Oulun poliisi kertoo, että Oulussa on katujengikulttuuria selvästi ihannoiva nuorisoryhmä, jonka jäsenet tekevät muun muassa väkivaltarikoksia. Poliisi tekee yhteistyökumppaneineen aktiivisesti työtä ryhmän toimintaan puuttuakseen sekä estääkseen sen muuttumista järjestäytyneeksi katujengiksi.
Poliisilaitoksen rikostorjuntasektorin johtaja Markus Kiiskinen kertoo, että Suomessa on kymmenisen katujengiä, jotka ovat pääosin pääkaupunkiseudulla. Niiden piirissä on noin sata nuorta, jotka ovat enimmäkseen taustaltaan maahanmuuttajia.
Oulun poliisilaitoksen alueella, samoin kuin muualla maassa, on huomattu, että erityisesti alle 15-vuotiaiden tekemien väkivaltarikosten ja ryöstörikosten määrä on kasvussa. Kokonaisuudessaan vuoden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana alle 18-vuotiaiden tekemien rikoslakirikosten eli omaisuus‑, seksuaali‑, liikenne‑, huumausaine- sekä henkeen ja terveyteen kohdistuneiden rikosten määrät ovat nousseet yli 30 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.
Tutkimusten perusteella on arvioitu, että keskeisiä nuorisorikollisuuden riskitekijöitä ovat ylisukupolvinen huono-osaisuus, matala koulutustaso, heikot kognitiiviset kyvyt, lapsuudenaikaiset käytöshäiriöt sekä erilaiset psykososiaaliset ongelmat.
Lisäksi on arvioitu, että asuinalueen huono-osaisuudella, samalla alueella asuvien rikosaktiivisuudella sekä nuorten vertaisverkostoilla on yhteys rikoskäyttäytymiseen nuoruudessa.
– Viime vuosien huolestuttava kehitys liittyy mahdollisesti nuorten lisääntyneisiin mielenterveysongelmiin. Meillä on suuri huoli siitä, miten yhteiskunta pystyy tähän vastaamaan. Nuorten mielenterveystyö on surkealla tasolla, Kiiskinen suomii.
On myös mahdollista, että alaikäisten rikollisuutta koskevissa asenteissa on viime vuosien aikana tapahtunut muutos, joka on yhteydessä väkivaltarikollisuuden kasvuun. Viitteitä on myös rikollisen elämäntavan ihannoinnista, joka tulee ilmi esimerkiksi some-käyttäytymisenä.
Mahdollista on myös nuorten huumausaineiden käytön ja kaupan lisääntymisen vaikutus väkivaltarikollisuuteen, esimerkiksi huumausaineiden kauppatilanteissa tapahtuu paljon ryöstöjä.
Oulun poliisilaitoksella on kaikkiaan 750 työntekijää, joista 600 poliiseja. Poliisilaitoksen alueella tietoon tulee noin 60 000 rikosta vuodessa. Partio lähtee tehtävälle joka kuudes minuutti. Poliisilaitoksen uudet tilat valmistuvat tammikuun alkuun 2025 mennessä Ruskoon.
Oulun poliisilaitoksella on nyt 406 kilometriä Naton itärajaa. Se tarjoaa osaltaan tulevaisuudessa uusia haasteita alueella, mutta päätöksiä asian mukanaan tuomista toimista ei ole vielä tehty. Poliisihallitukseen on perustettu Nato-yhdyshenkilön virka näitä asioita edistämään.
– Toimintaympäristömme on jatkuvassa muutoksessa. Perinteisten uhkien lisäksi koko ajan tulee uusia ilmiöitä, kuten kyber- ja hybridiuhkat, katujengit ja Ukrainan sodan mukanaan tuomat haasteet. Nämä vaikuttavat varautumiseen. Valppaana on oltava koko ajan, Oulun poliisilaitoksen päällikkö Mika Heinilä kertoo.