Oulun kaupunginvaltuusto päätti Oulun Infra ‑liikelaitoksen infrarakentamista sekä katu- ja viheralueiden kunnossapitoa koskevista ulkoistamistoimista kokouksessaan maananantaina. Päätös syntyi äänin 35–32 kaupunginhallituksen esityksen mukaan. Valtuustossa käytiin asiasta vilkas keskustelu puolesta ja vastaan.
Kaupunki kilpailuttaa infrarakentamisen ja katu- ja viheralueiden kunnossapidon ulkoisilta markkinoilta ensi vuoden aikana. Ulkoistaminen koskee noin 130 työntekijää, jotka siirtyvät liikkeenluovutuksella kilpailutuksen voittaneelle palveluntuottajalle. Katu- ja viheralueiden kunnossapidon urakoiden suunnittelu- ja valvonta, sekä ympäristösuunnittelu jäävät edelleen Oulun kaupungin järjestettäväksi. Tehtäviin jää noin 10 työntekijää.
Ulkoistamistoimien perusteena on, että tehtävät ole kaupungin yhdintehtäviä. Jo nyt valtaosa palveluista on ulkoistettu yksityisille toimijoille. Tehdyllä ratkaisulla arvioidaan saatavan 1,9 miljoonan euron säästöt.
Mikko Raudaskoski (vas.) teki kokouksessa Anna Koskelan (ps.) kannattamana muutosesityksen, että Infra-liikelaitos ja kaupunki tuottaa jatkossakin kustannustehokkaat ja laadukkaat palvelut omaa toimintaa jalostamalla ja kehittämällä toimintaa muiden hallintokuntien hallintokuntien ja yksityisten palvelutuottajien kanssa. Muutosesitys hävisi kaupunginhallituksen pohjaesitykselle niukasti. Myös Raudaskosken aiempi esitys asian palauttamisesta valmisteluun hävisi äänin 35–32.
Valtuutettu Pekka Hetta (ps.) esitti Annemari Enojärven (ps.) kannattamana päätökseen ponsiesityksen, joka hyväksyttiin äänin 41–13. Kolmetoista valtuutettua äänesti tyhjää. Ponnen mukaan ”Oulun kaupunginvaltuusto pitää tärkeänä, että kaupunginhallitus saa selvityksen ulkoistuksen vaikutuksista palveluiden laatuun sekä työntekijöiden työhyvinvointiin ja ‑tyytyväisyyteen. Tarkkailuajankohta voisi olla ulkoistuksen jälkeiset seuraavat kolme vuotta.”
Ennen valtuuston kokousta Infran henkilöstöä ja ammattiliitto JHL:n väkeä osoitti mieltä kokouspaikan edessä vastalauseena ulkoistamiselle. Infratöiden ulkoistamista vastustettiin myös lakolla.
Valtuusto teki henkilövalintoja. Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuustoon valittiin Anneli Näppä (kesk.) Merja Rasinkankaan tilalle. Rasinkangas siirtyi viime vuoden lopulla keskustasta perussuomalaisiin.