Kuntouttava työtoiminta päättyi Ylikiimingissä vuoden vaihteessa, ja sitä hallinnoinut Ylikiimingin asukasyhdistys joutui luopumaan toiminnasta hyvinvointialueuudistuksen mukanaan tuomien haasteiden vuoksi. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde päätti kuitenkin maaliskuun puolivälissä käynnistää kuntouttavan työtoiminnan Ylikiimingissä uudelleen omana toimintanaan.
– Ylikiimingissä kuntouttavassa työtoiminnassa on toiminut kaksi ohjaajaa ja tavoitteena on jatkaa sillä määrällä. Asiakkaita on toukokuussa ollut 12 ja uusia asiakkaita on aloittamassa palvelua, kertoo palvelualuejohtaja Susanna Lähde Pohteelta.
Ylikiimingissä kuntouttavan työtoiminnan ohjaajina Tupatiimissä ovat pitkään olleet Kari Mäki ja Tanja Heikkilä, mutta Kari Mäki on irtisanoutunut ja uusi ohjaaja aloittaa juhannuksen jälkeen.
Ylikiimingissä ihmetellään sitä, miksi kuntouttava työtoiminta ei saa selkeätä jatkopäätöstä, vaan toiminnasta päätetään aina lyhyeksi ajaksi eteenpäin. Tällä hetkellä toiminnasta on päätetty syyskuun loppuun saakka, ja sen alkaessa maaliskuussa päätös tehtiin vain toukokuun loppuun.
– Päätökset jatkosta on tehty lyhyeksi ajaksi kerrallaan, sillä selvitystyö kuntouttavan työtoiminnan järjestämiseen liittyen Ylikiimingissä on vielä kesken. Selvitämme siis järjestämistapaa parhaillaan ja pyrimme mahdollisimman pian tekemään ratkaisut tilanteeseen, Lähde lupaa.
Kuntouttavassa työtoiminnassa tärkeintä on se, että siinä mukana olevat ihmiset saavat arkeensa mielekästä tekemistä ja syyn lähteä liikkeelle kotoa muiden pariin. Ylikiimingin työtoiminnassa muun muassa entisöidään huonekaluja, huolletaan polkupyöriä sekä pienkoneita ja tehdään pihahommia. Lisäksi on hoidettu muun muassa ylikiiminkiläisten ikäihmisten kauppa-asioita ja pieniä siivouksia. Työtoimintalaiset ovat tehneet myös yhteistyötä kalastuskunnan, kotiseutuyhdistyksen ja asukastuvan kanssa.
– Asiakkaat tekevät täällä noin 4–6 tunnin päiviä ja 2–4 päivää viikossa. Yleensä heidän sopimuksensa ovat kerrallaan muutaman kuukauden mittaisia. Ihanne olisi, että he tämän jälkeen löytäisivät opiskelu- tai työpaikan, Heikkinen kertoo.
Sekä Mäen että Heikkilän mukaan asiakkaiden kannalta olisi toivottavaa, että tieto toiminnan jatkumisesta olisi selkeä.
– Jo tuo alkuvuoden tauko toiminnassa oli monelle hankala. Kaikki vanhat asiakkaat olivat tauon jälkeen halukkaita jatkamaan ja uusia on tulossa. Ylikiimingistä on hankala kulkea esimerkiksi millekään muulle työpajalle, kun ne ovat kaukana Oulussa, Heikkilä sanoo.
Ohjaajien mukaan kuntouttavan työtoiminnan jatkon epäselvyys on aiheuttanut myös sen, että yleisesti luullaan, että toimintaa ei enää Ylikiimingissä ole. Tämä on omiaan hankaloittamaan toimintaa ja vähentämään kiinnostusta sitä kohtaan.