Iissä bändiharrastajat ovat kaivanneet tiloja harrastustoimintaan jo pidemmän aikaa. Harrastustilojen puolesta on jätetty myös yksi kuntalaisaloite tämän vuoden aikana.
Aloitteen kuntaan jättänyt Markku Järvenpää on itse aktiivinen ja pitkäaikainen bändiharrastaja. Järvenpää kokee, että Iissä muuhun harrastustoimintaan, kuten urheiluun ja ulkoiluun, panostetaan todella hyvin kunnan puolelta.
– Bänditoiminta vaikuttaa kuitenkin jääneen sivuun. Ydinongelma on tilojen puute – kunnassa on paljon nuoria ja vanhempaakin porukkaa, jotka haluaisivat harrastaa. Kun tiloja ei ole, niin se estää harrastamisen oikeastaan kokonaan, Järvenpää sanoo.
Iin kansalaisopiston kurssitarjonnasta löytyy musiikkikursseja, mutta ei erillistä bändikurssia.
– Kansalaisopiston kurssit keskittyvät lisäksi myös aika lailla alkeisiin, joten ryhmiä ja tosissaan treenaavia ne eivät välttämättä palvele.
Jättämässään kuntalaisaloitteessa Järvenpää toteaa, että bänditoiminta vaatii tilat, jossa soittimia, vahvistimia, mikrofoneja ja muita välineitä voidaan säilyttää harjoituskertojen välillä, eikä soittaminen häiritse muita. Tämän kaltainen tila mahdollistaisi Järvenpään mielestä harjoittelun useamman kerran viikossa.
– Soittimia tilasta ei tarvitsisi siis löytyä, vaan jokainen soittaisi omilla välineillään. Yhteinen tila madaltaisi kynnystä musiikin harrastamiseen ja tarjoaisi tilaisuuden kokeilla bändissä soittoa.
Kunnan jättämässä vastauksessa aloitteeseen todetaan, että kunnalla ei ole tällä hetkellä tarjota tiloja, jotka sopisivat tarkoitukseen. Vastauksessa luvataan myös selvittää koulujen musiikkiluokkien mahdollista soveltuvuutta tarkoitukseen.
– Musiikkiluokkien käyttö ei oikein onnistu, kun tilan pitäisi olla semmoinen, että sinne pääsee melkein aina. Esimerkiksi keikkojen jälkeen iltamyöhällä olisi hyvä, jos kamat voisi palauttaa saman tien harjoitustiloihin, toteaa kuitenkin Järvenpää.
Järvenpää kertoo, että kunnasta on esitetty bändiharrastajien suuntaan myös yhdistyksen perustamista, jonka jäsenistön voimin yhteinen tila voitaisiin vuokrata. Yhdistyksen perustamista onkin jo tosissaan laitettu Järvenpään mukaan alulle.
– Mielestäni ei kuitenkaan ole kovin tasapuolista, että bändiharrastajat joutuvat perustamaan yhdistyksen ja maksamaan sen voimin vuokraa harrastustiloista, Järvenpää sanoo.
Iin kunnan hyvinvointijohtaja Janne Puolitaival kertoo, että bänditoiminnan harrastetilat ovat kuntalaisaloitteen myötä nousseet puheenaiheeksi myös hyvinvointilautakunnassa. Hän kertoo, että monenlaisten harrastusten tukeminen ja mahdollistaminen koetaan kunnassa tärkeänä, ja kunnassa on käyty keskustelua siitä, voisiko etenkin lasten ja nuorten soittoharrastusta mahdollistaa entistä enemmän kunnan koulujen tiloissa.
– Lähtökohtaisesti kunta ei kuitenkaan tarjoa kenellekään maksutonta harrastusta, poislukien joitakin lasten ja nuorten harrastuksia, eli koulupäivän yhteydessä olevat Suomen harrastamisen mallin kerhot, toteaa Puolitaival.
Hyvinvointijohtaja kuitenkin korostaa, että kunta haluaa olla yhteistyössä mahdollistamassa monipuolista harrastamista Iihin. Kokonaan vastuuta kunta ei yksittäisen harrastustoiminnan järjestämisestä voi kuitenkaan ottaa.
– Olisi kyseenalaista tarjota jollekin kohderyhmälle tilat vastikkeetta käyttöön. Meillä on paljon muitakin harrasteryhmiä, jotka tarvitsevat tiloja, ja kaikki harrasteporukat pääsääntöisesti maksavat itse omat harrastekulunsa, sanoo Puolitaival.
Puolitaival toteaa, että Iin kunnassa on viimeisten vuosien aikana jouduttu sopeuttamaan taloutta, minkä seurauksena kunta on pyrkinyt luopumaan kaikista vuokratiloista. Hänen mukaansa kunnan tämänhetkisistä omista tiloista ei löydy bänditoiminnalle sopivaa tilaa.
– Aloitteen tekijän mukaan bänditiloihin pitäisi mahdollistaa se, että jokainen bändi voisi tuoda omat soittimet tiloihin säilöön. Oman haasteensa sopivan kiinteistön löytämiseksi tekee se, että tilojen pitäisi olla lähellä keskustaa, mutta ne eivät saisi kuitenkaan aiheuttaa meluhaittaa, toteaa Puolitaival.
Kunta ei myöskään voi bändiharrastajien puolesta vuokrata ulkopuolista tilaa ja vain luovuttaa sitä harrastajien käyttöön.
– Yksittäisenkin tilan vuosittaiset kulut ovat paljon suuremmat, kuin pelkät vuokrakulut. Kuluja tulee muun muassa kulunvalvonnasta, vuorojen hallinnoinnista, siivouksesta ja kiinteistönhoidosta. Kun kunta tarjoaa jonkin tilan käyttöön, kunnalla on julkisena toimijana myös vastuu siitä, että tilojen käyttö on oikeanlaista ja siellä on turvallista olla.
Puolitaival näkee, että yhdistyksen perustaminen edesauttaisi bändiharrastajien asiaa, sillä yhdistykset voivat saada toiminnalleen kunnalta avustusta.
– Tällöin kunta avustaa ja on osaltaan mahdollistamassa toimintaa, mutta kunnan ei tarvitse vastata kaikesta toiminnasta. Näin monet muutkin harrasteyhdistykset toimivat.
Esimerkkinä Puolitaival esittää Iin metsästysyhdistystä, joka aikoi hakea tukea osallistavan budjetoinnin kautta, jotta kuntaan saataisiin tilat jousiammuntaharrastukselle.
– Kunnan ja harrastajien yhteistyötä on siis olemassa ja tapahtuu parhaillaankin.