Luen parhaillani yhden suosikkikirjailijoistani turkkilaisen Orhan Pamukin historiallista romaania Ruttoyöt (Tammi 2023. suom. Tuula Kojo). Olen päässyt vasta 818-sivuisen teoksen alkuun (150 sivua), mutta teoksen keskeinen idea on jo avautunut. Teos kertoo kuvitteellisen Mingerin saaren tilanteesta itäisellä Välimerellä vuonna 1901, kun saarella puhkeaa ruttoepidemia.
Niin kuin aina kulkutaudin puhjetessa hallintoviranomaiset eivät halua myöntää, että käsillä on vakava ongelma, joten rutto pääsee leviämään, ennen kuin karanteenitoimenpiteet käynnistyvät kunnolla. Onhan vaarassa menettää hyviä bisneksiä. Miten kävikään koronaepidemian alussa? Kuulostaako tutulta?
Kirjan idea on tuttu Albert Camus´n romaanista Rutto vuodelta 1947, mutta näkökulma on toinen. Camus´n kirjassa kuvataan ruton takia kaupunkiin karanteenivangeiksi joutuneiden ihmisten tuskaa ja hätää yksilön näkökulmasta, mutta Pamukin kirjassa keskeistä on eri väestöryhmien väliset erimielisyydet ja selkkaukset. Mingerissä on kolme suhteellisen tasalukuista väestöryhmää: kristityt ortodoksit ja katolilaiset sekä muslimit. Vallanpitäjät pelkäävät väestöryhmien välisiä selkkauksia ja luovat kattavan vakoilu- ja turvallisuuspalvelujärjestelmän ilmiantajineen, jotta voisivat saada ”petturit” pidätetyiksi. Kidutuksiakaan ei pelätä käyttää, kun pidätettyjä kuulustellaan. Kuulostaako tutulta?
Pamukin teos näyttää minusta eräänlaiselta ajatuskokeelta. Siinä luodaan kuvitteellinen tilanne, joka voisi olla totta, siis fiktio, ja pohditaan, mitä siinä tilanteessa tapahtuu. Ensimmäiset sataviisikymmentä sivua luettuani näyttää siltä, että katastrofi on vääjäämättä edessä. Eri uskontokuntiin ja kansallisuuksiin, tässä tapauksessa osmaneihin ja kreikkalaisiin, kuuluvat ihmiset eivät voi elää rauhassa, kun kriisi puhkeaa. Yksi keskeinen henkilö on jo tapettu.
Tehdäänpä toisenlainen ajatuskoe: Millainen olisi maailma, jos siinä eläisi vain yhteen ihmisrotuun kuuluvia, vain samaan uskovia ja saman ideologian omaksuneita ihmisiä. Vallitsisiko maailmassa sopusointu ja rauha? Löytäisimmekö ratkaisut köyhyyteen, luontokatoon, sortoon ym. niin paikallisiin kuin globaaleihin ongelmiin? William Goldingin teos Kärpästen herra vuodelta 1954 antaa lohduttoman kuvan: autiolle saarelle joutunut poikaporukka sortuu nopeasti vallantavoitteluun ja kiusaamiseen. Kuulostako tutulta?
Ajatuskoe on kautta tieteen historian, erityisesti filosofiassa, käytetty menetelmä, jolla pääsee yksinkin pohtimalla monen ongelman, jos ei ytimeen, niin kuitenkin perusteisiin. Se ei ole spekulaatiota, arvailua, vaan ongelman systemaattista pohtimista ja uusiakin näkökulmia avaava metodi. (Ajatuskokeesta saat tietoa enemmän vaikkapa Wikipediasta hakusanalla ajatuskoe.)
Kirjallisuus on parhaimmillaan juuri ajatuskokeen kaltaista maailman ja sen toiminnan pohtimista. Tässä maailman ajassa kaiken sälän jälkeen jäljelle jää tärkein kysymys: millainen olento ihminen perimmältään on?
Teijo Liedes, kunnanhallituksen 1. vpj, Ii, Vasemmistoliitto