Sohva on luettavissa ihmiskunnan suuriin keksintöihin. Se ei ole tuoli, mutta ei myöskään yöunia varten tarkoitettu sänky. Sohvalle kun asettuu työpäivän ja päivällisen jälkeen, ei siitä juuri huvita nousta ennen kuin on nukkumaanmenon aika. Sohvalla viihtymistä voi kyllä häiritä tietoisuus siitä, että jotain liikuntaakin pitäisi tänään tai ainakin tällä viikolla harrastaa.
Harva miettii sohvalla loikoillessaan, että hän saattaa juuri sillä hetkellä olla aiheuttamassa kansantaloudelle isojakin kustannuksia liikkumattomuudellaan. Toisaalta ei se lenkillä viilettäjäkään pohdi sitä, että lähdenpä tässä pelastamaan suomalaista yhteiskuntaa. Ratkaisut ovat tietenkin aina henkilökohtaisia.
Joka tapauksessa liikkumattomuudella on kustannuksensa. Liikuntatutkimusta tekevä UKK-instituutti on laskenut, että liikkumattomuuden kustannukset ovat Suomessa vuosittain jopa 3,2 miljardia euroa. Laskelmissa on huomioitu kulut, joita yhteiskunnalle muodostuu kansansairauksista aiheutuneista terveyspalveluiden käytöstä ja lääkityksestä. Liikkumattomuus heikentää työikäisen väestön työn tuottavuutta sairauspoissaolojen, työkyvyttömyyseläkkeiden ja ennenaikaisten kuolemien seurauksena. Laskelmissa on lisäksi huomioitu liikkumattomuuden vaikutus tuloverojen menetykseen, maksettuihin työttömyysturvaetuuksiin ja ikääntyneiden koti- ja laitoshoidon kustannuksiin.
Eli miten tämän kiteyttäisi. Sohva on ihmiskunnan kallein keksintö.
Kun tässä nyt paasataan liikkumattomuuden haitoista, niin on reilua kysyä onko malkaa kirjoittajan omassa silmässä. Toki on. Itselläni aktiivisin liikuntakuukausi vuoden sisällä oli marraskuussa Rantapohjan Porukka liikkeelle! ‑tempauksen aikana. Sen jälkeen harrastuneisuus väheni, mutta ei kuitenkaan kokonaan. Olen pakottanut itseni juoksulenkille kaksi kertaa viikossa. Luultavasti se on liian vähän ja liian yksipuolista. Korjattavaa siis olisi.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.