Riimukalenteri on useimmiten puurasia tai ‑sauva, johon on merkitty kuvioin ja viilloin kalenteri.
Riimusauvat rantautuivat Suomen niemelle yhdessä katolisen uskon kanssa ja niitä käytettiin ajan seuraamiseen aina 1200-luvulta pitkälle 1700- luvulle saakka, jolloin kansa alkoi käyttää painettuja vuosittaisia almanakkoja.
Vuoden päivien merkit ovat joissakin riimukalentereissa skandinaavisia riimuja, joissakin riimukirjainten näköisiä merkkejä, joiden alkuperä ei ole tiedossa. Vuoden jokaisen päivän kohdalla saattoi olla myös kirjaimet ABCDEFG, jossa A merkitsi sunnuntaita.
Riimukalentereissa oli lisäksi vuoden päivien alla lisärivi riimuja. Näitä kutsuttiin kultaisiksi luvuiksi ja ne merkitsivät Kuun vaiheiden kierron vuodesta toiseen sadoiksi vuosiksi eteenpäin. Kultaisten lukujen tulkitseminen oli hallittava käytettäessä samaan kalenteria vuodesta toiseen. Kuun vaiheiden syklien tuntemisella pystyttiin määrittämään Katolisen kirkon tärkeimmän juhlan, pääsiäisen ajankohta vuodesta toiseen.
Viikonpäivämerkkien yläpuolelle on tehty kunkin juhlapäivän kohdalle merkki, joka kertoi päivän merkityksen. Merkki saattoi olla pyhimyksen symboli tai määrätyllä ajankohdalla enimmin käytettyjä työkaluja tai töitä edustavia esineitä.
Kuukauden esineenä on Ruotsin Skultunassa vuonna 1787 valettu vaskinen riimukalenterirasia, jossa on toisella sivulla kuuden kuukauden kalenteri ja kirjoitus ”RUNSTAFWEN FÖR SWENSKAD” eli Riimusauva ruotsinnettuna. Toisella sivulla on puolen vuoden kalenteri ja teksti ”EN BESTÄNDIG ALMANACH” eli Ikuinen almanakka. Taskukokoisena rasia kulki omistajansa mukana täytettyä tupakalla. Monet näihin päiviin säilyneet rasiat ovat erittäin kuluneita eli ovat olleet useamman sukupolven käytössä. Näitä rasioita valmistettiin sen verran paljon, että niitä levisi kautta koko valtakunnan aina Pohjanmaan perukoille saakka.
Vertaamalla ruotsalaisen rasian toukokuuta (MAIUS) 1600-luvun suomalaisen rasian toukokuuhun huomaamme, että juhlapäivämerkinnät täsmäävät:
• 1.5. Filippuksen päivä, vanha katolinen pyhimyksen muistopäivä, tunnuskuvana lintu.
• 3.5. Ristinpäivä, vanha katolinen juhlapäivä. Suomalaisessa kansanperinteessä tärkeä karjan ja kalamiesten päivä ns. ”Kevät-Risti”.
• 18.5. Erik Pyhän muistopäivä. Vanha kansa ajatteli, että mitä säätä Erkkinä eniten, sitä säätä kesällä vähiten. Kiiminkijoen varressa ennustettiin muinoin säätä: ”Erkki turijus turkki päällä, Urpaanus paita päällä”. Ennustus näyttää toimivan erinomaisesti myös tänä keväänä, Herran vuonna 2023!
• 25.5. Urbanuksen muistopäivä, katolinen juhlapäivä. Mikael Agricola mainitsee vuoden 1544 kalenterissa: ”Urbanus Suven alcu”. Suven alun ensi päivä määrittää alkukesän sään. Vanhaan aikaan lausuttiin: ”Jos ei Urpo turkkia heitä, ei ennen Eskeliä (12.6.) ilmat lämpene”.
Kiiminki-Seura r.y. aloitti vuoden 2021 syyskuussa Rantapohjassa Kuukauden esine ‑teeman mukaisen juttusarjan. Pääsääntöisesti kuukausittain ilmestyvässä jutussa esitellään vanhoja esineitä ja työkaluja sekä kerrotaan niiden käyttötarkoituksesta.
Syyskuussa 2021 esittelyssä oli Kylänkapula eli oltermanninkapula, lokakuussa Kaulauslauta ja ‑tukki, marraskuussa entisajan teurastajan puukkosetti, joulukuussa Poron länget. Viime vuoden tammikuussa esiteltiin Luuluistimet, helmikuussa Jääsaha, maaliskuussa Hirvenhiihtäjän sukset, huhtikuussa Veteraanin sotamuisto 1808–1809, kesäkuussa Liitupiiput, heinäkuussa Suosukset ja Siipiviikate, marraskuussa Plootulaukku 1768 ja plootu ja joulukuussa pläkkilyhty.
Tämän vuoden ensimmäisenä kuukauden esineenä oli helmikuussa Tulenkuljettajan pakkula vuodelta 1716, maaliskuussa Rakennuskätkö,”Kotivakuutus” 1850-luvun tapaan, huhtikuussa Täikampa. Nyt esittelyssä on Riimukalenterirasia.
Kiiminki-Seura on perustettu 1999. Yhdistyksen toimialueena on Oulun kaupungin suuralueet Kiiminki ja Jääli, eli entisen Kiimingin kunnan alue.
Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on mm. kotiseututietouden lisääminen, kotiseutuhengen ylläpitäminen ja omatoimisuuden voimistaminen sekä kotiseudun kulttuurien vaaliminen ja edistäminen. Näitä asioita Kuukauden esine juttusarja tukee, kertoo yhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Matti Kontio.
Juttusarjan kuukauden esineen esittelee asian harrastaja ja johtokunnan jäsen Eino Mikkonen. Kiiminki-Seuran muut johtokunnan jäsenet ovat Aila Berg, Marika Huttu, Eero Huttula, Hannele Kutilainen, Marja-Terttu Mertaniemi, Marja-Liisa Ruokola ja Eeva-Liisa Vilmi.
Lähteet: Sirelius U.T.: Suomen kansanomaista kulttuuria, 1919, Wikipedia, Kuukauden esine: Eino Mikkosen yksityiskokoelma