Ylikiimingin kirjastossa oli viime viikolla kuultavana mielenkiintoisia tarinoita, kun mielenterveysjärjestöjen kokemusasiantuntijat olivat elämäntarinoineen ylikiiminkiläisten lainattavina.
Paikalla olivat tyttärensä mielenterveyden haasteista kertova äiti, koulukiusattu, elämästä syjäytyneenä kertova mies, dissosiaatiohäiriöstä kärsivä henkilö sekä päihdeongelmainen ja skitsofreenikko.
Tarinoiden mielenkiintoisuudesta huolimatta mitään ruuhkaa ei Ylikiimingin kirjastossa nähty, vaikka tarjoutui mahdollisuus istahtaa hetkeksi ja kuulla, kun ihminen itse tiivistää elämäntarinansa tai osan siitä 10–15 minuutin mittaiseksi kertomukseksi. Myös keskusteluun ja kysymyksiin oli mahdollisuus.
Kokemuskirjasto-kiertueen järjestivät Mielenvireys ry Oulusta ja Balanssi ry Rovaniemeltä sekä Henki ja elämä, luonto toipumisen lähteenä ‑hanke.
Elävä kirjasto järjestetään mielenterveyden ja kuntoutumisen näkökulmasta. Kokemuskirjasto haluaa murtaa ennakkoluuloja, joita mielenterveysongelmia kokeneet ihmiset joutuvat kohtaamaan. Näin halutaan osaltaan myös helpottaa asioista puhumista, puheeksi ottamista sekä auttaa ihmisiä kuulemaan myös toipumisen tarinaa.
Järjestöt kouluttavat kokemusasiantuntijoita ja välittävät heitä eri tilaisuuksiin tai jopa päätöksentekijöiden avuksi tuomaan syvyyttä asioiden käsittelyyn.
– Meillä on noin 40–45 eri diagnooseilla olevaa kokemusasiantuntijaa. Haluamme tarjota mahdollisuuksia kokemusten vaihtoon ja vertaistukeen, kertoo Balanssin toiminnanjohtaja ja Mielenvireyden kehitysjohtaja Terhi Savilahti.
Ylikiimingissä lainattavana olleet kokemusasiantuntijat kertoivat, että kokemusasiantuntijana toimiminen myös nopeuttaa omaa toipumisen prosessia ja auttaa itseä selviytymään.
Kiertueväki kertoi, että monella heitä lainanneella on on lähipiiristä omakohtaisia kokemuksia, josta sitten syntyy mielenkiinto ja kysymyksiä kokemusasiantuntijalta. Kiertueen aikana on koettu monta koskettavaa hetkeä lainattavan tarinan äärellä.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.