Oulun poliisilaitoksen sisäilmasta vuosina 2016–2017 sairastuneet poliisit ovat alkaneet kuluvan kevään aikana saada myönteisiä korvauspäätöksiä Valtiokonttorilta.
Taistelu korvauksista alkoi, kun Oulun poliisilaitoksella toteutettiin vuoden 2016 syksyllä peruskorjauksia huonon sisäilmatilanteen ja ilman epäpuhtauksien korjaamiseksi. Poliisilaitoksen työntekijät jatkoivat työskentelyä tiloissa remontin aikana, ja pian kymmenet työntekijät alkoivat oireilla. Oulun kaupungin rakennusvalvonta keskeytti työt tammikuussa 2017, ja työntekijät siirrettiin korvaaviin tiloihin.
Työntekijöiden hajasijoittelun myötä jo myös aiemmin suljettu Haukiputaan poliisiasema Niemeläntörmällä heräsi uudelleen eloon. Myös poliisiaseman sellitilat otettiin käyttöön, ja poliisiaseman pihalle pystytettiin erillinen moduulivankila.
Työterveyshuolto antoi tammikuussa 2018 Oulun poliisilaitoksen tilasta lausunnon, jonka mukaan korjausrakennustyön aikana oli syntynyt poikkeuksellinen koko kiinteistön työtiloihin ja työntekijöihin ulottuva altistuminen ärsyttäville ja herkistäville rakennus- ja mikrobipölyille. Tästä johtuen noin 20 poliisiasemalla työskennellyttä ihmistä haki korvauksia ammattitautiepäilyn vuoksi. Vakuutusoikeuden tai Valtiokonttorin näkemyksen mukaan työntekijät eivät kuitenkaan olleet sairastuneet ammattitautiin.
Kaksi astmaan sairastunutta työntekijää sai päätöksistä valitusluvan Korkeimpaan oikeuteen. Marraskuussa 2022 Korkein oikeus kumosi aiemmat hylkäykset, sillä se katsoi, että astmat ovat todennäköisesti aiheutuneet poliisitalon kosteusvauriomikrobeille altistumisesta. Korkein oikeus määräsi ennakkopäätöksenä Valtiokonttorin maksamaan lainmukaiset korvaukset ammattitautina korvattavasta sairaudesta kahdelle poliisiasemalla työskennelleelle henkilölle.
Oulun poliisin työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen kertoo, että tähän mennessä yli kymmenen työntekijää on saanut Valtiokonttorilta oikaisun ja myönteisen korvauspäätöksen ammattitautiin sairastumisen takia.
– Tämä on ollut pitkä prosessi, johon nyt ollaan viimein saamassa oikeudenmukaisia ratkaisuja. Asiat ovat lähteneet rullaamaan nopeasti heidän osaltaan, joille korvauspäätös on tullut, Väyrynen kertoo.
Myönteisen korvauspäätöksen saaneen henkilön on käytävä vielä lääkärissä, jotta tämän hetkinen tilanne saadaan arvioitua. Lääkäri toimittaa lausunnon eteenpäin Valtiokonttorille, joka vielä omalta osaltaan arvioi tilanteen ja antaa ammattitaudille haittaluokituksen, jonka mukaan saatava korvaus määräytyy.
– Jatkossa tarvittavan lääkityksen saa sitten Valtiokonttorin maksamana. Joissain tapauksissa Valtiokonttori myöntää myös haittarahan, mutta sen summa ei sinällään kovin suuri ole, Väyrynen selventää.
Väyrynen tietää kertoa, että suuri osa sairastuneista vaatii astman hoitoon erikoislääkkeitä, jotka luonnollisesti ovat hintavampia. Hän tietää myös ainakin yhden henkilön, joka sairastui keuhkokuumeeseen ja joutui sairaalahoitoon, koska keuhkojen kunto on työpaikalla saadun pahan astman vuoksi normaalia huonompi.
– Ammattitautiluokituksen myötä sairaalahoidon kulut maksaa jatkossa Valtiokonttori. Lisäksi sairaslomalla voi olla pidempään ilman, että ansiotaso laskee.
Tero Väyrynen haluaa kuitenkin korostaa, että useimmille korvauspäätöksen saamisessa kyse ei ole pelkästään rahasta.
– Rahalla ei saada korvattua sitä, mitä taudin takia menettää. Kuitenkin kun nyt julkisesti myönnetään käynyt virhe ja se, että sairastuminen on tapahtunut työpaikalla, asialle saadaan oikeudenmukainen päätös, ja ihmiset voivat jatkaa elämää eteenpäin.
Väyrynen toivoo, että sisäilmaongelmiin suhtauduttaisiin jatkossa vakavasti, ja että julkinen keskustelu sisäilmaoireista kääntyisi niin, että sairastunutta ja tämän oireita ei kyseenalaistettaisi.
– Sisäilmaongelmat voivat viedä ihmiseltä terveyden. Asiaan kohdistuvasta kiistelystä on päästävä yli, jotta voimme miettiä, mitä voitaisiin tehdä paremmin. Minun tai työkavereideni terveyttä ei enää voi pelastaa, mutta tulevia sukupolvia voimme yhä suojella.
Oulun pääpoliisiasema sijaitsee tällä hetkellä Linnanmaalla, ja asiakas- ja lupapalvelut toimivat Oulun keskustassa. Uuden pääpoliisiaseman on tarkoitus valmistua Oulun Ruskonselkään vuoden 2024 aikana. Samaan paikkaan valmistuu myös poliisivankila näillä näkymin vuoden 2025 syksyllä.
Uuden poliisiaseman ja poliisivankilan valmistuessa Haukiputaan poliisiaseman yhteydessä olevat, alun perinkin väliaikaiseksi tarkoitetut putkat poistuvat käytöstä.
Putkatilat ovat vuosien varrella puhuttaneet Niemeläntörmän alueen asukkaita, ja niistä on tehty myös valitus oikeusasiamiehelle vuonna 2019, jolloin oikeusasiamies havaitsi moduuliselleissä vakavia puutteita. Tarkastuksen jälkeen tiloista on korjattu rakenteisiin ja paloturvallisuuteen liittyneitä puutteita.