiden ja materiaalien hintojen nousu, kuluttajien heikentynyt ostovoima ja rahoituksen saannin tiukentuminen. Kasvun arvioidaan kuitenkin palautuvan ensi vuoden puolella.
Valtiovarainministeriön rakennusalan suhdanneryhmä (RAKSU) arvioi rakentamisen vähenevän 6–8 prosenttia kuluvana vuonna. Väheneminen painottuu erityisesti asuinrakennuksiin. Suhdanneryhmä ennustaa myös korjausrakentamisen vähenevän vuonna 2023 noin prosentin vauhdilla. Lisäksi rakennusalan työllisyyden ennakoidaan heikentyvän selvästi.
Rakennusalalla kaivataan Rakennusteollisuus RT:n mukaan valtion apua varsinkin peruskorjaustoiminnan tukemiseen ja tuettuun asuntotuotantoon. RT:n mukaan tarvitaan sekä nopeavaikutteisia keinoja kysynnän ja luottamuksen lisäämiseksi että pitkävaikutteisia toimenpiteitä alan vakauttamiseksi. Lisäksi suunnitellut leikkaukset valtion tukemaan tuotantoon tulisi RT:n mukaan perua tässä suhdannetilanteessa.
Valtiovarainministeriö ja ympäristöministeriö tiedottivat 5. syyskuuta asettavansa työryhmän, jonka tavoitteena on arvioida asuntorakentamisen suhdannetilannetta sekä sen vaikutusta kokonaistaloudelliseen kehitykseen. Tuloksista työryhmä raportoi budjettiriihelle, ja selvityksen on määrä valmistua kokonaisuudessaan syksyn 2023 talousarvioneuvotteluihin mennessä.