Kelia­kia­liit­to on jul­kais­sut arjen avuk­si yli 100 uut­ta reseptiä

Kelia­kia­liit­to on jul­kais­sut kelia­ki­aa sai­ras­ta­vil­le laa­jan mate­ri­aa­li­pa­ke­tin. Vuo­den pitui­ses­sa Sosi­aa­li- ja ter­veys­jär­jes­tö­jen avus­tus­kes­kuk­sen (STEA) rahoit­ta­mas­sa Glu­tee­ni­ton­ta arki­ruo­kaa ‑hank­kees­sa on teh­ty yli 100 uut­ta glu­tee­ni­ton­ta ruo­ka- ja lei­von­taoh­jet­ta, 10 ruu­an­val­mis­tus­vi­deo­ta ja viik­ko­ruo­ka­lis­to­ja kol­mel­le eri koh­de­ryh­mäl­le. Lisäk­si on jul­kais­tu hin­ta­tie­to­ja, vink­ke­jä ja ver­tai­lu­ja, joi­den avul­la kaup­pa­reis­suil­la ja koti­keit­tiös­sä voi sääs­tää rahaa.

Mate­ri­aa­lit löy­ty­vät Kelia­kia­lii­ton verk­ko­si­vuil­ta osoit­teis­ta keliakialiitto.fi/gluteenitonta-arkiruokaa ja keliakialiitto.fi/reseptit. Ohjeet on mer­kit­ty Glu­tee­ni­ton­ta arki­ruo­kaa ‑logol­la ja ne löy­ty­vät myös valit­se­mal­la resep­tien kate­go­riak­si ”Arki­ruo­kaa”.

– Jul­kais­tu­jen mate­ri­aa­lien avul­la kelia­ki­aa sai­ras­ta­va voi suun­ni­tel­la ja val­mis­taa mah­dol­li­sim­man edul­lis­ta, mut­ta myös ravit­se­mus­suo­si­tus­ten mukais­ta arki­ruo­kaa. Koko vii­kon glu­tee­nit­to­mat lou­naat voi val­mis­taa kym­me­nel­lä eurol­la, ker­too Kelia­kia­lii­ton toi­min­nan­joh­ta­ja Nii­na Puro­nur­mi.

Puro­nur­mi huo­maut­taa, että edul­li­suus ja ter­veel­li­syys eivät usein­kaan kul­je käsi kädes­sä. Glu­tee­ni­ton­ta arki­ruo­kaa ‑ohjeis­sa on huo­mioi­tu esi­mer­kik­si suo­lan ja tyy­dyt­ty­neen ras­van osuus, joten ohjei­siin ei ole vält­tä­mät­tä valit­tu hal­vin­ta mah­dol­lis­ta raaka-ainetta.

Jul­kais­tuis­sa ruo­ka- ja lei­von­taoh­jeis­sa käy­te­tään perus­raa­ka-ainei­ta ja ‑maus­tei­ta. Mones­sa ohjees­sa voi vali­ta, käyt­tää­kö pro­teii­nin läh­tee­nä lihaa, kanaa vai kas­vis­ta. Tavoit­tee­na on ollut, että ruu­at mais­tui­si­vat mah­dol­li­sim­man monel­le eikä hävik­kiä synny.

Ohjei­den kehit­tä­mi­ses­sä oli apu­na vapaa­eh­toi­sia, jot­ka tes­ta­si­vat nii­tä. Ruo­kien ja lei­von­nais­ten val­mis­ta­mi­nen onnis­tuu taval­li­ses­sa koti­keit­tiös­sä perus­vä­li­neil­lä. Kun tekee itse, sääs­tää ruo­ka­ku­luis­sa, sanoo Kelia­kia­lii­ton ravit­se­mus­te­ra­peut­ti San­na Arnala.

Apua kok­kai­luun saa You­Tu­bes­sa jul­kais­tu­jen kym­me­nen videon avul­la, jois­sa näy­te­tään ruo­kaoh­jei­den val­mis­ta­mi­nen vai­he vaiheelta.