Oulussa on paljon metsiä ja metsät ovat oululaisille lähiluontoa, takapiha, lähimetsiä, suojametsiä, marjapaikkoja, retkeilyaulueita ja ‑paikkoja, luonnonsuojelua, luonnon monimuotoisuutta, metsästysalueita, hiilinieluja ja ‑varastoja, taloudellista kasvua ja varallisuutta, elämyksiä, raaka-ainetta, työpaikkoja, liikuntapaikkoja ja kaikkea mahdollista. Luultavasti jokaiselta oululaiselta löytyy omanlaisensa merkitys metsille.
Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunta teki vastuullisen päätöksen hyväksyessään esittelyn mukaisen metsien hoito- ja käyttösuunnitelman seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Suomen suurin kaupunkimetsänomistaja on hoitanut metsäomaisuuttaan suunnitelmallisesti ja kestävästi jo yli sadan vuoden ajan. Ensimmäinen suunnitelma metsien hoidosta ja käytöstä valmistui jo vuonna 1898.
Kaupunki omistaa metsiä yhteensä noin 20 000 hehtaaria ja metsänhoitotoimenpiteiden ulkopuolella on jatkossakin arvometsinä ja suojeltuna 1 850 hehtaaria. Lisäksi kaupunki on myynyt ja lahjoittanut valtiolle suojeluun Sanginjoelta 2 500 hehtaaria. Kaupungin omistamia tai suojeluun lahjoitettuja ja myytyjä metsiä on siis metsänhoitotoimenpiteiden ulkopuolella yhteensä yli 20 prosenttia.
Hoito- ja käyttösuunnitelman mukaan kaupungin metsissä toteutetaan vuosittain noin 40 000 kuution hakkuut, mikä on vain noin 54 prosenttia vuosittaisesta kokonaiskasvusta. Tulostavoitetta voitiin hitusen nostaa, 1,3 miljoonaan euroon, koska metsistä tehty uusi arvio osoitti pinta-alojen ja puuston kokonaismäärän kasvaneen edellisestä.
Maltillisista hakkuista huolimatta metsien hiilivarasto kasvaa 2,7:stä 3,6 milj. t hiilidioksidia vuoteen 2071 mennessä juuri hyväksytyllä suunnitelmalla. Samoin yli 80-vuotiaiden metsien osuus kaksinkertaistuu talousmetsissä nykyhetkestä ja puuston määrä hehtaarilla kasvaa merkittävästi. Oulun kaupungin metsänhoito on siis jatkossakin kestävää ja vastuullista niin ekologisesta kuin taloudellisesta näkökulmasta katsottuna.
Vastavalituille kansanedustajille ja etenkin hallitusneuvotteluissa mukana oleville erityisenä muistutuksena, että Suomen on ajettava jatkossakin jämerästi etuaan EU:n pöydissä metsäisenä maana.
Oulun ja Suomen metsät eivät saa joutua sen epämääräisen hiilikeskustelun ja ‑pörssin pelinappulaksi, jossa sudenkin väitetään olevan mittaamattoman arvokas hiilinielu.
Lauri Nikula, kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, aluevaltuutettu, maakuntahallituksen jäsen, Keskusta