Kotimme sähkösopimuksen kanssa on ollut ilmeisesti jossain määrin tuuria. Kun solmin sen määräaikaisena hiukan yli puolitoista vuotta sitten, tuntui hinta korkealta verrattuna aiempaan: 7 senttiä kilowattitunnilta. Viime talvena, kun sähkön hinta kävi huipussaan, se tuntui jopa kohtuulliselta. Tosin tiedän, että onnekkaimmilla on voimassa jopa 4 sentin sopimuksia. Epäonnisilla hinta lienee yli 20 senttiä kilowattitunnilta.
Tällä viikolla sähkön pörssihinta on ollut alimmillaan pitkiin aikoihin. Tiistaina se oli negatiivinen päivän jokaisella tunnilla. Eilenkin se oli reilusti alle sentin.
Nykyinen sähkösopimuksemme päättyy vuoden vaihteessa. Uuden sopimuksen suhteen pitäisi päättää se, että olisiko sen syytä olla määräaikainen, toistaiseksi voimassa oleva vai pitäisikö luottaa siihen, että pörssisähkön hinta pysyy määräaikaisen tai toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen sähkön hintaa alempana.
Eilen aamulla puoli seitsemän aikoihin tein hintavertailuharjoituksen Energiaviraston sahkonhinta.fi ‑palvelussa. Asumme omakotitalossa, jossa on lämmönlähteenä vesi-ilmalämpöpumppu.
Halvimman määräaikaisen (2 vuotta) sopimuksen kilowattihinta olisi ollut 7,95 senttiä. Kuukausimaksu olisi 3,50 euroa.
Halvimman toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen hinta oli 8,45 senttiä/kWh, kuukausimaksu 3,90 euroa.
Pörssisähköä olisi saanut halvimmillaan keskihintaan 4,54 senttiä/kWh. Kuukausimaksu olisi 0,95 euroa.
Mutta, mutta. Pörssisähkön hinta vaihtelee. Millainen se on tammi-helmikuun pakkasilla. Voiko hinta nousta yli tuon määräaikaisen sopimuksen kiinteän hinnan.
Huomaan, että sähkösopimuksen solmiminen vaatii tänä päivänä huomattavasti enemmän paneutumista kuin vaikkapa pari vuotta sitten. Tieto ja ymmärrys sähkön hinnan markkinakehityksestä futuureineen ja pörssihinnan muodostuksesta ei avaudu tavalliselle kuluttajalle helposti. Lisäksi kuluttajan maksettavaksi tulee sähkönsiirto, jonka senkin hintatasoa voi vain sadatella etenkin monilla alueilla, missä ei ole kilpailua.