Aurin­ko­voi­teen käyt­tö on tur­val­li­sem­paa kuin aurin­gol­le altistuminen

Taatusti turvallisempaa kuin aurinko. Jos kemiallisten filttereiden käyttö epäilyttää, kannattaa kokeilla fyysisiä filttereitä sisältäviä aurinkosuojavoiteita.Taatusti turvallisempaa kuin aurinko. Jos kemiallisten filttereiden käyttö epäilyttää, kannattaa kokeilla fyysisiä filttereitä sisältäviä aurinkosuojavoiteita.

Vuon­na 2019 jul­kais­tiin tut­ki­mus, jos­sa todet­tiin, että jot­kut Yhdys­val­lois­sa käy­te­tyt kemial­li­set aurin­ko­suo­ja­filt­te­rit voi­vat imey­tyä veren­kier­toon. Mah­dol­li­ses­ti tämän uuti­soin­nin jäl­keen on jää­nyt elä­mään sosi­aa­li­ses­sa medias­sa leviä­vä vää­rin­kä­si­tys, että aurin­ko­voi­teet oli­si­vat käyt­tä­jäl­le vaa­ral­li­sia. Tut­ki­muk­ses­sa ei kui­ten­kaan väi­tet­ty, että kysei­set aurin­ko­suo­ja­filt­te­rit oli­si­vat vaarallisia.

– Tut­ki­muk­sen jul­kai­se­mi­sen jäl­keen Yhdys­val­tain iho­tau­ti­lää­kä­riyh­dis­tys jul­kai­si tie­dot­teen, jos­sa tote­si, että aurin­ko­suo­ja­filt­te­rei­tä on käy­tet­ty vuo­si­kym­me­niä ilman sig­naa­le­ja, että ne oli­si­vat vaa­ral­li­sia, ja iho­tau­ti­lää­kä­riyh­dis­tys suo­sit­te­lee­kin aurin­ko­suo­ja­voi­tei­den käyt­töä, lää­ke­tie­teen toh­to­ri, iho­tau­tien eri­kois­lää­kä­ri Carl Kyrklund kertoo.

Aurin­ko­suo­jan käyt­tä­mät­tä jät­tä­mi­nen sen sijaan on vaa­ral­lis­ta. Aurin­ko­suo­ja­voi­teen käyt­tö ehkäi­see iho­syö­piä, joi­ta kehit­tyy noin joka vii­den­nel­le ihmi­sel­le elä­män aika­na. Iho­tau­ti­lää­kä­rit suo­sit­te­le­vat­kin aurin­ko­suo­ja­voi­tei­den käyt­töä. Aurin­ko­suo­ja­voi­teet suo­jaa­vat pala­mi­sel­ta, rypyil­tä sekä ihosyöviltä.

Mikä­li kemial­lis­ten aurin­ko­suo­ja­voi­tei­den käyt­tö kui­ten­kin huo­les­tut­taa, on mah­dol­lis­ta käyt­tää suo­ja­voi­tei­ta, jot­ka sisäl­tä­vät fysi­kaa­li­sia filttereitä.

– Fysi­kaa­li­set filt­te­rit eivät imey­dy. Tär­ke­ää on myös vält­tää kes­ki­päi­vän aurin­koa sekä viet­tää mie­luum­min aikaa var­jos­sa. Myös vaat­teet ja hat­tu voi suo­ja­ta aurin­gol­ta, Kyrklund neuvoo.

Aurin­ko­suo­ja­voi­tei­den fysi­kaa­li­set filt­te­rit toi­mi­vat siten, että hei­jas­ta­vat UV-sätei­tä ja näky­vää valoa pois ihol­ta. Titaa­ni­diok­si­di ja sink­kiok­si­di ovat fysi­kaa­li­sia aurin­ko­suo­ja­filt­te­rei­tä. Myyn­nis­sä on aurin­ko­suo­ja­voi­tei­ta, jois­sa on pel­käs­tään fysi­kaa­li­sia filttereitä. 

Vaik­ka fysi­kaa­li­nen filt­te­ri voi muo­dos­taa ihol­le sel­vän kal­von, fysi­kaa­li­nen filt­te­ri ei ole vält­tä­mät­tä omi­nai­suuk­sil­taan parem­pi kuin kemial­li­set voiteet.

– Jois­sa­kin tilan­teis­sa kemial­li­set filt­te­rit ovat parem­pia, toi­sis­sa taas fysi­kaa­li­set. Kemial­li­sia filt­te­rei­tä sisäl­tä­vät voi­teet ovat usein miel­lyt­tä­viä käyt­tää, eivät­kä usein näy levit­tä­mi­sen jäl­keen. Fysi­kaa­li­sia filt­te­rei­tä taas käy­te­tään usein lap­sil­le suun­ni­tel­luis­sa aurinkosuojavoiteissa.

Fysi­kaa­li­sen filt­te­rin kokei­lu ei kaa­du aina­kaan hin­taan. Kuten kemial­li­sia filt­te­rei­tä sisäl­tä­viä aurin­ko­suo­ja­voi­tei­ta, myös fyy­si­siä filt­te­rei­tä sisäl­tä­viä voi­tei­ta löy­tyy sekä edul­li­sia että kalliita.

Kaik­kien iho­syö­pien esiin­ty­vyys lisään­tyy vuo­si vuodelta. 

– Onnek­si iho­syö­vät ovat tau­ti­ryh­mä, jot­ka näky­vät kat­so­mal­la ja jota vas­taan voi suo­jau­tua hel­pos­ti sekä käyt­tä­mäl­lä aurin­ko­suo­ja­voi­tei­ta että vaat­teil­la ja käy­mäl­lä luo­mi­tar­kas­tuk­sis­sa, Kyrklund toteaa.