Oulun kaupungissa on valmistelussa tällä hetkellä kaikkien suuralueiden palveluverkkosuunnitelmat, jotka pitävät sisällään myös kouluverkon.
Rantapohjan alueella ovat lakkautusuhan alla Tirinkylän, Ylikylän, Keiskan ja Takkurannan kouluyksiköt. Lapsivaikutusten arviointia on tehty mm. kouluissa tekemällä kyselyt lapsille.
Hallintosäännön mukaisesti kaupunginvaltuusto päättää palveluverkkoselvitykset 19.6. kokouksessaan.
Kuntaliitto on ohjeistanut vuonna 2020 kuntia päätöksentekomenettelystä kouluverkon muutoksissa. Valmistelussa tulee noudatettavaksi hallintolain 41 §:n säännös vaikuttamismahdollisuuksien varaamisesta asiaan osallisille. Pykälän taustalla on perustuslaki, joka velvoittaa edistämään ihmisten mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja päästä vaikuttamaan itseään koskevaan päätöksentekoon.
Päätettäessä kunnan kouluverkosta on kysymys asiasta, jolla voi olla huomattava vaikutus useiden henkilöiden elinympäristöön, työntekoon tai muihin oloihin, joten hallintolain 41 §:ää ei voi jättää huomiotta. Osallisille henkilöille pitää varata mahdollisuus saada tietoja asian lähtökohdista ja tavoitteista sekä antaa tilaisuus lausua mielipiteensä.
Hallintolaissa osalliset on määritelty henkilöiksi, mutta osallisina voidaan pitää myös esimerkiksi yhdistyksiä. Yhdistysten toiminta voi sivuta valmisteltavana olevaa palveluverkkoselvitystä, jolloin yhdistyksille pitää olla mahdollisuus esittää mielipiteensä jäsenistön puolesta.
Asiaan osallisille on varattava vaikutusmahdollisuudet ilmoittamalla vireilläolosta sopivalla tavalla. Hyviä tapoja ovat lehti-ilmoitukset, tiedotteet kunnan kotisivuilla sekä koteihin postitetut tiedotteet. Ilmoituksen tulisi tavoittaa mahdollisimman kattavasti valmisteltavana olevan asian vaikutuspiirissä olevat henkilöt.
Kuntaliiton ohjeistuksen mukaan ilmoituksissa on mainittava, mistä asiasta on kysymys ja minkälaisia vaikutuksia asialla saattaa olla asianomaisten oloihin. Päätettäväksi tuleva asia on yksilöitävä keskeisiltä osiltaan.
Lisäksi ilmoituksessa on mainittava, miten ja minkä ajan kuluessa viranomaiselle voidaan esittää asiaa koskevia tietoja, mielipiteitä ja kysymyksiä. Ilmoituksessa tulee myös selvittää, miten ja mistä asian vaikutuspiirin kuuluvat henkilöt voivat saada lisätietoja.
Pidän välttämättömänä, että Oulun kaupunki ottaa palveluverkkoselvityksessään huomioon hallintolain ja perustuslain vaatimukset. Hyvän hallinnon tunnusmerkkeihin ei kuulu, että kouluverkon muutoksia arvioidessaan kaupunki ainoastaan toteuttaa kyselyt lapsille ja järjestää kuulemistilaisuuksia.
Aurinkoista kevättä Rantapohjan lukijoille.
Anneli Näppä, kaupunginvaltuutettu, hyvinvointi‑, kulttuuri- ja liikuntalautakunnan jäsen, Keskusta