Iin kunnan tuore henkilöstöraportti oli kunnanvaltuuston syynissä viime viikolla. Raporttia esitteli hyvinvointijohtaja Janne Puolitaival.
Vuonna 2022 Iin kunnalla oli työ- tai virkasuhteisia työntekijöitä 577 kappaletta, mikä on lähes 30 henkilöä vähemmän kuin edellisvuonna. Kunnan henkilöstön keski-ikä on 45,9 vuotta.Vakituisia yli 60-vuotiaita henkilöitä on töissä 48, joista opetus- ja varhaiskasvatuspuolelle työskentelee yli puolet.
Iin kunnassa aloitti viime vuonna 15 uutta työntekijää, ja 51 palvelussuhdetta päättyi. Eläkkeelle jäi 14 henkilöä, ja 11 ruokapalvelutyöntekijää ja toimitilahuoltajaa siirtyi sote-uudistuksen myötä hyvinvointialueen kautta liikkeenluovutuksella in-house yhtiöön.
Irtisanoutumisia oli 26 kappaletta. Aikaisemmin kunnan työtehtävistä irtisanoutuneille on tehty lähtöhaastatteluja, joiden avulla on kartoitettu irtisanoutumisen syitä ja kokemuksia Iin kunnasta työnantajana. Viime vuonna lähtöhaastatteluja ei ole toteutettu, sillä kunnassa ei ole ollut henkilöstösuunnittelijaa.
Lähtöhaastattelut on hyvinvointijohtajan mukaan tarkoitus ottaa uudelleen käyttöön, kunhan kuntaan saadaan uusi henkilöstösuunnittelija.
– Palataan siihen malliin, että aina kun henkilö irtisanoutuu, niin kysellään sitten, että miksi lähdit ja millainen työpaikka Iin kunta oli, sanoo Janne Puolitaival.
Iin kunnassa on tapahtunut kovaa nousua sairauspoissaoloissa jo kahden vuoden ajan. Vuonna 2022 sairauspoissaoloja kunnassa oli 26,5 päivää henkilötyövuotta kohden. Vuonna 2021 vastaava luku oli 21 päivää.
Koronavirus oli kolmanneksi suurin sairauspoissaolojen aiheuttaja. Eniten sairauspoissaoloja kertyi mielenterveydellisistä syistä sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksien takia.
– Mielen jaksamisen kanssa on haasteita. Se on semmoinen asia, mihin pyritään löytämään keinoja, joilla työntekijät jaksaisivat työelämää paremmin. Toki kaikki tiedetään varmasti, että nämä harvoin on pelkästään työstä johtuvia asioita, vaan erittäinkin monisyisiä.
Sairauspoissaolojen pienentämiseksi on alettu tehdä toimenpiteitä. Kuukausittain pidettäässä esihenkilöfoorumissa on keskitytty työhyvinvointiin ja työhyvinvointitoimintaa on lisätty, ja esimerkiksi varhaisen tuen malli on päivitetty. Lisäksi sairauspoissaoloja on alettu seurata toimialoittain kuukausittaisten raporttien avulla, ja yhteistyötä työterveyden kanssa on tiivistetty. Kunta on myös vähentänyt sairaustapauksien oman ilmoituksen poissaolopäiviä aikaisemmasta viidestä kolmeen.
– Ajatuksena on se, että saadaan sitten ehkä niitä diagnooseja selville paremmin, että miksi henkilöt on poissa. Muutoinkin se todennäköisesti vaikuttaa siihen poissaolojen määrään, Puolitaival toteaa.
Puolitaival uskoo toimenpiteiden auttavan, sillä sairauspoissaoloja on kuluneen kevään aikana ollut lähes puolet vähemmän kuin vuoden 2022 tammi-huhtikuun aikana. Puolitaival kuitenkin toteaa, että tilanteeseen vaikuttaa varmasti myös koronavirusepidemian taantuminen.
Kunnanvaltuustossa sairauspoissaolojen kasvu herätti huolta. Risto Säkkinen (sd.) kuitenkin huomautti, että omailmoituspäivien vähentäminen sairauspoissaoloissa voi toda mukanaan omia ongelmiaan ja lisätä kustannuksia kunnalle.
Janne Puolitaival totesi, että tässä vaiheessa omailmoituspäiviä vähentämällä pyritään interventioon sairauspoissaolojen kasvun suhteen. Kunnassa ollaan myös tietoisia siitä, että toimenpide voi näkyä työterveyshuollon kasvavana kuormituksena ja suurempina laskuina.
– Katsotaan mitä tapahtuu, ainahan voimme palata viiteen päivään, Puolitaival sanoo.
Ilkka Pakonen (kesk.) pohti, tilastoidaanko huonosta työilmapiiristä tai työn mielekkyyden puutteesta aiheutuvat poissaolot myös mielenterveydellisten syiden alle sairauspoissaoloja tarkasteltaessa. Janne Puolitaival totesi, että yleensä työilmapiiristä johtuvat ongelmat kirjataan juuri mielenterveydellisten syiden alle. Lisäksi Puolitaival muistutti, että työuupumus ei ole korvausluokassa oleva lääketieteellinen diagnoosi, vaan se yleensä kirjataan masennuksen tai ahdistuneisuushäiriön alle, jotta sairastunut voisi saada sairausloma-ajaltaan palkkaa.
Mika Hast (vas.) kysyi hyvinvointijohtajalta, että kuinka rehellisesti irtisanoutuneet työntekijät yleensä uskaltavat kertoa työssään kohtaamista kipukohdista, jos tarkoituksena olisi saada hyvät suosittelut kunnalta työnantajana. Puolitaival sanoi, että entiseltä henkilöstösuunnittelijalta kuulemansa mukaan epäkohdista uskalletaan kyllä kertoa hyvin. Puolitaival myös muistutti, että kaikkien irtisanoutumisten taustalla ei ole hankausta tai eripuraa.
– Se on ihan luonnollista, että ihmiset menevät eteenpäin ja haluavat uusia työpaikkoja.