– Päätöksenteko olisikin helppoa, jos voisi tehdä päätökset yksin. Kunnallisten luottamustehtävien hoitaminen vaatii kuitenkin yhteistyötä ja kompromissien tekemistä, ja enemmistön tahdon mukaan mennään eteenpäin, toteaa Oulun kaupunginvaltuutettu Kaarina Torro Martinniemestä.
– Itse koen tärkeäksi, että teen kaiken voitavani sen eteen, että päätös olisi oikea, oman arvomaailmani mukainen ja voin nukkua sen jälkeen hyvällä omallatunnolla, sanoo tänään 60 vuotta täyttävä Torro. Hän on toiminut 31 vuotta aluksi Haukiputaan kunnan ja nykyisin Oulun kaupungin luottamustehtävissä SDP:n edustajana.
Viimeisin vaikea päätettävä asia Oulussa oli kouluverkko, josta tehtiin ratkaisu maanantaina muun muassa Keiskan koulun osalta. Selvällä valtuuston äänten enemmistöllä koulu lakkautetaan syksyllä 2025. Kaarina Torro äänesti vastoin kaupunginhallituksen esitystä ja toisin kuin oman ryhmänsä edustajat Keiskan koulun jatkumisen puolesta.
Torron mielestä olisi ollut oikeudenmukaista, että myös Keiskalle olisi annettu oppilasmäärään perustuva jatkon mahdollisuus, kuten muutamalle muullekin koululle. Alunperinkin koulupäätöksiä oltaisiin voitu lykätä vuoteen 2027, kun nähtäisiin oppilasmäärien kehitys.
– Miltä tämä pienten koulujen lakkauttaminen näyttää Oulussa, joka omaa kulttuuripääkaupungin ja Unicefin lapsiystävällisen kaupungin statukset? hän kysyy.
Selvityksissä on todettu, että Haukiputaalla ei ole tarpeen vaatiessa väistötiloja. Eikö juuri Keiskaa voitaisi käyttää tarpeen vaatiessa väistötilanakin?
– Tärkeintä päättäjänä minulle ovat ihmiset ja palvelut, vaikka joskus saattaa näyttää ihan muulta. Kaupungin tärkein tehtävä on tuottaa riittävät peruspalvelut asukkaille niin, että ne ovat myös mahdollisimman hyvin saavutettavissa. Kaiken ei pidä olla keskitettyä eikä suurta.
Päättäjiltä edellytetään avarakatseisuutta, laajan kokonaisuuden hallintaa ja näkemistä myös pitemmälle tulevaan. Selvää on, että vaikeitakin päätöksiä pitää pystyä tekemään.
– Kyläpolitikointi tuomitaan, mutta emmekö me valtuutetut ole myös puolustamassa omien alueidemme asukkaita ja ajamassa äänestäjillemme lupaamia asioita, pohtii Torro.
Ehdotonta puoluekuria Torro ei näe hyvänä asiana. Omassa ryhmässä päästään useinmiten yhteiseen näkemykseen, joka nojaa myös puolueen arvomaailmaan.
– Jokaisella valtuutetulla on mielestäni oikeus tuoda oma näkemyksensä esille, vaikka vasta valtuuston kokouksessa.
Yleisesti hän toivoo, että Oulun päättäjät näkisivät paremmin kaupungin ydinkeskustaa laajemmalle alueelle. Haukiputaalla tosin palvelutaso on varsin hyvä, kun verrataan tilannetta esimerkiksi Yli-Iissä ja Ylikiimingissä.
– Unohtamatta minulle niin tärkeää kotikylääni Martinniemeä ja sen rikasta kylähistoriaa.
Oulun kaupungin tulevaisuuden Torro näkee hyvänä. Oululla on nostetta ja paljon mahdollisuuksia, sillä monia elinvoimaa parantavia hankkeita on nyt saatu jalalle. Joidenkin hankkeiden viivästyminen ei ole vain kaupungin toimista kiinni. Lisäksi valitukset, joiden tekemiseen on toki oikeus, voivat omalta osaltaan viivästyttää hankkeita.
– Toivoisin Oululta enemmän rohkeutta ja tahtoa nostaa esille alueemme vahvuuksia ja ideoita omista lähtökohdistamme, eikä matkimalla ja vertaamalla mitä muualla on tehty. Meillä täällä on upea luonto, vesistöjä ja puhdasta ilmaa. Esimerkiksi Koiteli ja Kierikki tarjovat hienoja mahdollisuuksia.
Tulevaisuudessa digitaalisten ja liikkuvien palveluiden kehittäminen on Oulussakin merkittävässä roolissa. Kirjastovirkailijana työskentelevä Torro toteaa, että kirjasto on ollut edelläkävijä näiden palveluiden käyttöönotossa, vaikka alussa oli suuria epäilyjä ja omatoimikirjaston käyttöönotossa ongelmiakin. Edelleen myös joukkoliikenteen kehittäminen on tärkeää ja siihen pitää löytyä resursseja.
Viimeksi hyvinvointilautakunnassa toiminut Torro on aloittanut uutena jäsenenä BusinessOulu ‑liikelaitoksen johtokunnassa sote-palvelujen siirryttyä Pohteelle. BusinessOulun tehtävä on edistää kaupungin elinvoimaa luomalla menestymisen mahdollisuuksia alueelle, asukkaille ja yrityksille.
– Olen perehtymässä innolla uuteen. Suuri muutos tulee olemaan esimerkiksi TE-palveluiden siirtyminen kaupungille ja BusinessOululle.
Luottamustehtäviin kuuluu myös hyvinvointialue Pohteessa aluevaltuuston varajäsenyys, toiminta sen alueellisen neuvottelukunnan jäsenenä sekä Oulun Osuuspankin edustajisto.
Työn ja luottamustehtävien vastapainoksi Kaarina Torro “terapoituu” kodin kukkamaalla touhuten. Mieluista lepoa on myös, kun voi käpertyä sohvalle kissan ja kirjan kanssa aviomiehen vierelle. Perheeseen kuuluu kaksi aikuista lasta.
Syntymäpäivää vietetään puolison kanssa reissunpäällä koto-Suomessa. Säästä riippuen reissuun lähdetään joko moottoripyörällä tai autolla. Myöhemmin alkavalla kesälomalla lukemista odottaa iso pino kirjoja. Lukuharrastus vapaa-ajalla palvelee myös ammatillisesti, jotta osaa kertoa lukuvinkkejä asiakkaille. Ihmisten kohtaamiset ylipäätään asiakaspalvelutyössä on mitä antoisinta.
– Luen kirjallisuutta aivan laidasta laitaan ja varsinkin kesällä dekkareita ja kevyempää “hömppää”, päivänsankari paljastaa.