Pohjolan Voima Oyj viettää 80-vuotisjuhliaan tänä vuonna. Se perustettiin sota-aikana 13.7.1943. Pohjolan Voiman toiminta on nykyään erittäin laajaa ja monipuolista toimintaa. Tässä keskitytään lähinnä Pohjolan Voiman toimintaan Rantapohjan alueella sekä yhtiön toiminnan alkuvaiheisiin. Jonkin verran sivutaan myös nykytilannetta.
Pohjolan Voiman perustajina oli kahdeksan metsäalan yritystä. Ensimmäiseksi toimitusjohtajaksi valittiin Erkki Aalto, joka toimi tehtävässä vuoteen 1956 asti. Ensimmäisenä hallituksen puheenjohtajana toimi vuorineuvos Niilo Kanto vuosina 1943–1956.
Ensimmäisiä tehtäviä oli vesivoiman ostot. Kajaanin Puutavara Oy:n lakimies Toivo Muttilainen osti koskiosuuksia lähinnä Iijoelta. Metsänhoitaja Jarl Sundqvist osti pääasiassa Kemijoen vesistön koskiosuuksia. Ounasjoella ostoja teki Kittilän kruununvouti Lauri Louekari, myöhemmin Pohjolan Voiman lakimies.
Ostot saatiin pääpiirteissään tehtyä kevääseen 1944 mennessä. Iijoessa Pohjolan Voiman osuus Taivalkosken ja meren välisestä vesivoimasta oli 75 prosenttia. Osakasyhtiöillä oli 3 prosentin osuus. Kemijoessa vastaavat luvut olivat 25 ja 46 prosenttia, joten yhtiöllä ja osakkailla oli merkittävä vesivoiman osuus. Vesivoiman kokonaismäärä oli tuolloin 225 MW, mikä olikin tavoiteltu määrä.
Kuusamossa ostot tuottivat Kuusamon koskisodan nimellä tunnetun tapahtumasarjan, joka alkoi 1950- luvun puolivälissä ja kesti 1960-luvun lopulle saakka. Osapuolina olivat lähinnä Imatran Voima ja Pohjolan Voima. Kuten tiedämme, Oulangan alue rauhoitettiin lopulta luonnonsuojelualueeksi. Koskien suojelua ajoi voimakkaasti tunnettu kirjailija ja lehtimies Reino Rinne. Oulangan kansallispuisto perustettiinkin 1956 ja sitä laajennettiin vielä myöhemmin.
Yksi ongelmatekijä Kuusamossa olivat maanomistajuussuhteet, sillä 1950-luvun alussa alkanut isojako saatiin loppumaan vasta 1960-luvulla.
Voimalaitosten rakentaminen alkaa. Koskiosuuksien hankkimisen jälkeen piti käynnistää jokiuomien tutkiminen ja voimalaitosten suunnittelu mahdollisimman nopeasti. Lapin sota hidasti kuitenkin käynnistysvaihetta. Ilmakuvauksia päästiin tekemään kesällä 1945.
Voimalaitosten osalta Iijoen Raasakkaa pidettiin lupaavimpana kohteena. Hanke kuitenkin viivästyi, koska löytyi kiinnostavampi kohde Kemijoelta. Ensimmäinen voimalaitos olikin Kemin Isohaara, jonka ensimmäinen koneisto käynnistyi joulun aikoihin v. 1948 ja toinen koneisto kesällä 1949.
Isohaaran rakennusvaiheet ovat mielenkiintoiset. Saksalaiset olivat Lapin sodan alkaessa räjäyttäneet Kemijoen sillat. Vähähaaran ja Isohaaran ylittävä silta oli ollut ainoa rautatiesilta Kemijoen ylitse. Pohjolan Voima perusteli valtioneuvostolle anomustaan sillä, että rakennustarviketilanne helpottuisi, valtio säästäisi 20 miljoonaa markkaa, Pohjois-Suomeen saataisiin vakinainen liikenneyhteys aikaisemmin ja alueen sähköistäminen etenisi.
Vuonna 1954 valmistui Jumisko Kemijärvelle. Se on siitä erikoinen laitos, että koneisto sijaitsee kallion sisällä ja vesiä ohjataan tunneleiden kautta.
Iijoen rakentamisen tarkempi suunnittelu alkoi vuonna 1958 tutkimuksilla Iijoen pääuomassa noin 100 kilometrin matkalla merestä Pudasjärvelle, koska Pohjolan Voima omisti tällä alueella vesivoimasta yli 80 prosenttia. Suunnittelua vauhditti lisäksi näkyvissä oleva energiapula.
Ensimmäisenä voimalaitoksena valmistui Iin kunnassa, nykyisessä Iin enklaavissa, noin 50 kilometrin päässä merestä sijaitseva Pahkakoski. Sen rakentaminen aloitettiin kesällä 1959. Ensimmäinen koneisto kytkettiin verkkoon heinäkuussa 1961 ja toinen saman vuoden lopulla.
Pahkakosken rakentamista ensimmäisenä perusteltiin joen jyrkimmillä putouksilla ja sillä, että veden alle jäisi suhteellisen pieni alue, 120 hehtaaria. Pahkakosken putouskorkeus oli 20,5 metriä.
Seuraavana valmistui lähellä sijaitseva Haapakoski, joka saatiin kokonaan käyntiin loppuvuodesta 1963. Koska rakennustyömaat olivat lähellä toisiaan, ei uusia työmaarakennuksia tarvittu kovinkaan paljon. Lisäksi voimajohtoa tarvittiin vain muutama kilometri. Seuraavina valmistuivat Kierikki vuonna 1965, Maalismaa vuonna 1967 ja Raasakka vuonna 1971.
Pahkakoski, Haapakoski ja Kierikki olivat suunnitteluiltaan samanlaisia. Maalismaa poikkesi mm. siinä, että sen koneasema sijaitsi noin puolen kilometrin päässä Iijoen uomasta. Vesi johdettiin voimalaitokselle neljän kilometrin kanavaa pitkin ja sieltä takaisin uomaan noin puolen kilometrin pituista alakanavaa pitkin. Tämä merkitsi huomattavaa maakaivuutyötä. Kaivuutöissä Iijoella oli mm. Suomen suurin kaivinkone, Marion.
Talot ja pellot olivat yleensä joen rannassa. Pellot jäivät pysyvästi veden alle eikä maanviljelystä enää voitu jatkaa. Myös suota ja metsää jäi veden alle. Esimerkiksi Haapakosken vahinkoalue oli noin 700 hehtaaria. Näistä tuli luonnollisesti korvauksia maanomistajille.
Raasakan voimalaitoksen suunnitteluun vaikutti suuresti se, että veden vaikutusalueeseen olisi jäänyt peräti 18 talouskeskusta. Tällä kertaa yksittäisten maanomistajien kanssa ei päästy neuvottelemaan, koska vahinkoalueiden omistajat järjestäytyivät yhteen rintamaan vuonna jo vuonna 1964. Sopuun päästiin samana vuonna, mutta itse kauppoja päästiin tekemään vasta sitten, kun voimalaitoksen rakentamisesta oli päätetty.
Myös Iin kunnan kanssa jouduttiin käymään neuvotteluja. Kunta olisi halunnut osakkaaksi voimalaitokseen, mutta Pohjolan Voima ei siihen suostunut. Lopulta kunta vuonna 1967 suostui vuokraamaan vesivoimansa Pohjolan Voimalle ja päätös rakentamisesta tehtiin tämän jälkeen.
Lopullisessa suunnitelmassa ei yksikään talousalue jäänyt veden alle. Tämä ratkaistiin sillä, että rakennettiin kanavia. Yläkanavan pituudeksi tuli kuusi kilometriä ja alakanavan neljä. Padotusta tehtiin padolta 12 kilometriä ylävirtaan. Vanha uoma jätettiin tulvauomaksi, johon rakennettiin useita pohjapatoja, joiden avulla vesi saatiin jäämään uomaan.
Raasakan voimalaitoksen 1- ja 2‑koneistot valmistuivat vuonna 1971 ja 3‑koneisto v. 1997. Raasakan voimalaitoksen yläveden korkeus merenpinnasta on 21 metriä, ja Iijoen ylin voimalaitos, Haapakoski, sijaitsee puolestaan 94 metriä merenpinnasta. Raasakan voimalaitoksen koneteho on 64,3 MW ja keskimääräinen energian tuotanto on 230 GWh vuodessa.
Nykyistä toimintaa. Iijoella valmistui v. 2013 mittava neljän vesivoimalaitoksen perusparannushanke, jonka ansiosta voimalaitosten teho ja sähköntuotanto on kasvanut. Raasakan sähkö- ja automaatiojärjestelmät uusittiin v. 2018. Peruskunnostus jatkuu vuonna 2023 toisen koneiston staattorin uusimisella. Staattori ja roottori ovat generaattorin pääosat.
Nykyisin Pohjolan Voiman tytäryhtiö PVO-Vesivoimalla on kahdeksan omaa ja neljä osakkuusvoimalaitosta Ii‑, Kemi‑, Kokemäen ja Tengeliönjoella. Rantapohjan alueella on Pohjolan Voima tunnettu voimalaitoksistaan, mutta kerrottakoon, että yhtiö omistaa myös viisi lämpövoimalaitosta ja on mukana ydinvoiman tuotannossa. Pohjolan Voiman yhteisyritys Teollisuuden Voima, TVO tuottaa sähköä Eurajoen Olkiluodossa. TVO:n maailman tehokkain ydinvoimayksikkö, Olkiluoto 3, aloitti säännöllisen sähköntuotannon 16.4.2023. Sen teho on 1600 MW.
Pohjolan Voima oli myös alusta alkaen mukana kehittämässä suomalaista tuulivoimatekniikkaa ja mukana tuulivoiman tuotannossa vuoteen 2011 saakka. Nykyisin Iin kunta saa PVO-Vesivoiman laitoksista tuotanto-osuuksia perustuen koskitilojen omistuksiin. Nämä tarkoittavat keskimääräisenä vesivuotena noin 22 GWh:n energiaa.
Vesivoima kattaa noin puolet Suomen uusiutuvalla energialla tuotetusta sähköstä. Vesivoiman merkitys säätövoiman tuottamisessa on merkittävä. Jos esim. tuulivoimaa ei saada riittävästi, voidaan vesivoiman tehoa nostaa.
Voimalaitoksia etäohjataan Tampereelta, ja paikan päällä laitoksilla käydään lähinnä huoltotöissä. Elokuussa 2022 uutisoitiin Haapakosken voimalaitoksen yhteyteen rakennetusta Suomen ensimmäisestä smolttien alasvaellusväylän ja kiinniottolaitteiston valmistumisesta. Raasakassa on vuosina 2023–2025 käytössä suomalainen innovaatio, hydraulinen Kalasydän-kalatie, jonka käytöstä saadaan arvokasta kokemusta osana vaelluskalatoimia.
Pohjolan Voima ja PVO-Vesivoima ovatkin sitoutuneet edistämään vaelluskalojen luontaisen lisääntymiskierron palauttamista yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Yhteisenä visiona on edetä vaihteittain, kokemusten ja tutkimusten perusteella, ensin Raasakan ylösvaellusratkaisun ja Haapakosken alasvaellusratkaisun kautta muiden voimalaitosten vaelluskalaratkaisuihin. Yhteisissä vaelluskalahankkeissa on lisäksi toteutettu mm. merilohen- ja taimenen pienpoikasten istutuksia sekä kalojen ylisiirtoja ja seurantaa.
Kuvat: Kari Holma. Vanhat kuvat: Pohjolan Voima. Päälähde: Historiikki; Pohjolan Voima 1943–1993, Kai Hoffman, 1993. Muita lähteitä: Pohjolan Voima 60 vuotta, Pohjoisen vesiltä monipuoliseksi energiayhtiöksi, 2003; Pohjolan Voima, Voimavarojen yhdistäjä, 70 toimintavuotta, kuvateos, 2013; Uskalla, ennakoi, kehitä, sopeudu, Pohjolan Voima 75 vuotta, 2018; Pohjolan Voiman esitteet ja nykyinformaatiot