Olhavan koulun lakkauttamista valmistellaan jälleen. Edellisestä kerrasta oppineena Iin kunta järjesti viime keskiviikkona yleisen kuulemis- ja keskustelutilaisuuden kuntalaisille. Tilaisuuden näyttämönä toimineelle Olhavan koululle saapui sankoin joukoin väkeä kuulemaan kunnan tekemien selvitysten tuloksia ja ilmaisemaan oman mielipiteensä lakkautussuunnitelmista.
Iin opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan nimeämä Olhavan koulun työryhmä on ennen yleistä kuulemistilaisuutta järjestänyt kuulemistilaisuuden myös Olhavan koulun opetushenkilöstölle. Lisäksi työryhmä on toteuttanut lapsivaikutusten seuranta-arvion Olhavan koulua viime lukuvuonna käyneille nykyisille 2.–6.-luokkalaisille, jotka on siirretty Haminan ja Kuivaniemen kouluille.
Olhavan koulun työryhmän puheenjohtaja Jari-Jukka Jokela kertoo, että työryhmän selvityksen mukaan Olhavan koulussa olisi tällä hetkellä 10 oppilasta, jos koulu olisi toiminnassa.
– Seuraavana kuutena vuonna oppilasmäärän on ennustettu pysyvän alle 20 oppilaassa. Nämä tilastot tukevat ajatusta siitä, että koulun oppilasmäärä on selvästi alle 30, ja siksi tarkastelua Olhavan koulun osalta tehdään, Jokela kertoo.
Koska Olhavan koulu ei ole ollut opetuskäytössä vuoden 2021 syksystä eteenpäin, oli työryhmällä esittää raportissaan lakkauttamisen talousvaikutuksia. Jokelan mukaan lakkauttamisen arvioidut vuosisäästöt ovat noin 140 000 euron suuruiset. Säästöä on syntynyt kahden Olhavan koulun opettajan siirryttyä Haminan ja Kuivaniemen kouluille kahden määräaikaisen luokanopettajan tilalle. Myös koulunkäynninohjaaja siirtyi Olhavan koululta Valtarin koululle. Lisäksi Ateria- ja siivouspalvelujen osalta on kertynyt säästöä.
Koulukuljetuskustannukset sen sijaan ovat nousseet 11 000 euroa.
Lapsivaikutusten seuranta-arvio toteutettiin Jokelan mukaan samankaltaisilla menetelmillä kuin alkuperäinen lapsivaikutusten arvio. Lasten mielestä huonoimpia puolia Kuivaniemen ja Haminan kouluihin siirtymisessä olivat koulumatkojen ja niiden myötä koulupäivienkin kasvanut kesto. Lisäksi kyytien odottelu ja suuren koulun hälinä mainittiin vastauksissa.
Olhavan koulusta lapset ikävöivät omia opettajia, pienen koulun rauhallisuutta, pesäkeinua ja isoa mäkeä sekä kavereita, jotka olivat muuttaneet tai siirtyneet toiselle koululle.
Muutoksessa mukavaa lasten mielestä oli erityisesti se, että isommista kouluista oli löytynyt uusia kavereita. Lisäksi Haminan koululle siirtyneet oppilaat kokivat hyväksi sen, että yhdysluokkaopetusta ei enää ole.
Yleisökeskustelun alkaessa Olhavan seudun kehittämisyhdistyksen sihteeri Maarit Tihinen käytti ensimmäisen puheenvuoron. Yhdistys oli tehnyt oman taulukkonsa Olhavan koulun oppilasmääräennusteesta. Ennustetta varten oltiin Tihisen mukaan käyty läpi lapsiluvut perheittäin Yli-Olhavaa myöten. Siksi yhdistyksen oppilasmääräennusteen luvut olivat suuremmat kuin kunnan.
– Sen jälkeen kun lakkauttamispäätös tehtiin vuonna 2021, seitsemäntoista lasta, viisi perhettä ja kaksi yritystä on lähtenyt muualle. Jos silloin oltaisiin päätetty toisin, ei lapsimäärän takia tarvitsisi nyt tarkastella koulun lakkauttamista, Tihinen toteaa.
Yliolhavalainen Pekka Ylitalo oli puolestaan tuonut tilaisuuteen mukaan vaimonsa sekä kenties Olhavan tällä hetkellä nuorimman ihmisen, 11-päivän ikäisen tyttärensä.
– Haluaisin kysyä lautakunnan jäseniltä ja valtuutetuilta, että laittaisivatko he itse omat lapsensa kahdeksi ja puoleksi tunniksi päivittäin koulumatkalle taksin kyytiin?
Yleisö halusi tietää myös, mikä koulurakennuksen kohtalo on, jos prosessi etenee koulun lakkauttamiseen tälläkin kertaa. Kunnanjohtaja Marjukka Manninen vakuutti, että rakennusta ei ole tarkoitus jättää heitteille ja kylmilleen.
– Talolle etsitään uutta käyttötarkoitusta ja siitä on käyty jo keskustelua. Toki ensin pitää tulla päätös siitä, mikä on koulun kohtalo, ennen kuin näitä ajatuksia voidaan alkaa jatkojalostaa.
Alarannan koululla sijaisena aiemmin toiminut Sonja Pennanen toteaa, että hänen näkökulmastaan Olhavan koulu näyttää täysin soveltuvalta opetuskäyttöön.
– On tuhlausta, että hyvä rakennus tehdään tarpeettomaksi ja viedään sen perimmäinen tarkoitus eli lasten opettaminen pois. Mitäs jos pidettäisiinkin tämä koulu toiminnassa ja heitettäisiin arvalla, että keitä Haminan koulun lapsia aletaan kuljettaa tänne?
Kaksi Olhavan koulun entistä, nyt Kuivaniemessä koulua käyvää oppilasta kysyi, mikseivät Olhavan lapset saa itse valita, siirtyvätkö kouluun Kuivaniemelle vai Haminaan.
– Kyllä saa valita, mutta pitää muistaa, että jos valitsee toisen koulun kuin opetuksen järjestäjä osoittaa, niin tähän toissijaiseen kouluun ei saa koulukyytiä. Huoltajan tehtäväksi jää siis järjestää omalle lapselle kuljetus. Tämä linjaus on voimassa lähes kaikissa Oulun alueen kunnissa, Jari-Jukka Jokela kertoo.
Jokela muistutti myös, että jos erityisjärjestelyjä kuljetuksen suhteen tehtäisiin Olhavan koulun oppilaiden kanssa, tulisi niitä alkaa tehdä myös muiden kunnan koulujen osalta.
– Joku perhe voisi haluta, että lasta kuljetettaisiin Jakkukylästä Asemalle kouluun. Se ei välttämättä enää olisi tarkoituksenmukaista opetuksen järjestämistä.
Jokelan mukaan Kuivaniemen koulun olhavalaisten lähikouluksi nimittämällä pidetään myös huoli siitä, että kunnan pohjoisella puolella on yksi toimiva koulu jatkossakin. Sanni Höyhtyä, joka itse siirtyi Olhavan koululta Kuivaniemen koululle kuitenkin muistuttaa, että Olhavan koulun lakkauttaminen vaikuttaa pitkällä tähtäimellä negatiivisesti myös Kuivaniemen koulun oppilasmäärään.
– Hetkellisesti toki oppilasmäärässä tapahtui nousua kun Olhavan koulu meni kiinni, mutta miten on kymmenen vuoden päästä? Tuleeko Kuivaniemen koululle enää yläkouluikäisiä Olhavasta?
Kuulemistilaisuus päättyi ajoittain intensiivisenkin sananvaihdon jälkeen hyvissä merkeissä. Kunnanjohtaja Marjukka Manninen kiitti osallistujia asiallisesta ja asiassa pysyneestä keskustelusta.
Kuulemistilaisuudessa kuulluista puheenvuoroista koostetaan Mannisen mukaan yhteenveto, joka liitetään osaksi Olhavan koulun työryhmän raporttia.
– Työryhmä myös harkitsee, että tilaisuudesta saatu raakamateriaali jäisi saataville sellaisille päättäjille, jotka haluavat siihen tutustua.
Manninen totesi useampaan otteeseen illan aikana, että koulujen lakkauttamisia koskevat keskustelut ovat aina ikäviä kaikille osapuolille.
– Toivoisin, että käy koulun miten tahansa, voisimme miettiä yhdessä sekä kylät keskenänsäkin, että miten kylät ja koko Ii saadaan pidettyä elinvoimaisena ja vetovoimaisena, päätti Manninen.
Olhavan koulu
- Olhavan koulun tilanne tuli tarkasteluun vuoden 2020 alussa oppilasmäärän laskun takia.
- Lokakuussa 2021 Iin kunnan opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti esittää kunnanhallitukselle ja ‑valtuustolle Olhavan koulun lakkauttamista.
- Iin kunnanvaltuusto päätti 1.11.2021, että Olhavan koulu lakkautetaan.
- Koulu lakkautettiin elokuussa 2022, eikä ole sen jälkeen ollut perusopetuskäytössä. Ryhmäperhepäiväkoti Tenavatupa on toiminut Olhavan koulun tiloissa tämän jälkeen.
- Olhavan koulun lakkautuspäätöksestä tehtiin kolme valitusta Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen. Marraskuussa 2022 Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi Olhavan koulun lakkauttamispäätöksen, sillä sen valmistelu oli puutteellista.
- Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta perusti 26.1. 2023 pidetyssä kokouksessa Olhavan koulun päätösprosessin valmistelua varten oman työryhmän. Maaliskuussa lautakunta päätti esittää Olhavan koulun lakkauttamista ja aloittaa Olhavan koulun lakkauttamisen valmistelun uudelleen.
- Olhavan koulun henkilöstölle on järjestetty kuulemistilaisuus 11.4. Lapsivaikutusten arvioinnin seuranta-arvio järjestettiin Olhavan koulua viime lukuvuonna käyneille nykyisille 2.–6.-luokkalaisille 12.–13.4. Lisäksi viime torstaina järjestettiin kaikille avoin kuulemistilaisuus.
- Kuulemisien perusteella saadut tiedot täydennetään jo olemassaolevaan Olhavan koulun raporttiin, joka esitetään kunnahallitukselle ja ‑valtuustolle.
- Kirjalliset kannanotot Olhavan koulun lakkauttamisesta tulee jättää kunnanvirastolle 26.4. kello 15 mennessä osoitteella: Iin kunta, Jokisuuntie 2, 91100 Ii tai sähköpostitse kunta@ii.fi.