Mitä seuraa, kun hylätyistä tavaroista tulee taideteosten materiaalia? Millaisista tavaroista ihmiset haluavat Ylikiimingissä eroon ja kertooko se jotain alueesta ja asukkaista?
Kuvataiteilija Anne Roininen on tehnyt teoksia netin markkinapaikkojen pursuilevaan tavaramaailmaan liittyen. Ylikiiminkiin hän kutsui mukaansa toisen taiteilijan, Heidi Kestin. He hankkivat paikakuntalaisilta edullisesti tai lahjoituksena tavaroita, joita käyttävät veistosten materiaalina.
Roinisella on ollut pitkään toive tehdä kuvanveistäjän työtä näkyväksi. Nyt tarjolla on mahdollisuus tulla seuraamaan, miten taiteilijat käsittelevät materiaaleja ja mitä niistä syntyy. Taiteiljat työskentelevät Ylikiimingin Asukastuvan parkkialueella, missä veistoksista muodostuu päivittäin erilaiseksi muuntuva installaatio. Se on näyttely, jota voi tulla katsomaan paikalle 2.7.–6.7.
Kodeista tursuavat tavarat voivat olla turhiksi koettuja, pieneksi jääneitä, alunperinkin ei-toivottuja tai rakkaita muistoja kantavia esineitä, joista on vaikea luopua. Ne voivat kertoa jotain kodeista, joissa ne ovat olleet tai laajemmin alueesta ja aikakaudesta. Markkinoinnissa käytetään lähituotetun ja hyperlokaalin käsitteitä.
Voisiko näitä paikkakuntalaisten kodeista kerätyistä esineistä rakentuvia veistoksia ajatella lähituotantona, siis ylikiiminkiläisinä lähitaideteoksina? Luultavasi iso osa niistä on, kuten kaikesta meitä ympäröivästä tavarasta, tehty ihan jossain muualla. Vähintään komponentit tulevat pitkän merimatkan takaa. Globaalissa maailmassa tavara ja ideat kulkevat vilkkaasti. Mitä paikallisuus tarkoittaa tällaisessa tavaramaailmassa?
– Olemme olleet yhteydessä ihmisiin ihan Tori.fi-sivun kautta. Ihmiset on olleet kiinnostuneita ja ovat samalla tarjonneet muutakin, kuin mitä heillä on ollut myynnissä sivustolla. Meille voi myös tulla tarjoamaan tavaraa Ylikiiminkiin ti-to tiistaista 27.6. torstaihin 29.6. Siitä voi myös soittaa etukäteen ja kertoa, mitä haluasi tarjota. Ostamme edullisia tavaroita ja otamme vastaan lahjoituksia, Anne Roininen kertoo.
Hänen mukaansa ihmiset on olleet positiivisella mielellä ja apua on saatu.
– Ollaan tosi iloisella mielellä, että päästään toteuttamaan tämä konsepti ensimmäistä kertaa ja Ylikiiminki tuntuu olevan siihen täydellinen paikka. Mielenkiintoista nähdä, mitä syntyy.
Projektin päätteeksi tapahtumasta koostetaan vihkonen, johon kootaan kuvia veistoksista ja tekstejä sen matkan varrelta. Vihkonen tulee paikkakunnalla jakoon muistoksi teoskokonaisuudesta.
Made in Ylikiiminki toteutetaan yhteistyössä Oulun kaupungin kulttuuripalveluiden ja Ylikiimingin TervasTiiman kanssa. Hallinnollisesta tuotannosta vastaa Taideagentti. Mahdollisista lahjoitustavaroista ja muista voi olla yhteydessä Heidi Kestiin p. 044 982 9208. Tapahtuma löytyy myös Facebookista nimellä Made in Ylikiiminki.