Tiistaina järjestettiin kesän viimeiset vieraslajitalkoot Virpiniemessä kurtturuusua merenrannasta kitkien. Hiki hatussa talkooporukasta kuului naurahtaen. Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys on jo usean vuoden ajan järjestänyt vieraskasvitalkoita Oulun kaupungin puistotoimen kanssa. Vieraslajitalkoiden koordinaattori Iida-Maria Huhta kertoo, että kurtturuusua on kitketty samasta paikasta nyt parina peräkkäisenä vuotena.
– Nyt tuloksiakin alkaa näkymään. Vertasin tämän hetkistä tilannetta viime vuoden kuviin, eikä kurtturuusu ollut enää levinnyt niin laajalle alueelle. Ongelma ei katoa yhdellä kertaa, vaan se vaatii useamman peräkkäisen kitkennän ja malttia, Huhta sanoi.
Kitkemisessä on tärkeää muistaa kaivaa kurtturuusu juuriaan myöten ylös, sillä laji kasvaa sitkeästi pienestäkin juurenpätkästä. Kurtturuusu leviää erittäin helposti etenkin merenrannalla hietikossa ja levittäytyy läpitunkemattomaksi tiheiköksi.
– kurtturuusu syrjäyttää helposti kokonaan alkuperäisen merenrantalajiston ja se on myös merkittävä haitta rantojen virkistyskäytölle. Tuskin kenestäkään on mukava loikoilla piikkisen ruusun päällä rannalla, Huhta lisäsi.
Laji on levinnyt suurimmaksi osin yksityisten ihmisten puutarhoista, joista siemenet ovat levinneet lintujen ja maan mylläämisen seurauksena. Koristekasviksi puutarhoihin istutettu kurtturuusu määrättiin hävitettäväksi pari-kolme vuotta sitten ja lajia koskee kasvattamis- ja myyntikielto. Monet pitävät lupiinista ja kurtturuususta niiden kauneuden vuoksi, mutta muistutti, että luontoa täytyy ymmärtää kokonaisuutena.
– Koko luonnon monimuotoisuus kärsii yhden tai kahden lajin vuoksi, Huhta kertoi.
Kurtturuusun tunnistaa sen ryppyisistä lehdistä, pitkälle lehden ruoteisiin yltävistä piikeistä sekä vaaleanpunaisista tai valkoisista kukista.
Vieraslajitalkoiden aikana oli tarkoitus hävittää kaikki kurtturuusut kaupugin omistamalta ranta-alueelta Meriniemestä. Apuna käytetään niin kuokkaa, lapiota kuin talikkoakin. Talkookohteet valitaan aiempina vuosina tehtyjen talkoiden sekä kaupungille tulleiden ilmoitusten perusteella.
– Resurssit laitetaan tärkeisiin kohteisiin, kuten luonnonsuojelualueille, missä nytkin olemme, Huhta kertoi.
Talkooporukka oli reipasta ja työn jäljen näki jo hetken uurastamisen jälkeen. Huhta kertoi, että talkooporukka koostuu yleensä paikallisista ja liiton omasta porukasta. Innokkaita talkoolaisia oli nytkin mukana kymmenkunta niin noviiseja kuin konkareitakin.
– Osalle tämä on aivan tuttua hommaa ja osa on mukana ensimmäistä kertaa. Jotkut tulevat talkoisiin, koska he haluavat kokemusta vieraslajin hävittämiseen ja jatkavat työtä kotona tai muissa kohteissa. Eväät tietenkin tarjotaan, sillä hyvät eväät saavat talkoolaiset tulemaan uudelleen, Huhta hymyili.
Talkoolaisten määrä on Huhtan mukaan kasvanut viime vuodesta. Talkooporukasta kuuluikin, ettei illalla tarvitse enää salille lähteä, kun kyykkää ja kaivaa illan rannalla. Toista kertaa mukana ollut talkoolainen kertoi, että syyn osallistumiselle antoi matka Etelä-Suomeen ja nelostien varret, jotka rehottivat täynnä lupiinia. Talkoolaisille Huhta tekee oman Whatsapp ‑tai Facebook-ryhmän, jossa voi jatkossa ilmoitella havainnoistaan ja kysyä kitkemiskaveria.
Erityisen tärkeänä Huhta pitää vieraslajien oikeaoppista hävittämistä. Lähimetsään, kotikompostiin ja tavallisen puutarhajätteen sekaan vieraslajeja ei tule missään nimessä hävittää, sillä ne leviävät sieltä hyvin helposti.
– Ongelma vain silloin siirtyy muualle ja kitkeminen on ollut turhaa. Vieraslajit tulee hävittää niille tarkoitetuille paikoille esimerkiksi Ruskoon ja kaupungille voi tehdä ilmoituksen, niin he hakevat keräysjätteet pois. Pienet määrät voi laittaa poltettavaksi sekajätteeseen, Huhta kertoi.
Huhta muistutti, ettei kurtturuusun torjunta ja kitkeminen tapahdu vuodessa vaan se on monivuotinen työmaa, joka vaatii sitkeyttä. Hävittämisen voi tehdä myös koneellisesti traktorin avulla, näännyttämismenetelmällä tai peittämällä kasvusto pressulla, jonka annetaan olla paikoillaan kahdesta kolmeen vuotta.