Banaanikärpänen on loppukesän ja syksyn riesa. Banaanikärpäsen munat ja toukat kannetaan kaupasta kotiin hedelmien mukana. Aikuinen yksilö saadaan vaivoiksi naapuriasunnosta ilmanvaihtokanavan välityksellä.
Kärpäsen torjuntaan on syytä ryhtyä heti ensimmäisen yksilön havaitsemisen jälkeen, sillä banaanikärpänen lisääntyy hedelmäkulhossa tai biojätteissä tehokkaasti. Roskien pois vieminen ja hedelmäkulhon pyyhkiminen eivät yleensä yksin riitä. Työn viimeistelyyn tarvitaan jonkinlainen banaanikärpäsansa.
Banaanikärpänen harvoin lentelee ympäri asuntoa vaan pysyttelee ravinnonlähteen lähellä. Niinpä kärpäsloukutkin tulee asettaa joko hedelmäkulhon tai biojäteastian lähelle. Parhaaseen tulokseen päästään, kun ansa viritetään molempiin paikkoihin.
Ansa syntyy sekoittamalla esimerkiksi kahvikupissa vettä, omenaviinietikkaa ja muutama tippa tiskiainetta. Jos kotoa ei löydy omenaviinietikkaa, myös mehua voi kokeilla. Tavallinen väkiviinietikka ei toimi. Sopiva suhde on 60 % vettä ja 40 % etikkaa. Tiskiaineen tarkoitus on rikkoa pintajännitys seoksesta, jolloin banaanikärpäset uppoavat helpommin seokseen.
Toinen vaihtoehto on laittaa muutama tomaattilohko pieneen, avonaiseen muovipussiin. Tomaattipussi jätetään avonaisena pöydälle lähelle paikkaa, jossa banaanikärpäsiä on. Seuraavana päivänä pussi suljetaan ja viedään suoraan ulos, ei roskikseen. Omenalohkoja voi käyttää kuten tomaattia. Tomaatin ja omenan houkuttelevuutta voi lisätä tiputtamalla lohkojen pinnalle muutaman pisaran balsamiviinietikkaa tai balsamicoa.
Myös kannellisia banaanikärpäsloukkuja kannattaa kokeilla. Juomalasiin tehdään vesi-etikka-pesuaineseos, johon lisätään hedelmälohkoja. Hedelmälohkojen tulisi jäädä vähintään puoliksi nesteen pinnan alle. Lopuksi juomalasin päälle asetetaan kanneksi muovikelmu ja kanteen tehdään pieniä reikiä, joista banaanikärpäset voivat kulkea ansaan. Kannen käytön tarkoituksena on vaikeuttaa pyydyksen sisään päätyneiden kärpästen poistumista.
Banaanikärpästen torjuntaa voidaan tehdä myös pesemällä kaikki kaupasta kotiin tuotavat hedelmät ja vihannekset. Näin päästään eroon hedelmien kuorissa piileskelevistä banaanikärpäsen toukista ja munista. Tärkeintä on pestä ne hedelmät, joita säilytetään huoneenlämmössä tai pidetään esillä koreissa tai kulhoissa.