Oulun kaupunginhallitus päätti kokouksessaan esittää kaupunginvaltuustolle Keiskan, Kuivasojan, Lämsänjärven ja Myllyojan koulun Sanginsuun yksikön lakkauttamista.
Takkurannan, Tirinkylän ja Ylikylän koulut jatkavat, mikäli oppilasmäärä ei laske lukuvuoden 2023–2024 laskentapäivän 20.9.2023 olevasta oppilasmäärästä 20 prosenttia. Pikkaralan koulu jatkaa toimintaa, jos koulussa on vähintään 20 oppilasta.
Päätös Pikkaralan, Lämsänjärven ja Kuivasojan koulun osalta oli yksimielinen. Muista muutosesityksistä äänestettiin. Pohjaesitykset voittivat äänin 11–2. Perussuomalaisten edustajat Jukka Huotari ja Jenna Simula jättivät päätöksistä eriävät mielipiteet. Muut kaupunginhallituksessa äänestivät lakkautusten ja prosenttirajojen puolesta.
Lisäksi päätettiin yksimielisesti, että jatkovalmistelussa kiinnitetään erityistä huomiota maankäytön ja kaavoituksen edellytyksiin tukea esillä olevien alueiden asukasmäärän lisäämistä ja kehitystä. Myös opetuskäytöstä poistettujen koulutilojen sekä piha- ja liikunta-alueiden kuntalaiskäyttö ja ylläpito suunnitellaan kokonaisuus huomioiden.
Tirinkylässä päätös otettiin vastaan murheellisena. Päällimmäisenä vanhemmilla sekä kyläkoulujen puolustajilla on tirinkyläläisen Sanna Haipuksen mukaan surku lakkautettaviksi esitettyjen kyläkoulujen puolesta.
– Meidän osalta tuo 20 prosentin marginaali on liian tiukka, koska kaava ei vieläkään lainvoimainen, joten se ei heti vaikuta oppilasmääriin positiivisesti. Koska oppilasmäärät lasketaan sellaisenaan, ilman keskiarvotusta, niin yksi ainoa oppilasmääriltään huono vuosi vaikkapa 10 vuoden päästä voi aiheuttaa automaattisesti lakkautuksen, koska päätös tehty jo ennakkoon. Tämän vuoksi olisi hyvä, kun oppilasmäärän tarkastelussa olisi esimerkiksi kolmen vuoden liukuma.
Haipuksen mukaan ilo ensi syksyn suuresta oppilasmäärästä Tirinkylässä haihtuu nyt siihen, että lakkautusraja lasketaan juuri ensi syksyn oppilasmääristä.
Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilän mukaan päätös oli välttämätön, sillä väestöennusteen mukaisesti perusopetuksen oppilasmäärän ennustetaan laskevan 4000 oppilaalla vuoteen 2030 mennessä. Palveluverkkosuunnitelmassa vastataan väestöennusteen mukaiseen oppilasmäärän laskuun.
Penttilä kiinnittää huomiota oppilasmäärän laskun vaikutukseen Oulun kaupungin talouteen.
– Peruspalveluiden valtionosuuksien arvioidaan laskevan 28,8 miljoonaa euroa vuoteen 2030 mennessä oppilasmäärän laskusta johtuen. Kaupungin on vastuullisena toimijana reagoitava muutokseen, hän sanoo.
– Kouluja ja varhaiskasvatuksen palveluja on jatkossakin saatavilla koko Oulun alueella laajasti ja monipuolisesti. Nyt saavutettu esitys on tasapainoinen ja tasapuolinen, joka ottaa huomioon lasten edun ja kaupungin talouden haasteet, toteaa päätöksestä kaupunginhallituksen haukiputaalaispuheenjohtaja Mirja Vehkaperä.
Seuraavaksi palveluverkkopäätös siirtyy kaupunginvaltuuston asialistalle. Palveluverkkopäätökset tehdään valtuuston kevään viimeisessä kokouksessa 19.6.