Oulun kaupungille tehdyssä talousarviosityksessä esitettiin, että pilotoidaan hanke, jolla tarjotaan lähiseutujen oppilaille koulupaikkaa oman lähikoulun sijaan kyläkouluun, jos kouluun on mahdollista liikkua julkisen liikenteen avulla.
Sivistyslautakunta totesi esitykseen, että huoltaja voi jo nyt hakea lapselleen koulupaikkaa myös muusta kuin oppilaalle osoitetusta lähikoulusta. Oppilaan saadessa koulupaikan niin sanotusta toissijaisesta koulusta, huoltaja vastaa kuljetuskustannuksista.
Mikäli oppilaita otetaan hakemuksesta toiseen kouluun, ei toissijainen oppilaaksiotto saa kasvattaa luokkakokoa 22 oppilasta suuremmaksi. Eli hakeutuminen kyläkouluihin on jo nykyään mahdollista ja useimmiten luokkakoko kyläkouluissa on sellainen, ettei ryhmäkoko 22 täyty, vaan tilaa ikäluokissa on useammille oppilaille. Hakeutumisesta muuhun kuin omaan lähikouluun tiedotetaan vuosittain julkaistavassa Kouluoppaassa.
Perussuomalaisten aloitteessa esitettiin lisäksi, että selvitetään kyläkoulujen erikoistumismahdollisuuksia niiden houkuttelevuuden kasvattamiseksi. Aloite kiinnitti myös huomiota kaavoituksen ja tonttitarjonnan mahdollisuuksien hyödyntämiseen elinvoiman lisäämiseksi.
Näihin sivistyslautakunta totesi, että kylien elivoimaisuuteen on Oulussa kiinnitetty huomiota muun muassa strategisessa maankäytön suunnittelussa sekä osayleiskaavoissa. Kouluilla on jo nyt Oulussa mahdollisuus erikoistua johonkin mielenkiinnon kohteeseen, joka voi kohdistua esimerkiksi johonkin koulun toiminta ympäristön erityispiirteeseen, esimerkiksi lähiluontoon.
Näin ollen sivistyslautakunta totesi tehtyyn aloitukseen, että sen toimenpiteiden on mahdollista toteutua jo nykyisillä toimenpiteillä ilman kustannusvaikutuksia.