Monia vanhoja sanontoja voi käyttää nykypäivään eri yhteyksissä joko sellaisenaan tai muuneltuna. Tässä puheenparsia ja sanoja, jotka muistan kotikylältäni Alavudelta 1940-luvulla. Osa niistä tulee usein mieleen, kun on esillä maailman nykytilanne, ja varsinkin Venäjä. Sulkumerkkien sisällä on selitysvihjeitä.
Sortumatta souda,vaik ois vastatuuli. (Vanha ohje perityssä seinätekstiilissäni. Sortuneenahan voi tehdä epätoivoisia tekoja)
Arvaa oma tilasi, anna arvo toisellekin.
Ole siipiäsi myöden. ( eli älä yritä tehdä mahdottomia, sellaista mihin voimasi ja taitosi eivät riitä)
Älä turhaan urheile. (minulle ennen varoitus: älä mene heikolle jäälle, älä kiipeile)
Köyhän tulee olla nöyrä. (myös valtiolle, että heikomman kannattaa tilapäisesti alistua suuremman tahtoon, kuten suomalaisten välirauhaan vuonna 1944)
Kyllä susi syitä löytää, kun lampaan lihaa mieli tekee (esim. Venäjän johto löysi aiheettomia syitä lähtiessä valloitamaan Ukrainaa vuonna 2022)
”Ithe hontii ja toihta hyyttää (sanoi pikkupoika, kun ei osannut ässää sanoa ja pani sen tilalle hoon. Sanat tulevat mieleeni aiheettomien syytösten yhteydessä, varsinkin silloin, kun joku itse tekee sellaista, mistä toista syyttää)
Ahneella on paskainen loppu.
Ei saa olla pienelle paha. ( oli pikkulasten hoitamisesta annettu ohje. Nykyään tulee mieleen, kun suuri valtio kohtelee huonosti pienempää)
Ei pidä hullua ärsyttää. (varoitus naapurin hullusta miehestä. Sopii myös vaarallisiin diktaattoreihin, jotka voi vat provosoituneina tehdä mitä tahansa)
Ei pidä karhua nylkeä ennen kuin se on tapettu. (ei tehdä tai sanoa etukäteen sellaista, josta ”ihmis karhu” voi raivostua ja saada lisäintoa)
Parempi taipua kuin taittua. (suomettarelaisten ohje, jonka muistan kouluopetuksesta, kun oli esillä suomalaisten suhtautuminen Venäjän laittomiin vaatimuksiin 1900-luvun alussa. Heidän mielestä Venäjän sorto oli tilapäinen, mutta suomalaisten itsetuntoa oli kuitenkin vahvistettava)
Ei saa antaa pahalle pikkusormea, sillä se vie kohta koko käden. (oli niiden mielipide, jotka edellä mainittuun aikaan eivät noudattaneet laittomasti annettuja päätöksiä, esimerkiksi miehet eivät menneet kutsuntoihin eivätkä papit lukeneet ääneen laittomasti annettuja määräyksiä)
Ryssä. (Puhekielessä yleenä venäläinen, haukkumanimi suomenkielisillä, mutta ei ruotsinkielisillä)
Ryssiminen. (esim. ottaa toiselta omavaltaisesti vaikkapa vain pienen esineen.)
Ryssäntauti (kiusallisen sairauden nimi vuonna 1939)
Ryssän kirkko (ortodoksinen uskonto Suomessa)
Maata ryssänkirkossa (eli maata umpihumalassa)
Ryssänlimppu ( erittäin suosittu venäläinen ruisleipä Suomessa)
Ryssä on ryssä, vaikka voissa paistaisi . Venäläinen verikoira.( Sanontoja, joita poistin muidenkin teksteistä ja en käyttänyt niitä ennen vuotta 2022.
”Kun on vaaralle alttiina syntymämaa, kotiaskareet jäädä saa” ( ote Sillanpään marssilaulusta, jota kaikki suomalaiset hartaasti lauloivat, nekin joilla ei ollut lauluääntä.
Yksimielisyys on voimaa.
Martti Asunmaa, Oulun Kello
Martti Asunmaa kotoisin Alavudelta