Oulun poliisi kertoi alkuviikosta, kuinka Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa eksyy vuosittain kolmisenkymmentä marjastajaa niin, että eksymiset aiheuttavat poliisille ja mahdollisesti muillekin viranomaisille ja vapaaehtoisille maastoetsintätehtäviä.
Hiukan yllättävää on se, että eksyneet marjastajat ovat usein kokeneita metsässä liikkujia. Kokemus voikin antaa liiallisen varmuuden tunteen omasta jaksamisesta ja osaamisesta.
Poliisi oli koonnut myös joukon neuvoja siitä, miten eksymisen voi estää tai välttää. Koko lista julkaistiin Rantapohjassa tiistaina 18.7.
Perusasioihin kuuluu se, että marjastaja kertoo läheisilleen marjaan lähdöstään sekä sen, minne on menossa. Marjaan olisi aina parempi lähteä kaverin kanssa.
Helle ja raskas maasto voi uuvuttaa hyväkuntoisenkin marjastajan. Metsässä onkin syytä pitää taukoja. Juotavaa ja syötävää kannattaa pitää mukana. Eksyneen on turhaa ryhtyä säästelemään keräämiään marjoja. Niistä saa nestettä ja ravintoa. Eksymiseen voi varautua myös pukeutumalla värikkäästi, se auttaa etsijöitä. Eksyneen kannattaa hakeutua avaralle paikalle.
Perinteinen kompassi ja kartta ovat hyviä apuvälineitä metsässä liikkujille, mutta myös uudempaa teknologiaa voi hyödyntää varautumisessa. Jos käytössä on älypuhelin, siihen voi ladata 112-sovelluksen. Kun sen avulla soittaa apua, hätäkeskus pystyy paikantamaan yhteydenottajan. Joka tapauksessa puhelin kannattaa ladata ennen marjaan lähtöä. Jos käytettävissä on varavirtalähde, sekin on syytä ottaa mukaan.
Marjastajien eksymiset aiheuttavat poliisille ja muille viranomaisille ylimääräisiä tehtäviä ja vievät resursseja, mutta tilanteiden täytyy olla tuskallisia myös eksyneen läheisille. Ja tottahan eksyminen aiheuttaa ahdistusta eksyneelle itselleenkin.