Koko Rantapohjan alueella vastuu hyötyjätteiden kuljetuksista siirtyy jätelain nojalla kuntaomisteiselle jätehuoltoyhtiölle eli Kiertokaari Oy:lle 4. syyskuuta alkaen. Hyötyjätteitä ovat biojäte sekä pakkausjätteet eli lasi, metalli, kartonki ja muovi.
Uudistus on näkynyt jo muun muassa Haukiputaalla toimivan jäte- ja kiinteistöhuollon yritys SR-Kiinteistöhuolto Oy:n arjessa.
– Meille on tullut paljon puheluita asiaan liittyen, koska asiakkaat ovat tottuneet toimimaan kanssamme ja he ovat olleet tietämättömiä uudistuksesta. Meidän palvelumme tulee jatkumaan tulevaisuudessa seka- ja paperijätteen osalta normaalisti, mutta hyötyjakeiden ja biojätteen keräys kotitalouksilta siirtyy uudistuksen myötä Kiertokaari Oy:lle, kertoo Minna Kujala SR-Kiinteistöhuolto Oy:ltä.
Kujalan mukaan uudistus on otettu paitsi SR-Kiinteistöhuollolla myös muissa jätehuollon yrityksissä vastaan hämmentävissä tunnelmissa.
– Yrittäjien näkökulmasta uudistus ei ole positiivinen. Yrityksissä on itse asiakkuudet hankittu ja kohteita hoidettu vuosikymmenien ajan, ja kunnallistamisen myötä nämä omat asiakkaat siirretään automaattisesti kunnalliselle yhtiölle. Normaalissa tapauksessahan tehdylle työlle ja yrityksen asiakkuuksille annetaan arvo ja hinta, sanoo Kujala, ja jatkaa:
– Kannustan ehdottomasti kaikkia kierrättämään jätteet oikein ja se on myös ympäristömme etu. Kierrättämisenkin voi silti hoitaa monilla tavoilla. Keskustelut asiakkaidemme kanssa ovat nostaneet esiin kysymyksen, miksi asiakkailta viedään vapaus valinta toimija. Esimerkiksi Muhoksen, Tyrnävän, Limingan alueella bio- ja pakkausjätteiden kierrätystä päätettiin jatkaa vapaavalintaisena.
Kiertokaari oy:n järjestämä bio- ja pakkausjätteen urakoitsijoiden kilpailutus herätti yrittäjissä kritiikkiä jo keväällä. Tuolloin esimerkiksi Oulun Kokoomuksen valtuustoryhmä sekä kahdeksan paikallista jätehuoltoyritystä esittivät Kiertokaarelle kilpailutusprosessin keskeyttämistä.
Alkuperäisten kilpailuehtojen mukaan hyötyjätteiden kuljetukseen kilpailutuksen myötä valittujen yritysten oli määrä aloittaa urakointi jo heinäkuussa, ja erityisesti tämä tiukka aikataulu koettiin yrittäjien kesken ongelmaksi.
– Myös Ympäristöministeriö tunnisti kiireellisen aikataulun haasteet ja totesi, että kilpailutusprosessia voitaisiin pidentää prosessin laadun takaamiseksi, tietää Kujala kertoa.
Lopulta urakoiden aloitusaikataulua lykättiin, mutta kilpailutus kuitenkin pysyi alkuperäisessä aikataulussaan.
– Hyvin hoidettu kilpailutus olisi ollut kaikkien etu, niin tarjoajan, yritysten kuin maksavien loppuasiakkaidenkin, toteaa Kujala.
Uudistuksella on vaikutusta sekä taloyhtiöihin että omakotitaloihin. Uudistuksen astuessa voimaan Kiertokaari hoitaa keskitetysti kuljetusten lisäksi hyötyjätteiden kuljetusten asiakaspalvelun, laskutuksen ja astiapalvelun.
Sekajätteen ja paperin kuljetusasioissa isännöitsijät ja asukkaat asioivat edelleen suoraan astioita tyhjentävän kuljetusyrityksen kanssa.
Taloyhtiöiden osalta isännöitsijöiden tulisi varmistaa, että Kiertokaarella on oikeat hyötyjäteastioiden tyhjennystiedot kaikista vähintään 4 huoneiston taloyhtiöistä.
– Isännöitsijöiden on hyvä ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme, ellei ole tiedossa, että kohdetiedot on jo aikaisemmin tarkistettu. Näin voidaan ehkäistä sitä, että astioita jää tyhjentämättä kuljetusmuutosten astuessa voimaan, ohjeistaa Kiertokaaren logistiikkapäällikkö Veli-Pekka Pyörälä Kiertokaaren tiedotteessa.
Isännöitsijät voivat tarkistaa myös itse omien kohteidensa kuljetuksia koskevat tiedot Kiertokaaren sähköisessä asioinnissa. Tunnukset sähköistä asiointia varten saa Kiertokaaren asiakaspalvelusta.
Taloyhtiöiden lukittuihin jätetiloihin tulee lisäksi asentaa jätehuoltomääräysten mukainen kaksoislukko. Taloyhtiöt tilaavat lukot itse ja vastaavat asennuksen kustannuksista.
Sähköisen lukituksen avulla kuljetusurakoitsija pääsee avainlätkän tai matkapuhelimen avulla lukittuun jätetilaan. Jos järjestelmää ei ole asennettu ja urakoitsija ei pääse jätetilaan, taloyhtiöltä veloitetaan lisämaksu jokaista tyhjennyskertaa kohden.
Omakotitaloasujiin uudistunut jätelaki vaikuttaa muun muassa biojätteen lajittelun laajenemisen osalta.
Oulun jätehuoltoviranomaisen alueella biojäte on joko kompostoitava tai sille on tilattava erilliskeräys kaikissa taajamissa sijaitsevissa pientaloissa. Lajittelun on oltava kunnossa lain mukaan viimeistään ensi vuoden heinäkuussa.
– Biojätteen lajittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Jos pientaloasukas haluaa biojätteen keräysastian, se tilataan Kiertokaarelta. Jos biojätekeräys on jo käynnissä, tiedot keräyksestä on hyvä ilmoittaa meille, jotta palveluun ei tule katkoksia, Veli-Pekka Pyörälä kertoo.
Ruokajätteen kompostoinnista on tehtävä kompostointi-ilmoitus paikalliselle jätehuoltoviranomaiselle. Ilmoituksen kompostoinnista voi tehdä Oulun kaupungin sähköisen asiointipalvelun kautta. Kiertokaarelle kompostointi-ilmoitusta ei siis voi tehdä.