Miten ymmärrän sanan kulttuuri omassa arkielämässäni. Onko asia minua varten vai onko se jonkun pienen eliitin tai muuten vain parempiosaisten etuoikeus. Oheiset ennakkoluulot lienee parasta heti alkuunsa heittää romukoppaan. Kulttuuri on kaiken kaikkiaan niin laaja ja monisäikeinen asia, että se pakostakin eri lonkeroineen koskettaa meitä jokaista.
Taakse jääneinä pandemiavuosina monet ovat esimerkiksi lukeneet kirjoja enemmän kuin aikaisemmin. Itsekin kuulun tähän porukkaan. Mielestäni kirja on sillä tavalla kiehtova kapine, että se panee omankin mielikuvituksen laukalle ja kaikkinensa on varsin hyvä ja uskollinen ystävä ja ajankulu. Suosittelen kaikille!
Nyt on kuitenkin suuri helpotus, että teatterit, museot, galleriat, kuntosalit ja monet muut yhteisötilat ovat avanneet ovensa. Kaikki ne mahdollistavat itse kunkin nauttimaan olemassa olevasta tarjonnasta ja harjoittamaan jokamiehen kulttuurimuotoja.
Hyvin tavallista on, että elämässämme monet asiat ikään kuin periytyvät isältä pojalle. Koti, perhe, ympäristö ja olevat olot muovaavat lähtökohtia. Tiedot, taidot, harrastukset ja arvomaailma kaikkinensa lienee niitä kulttuurille olennaisia käsitteitä. Onha se todellakin hienoa, että voimme nauttia ja vaalia niitä asioita, mitkä saattavat olla vuosikymmenien ja jopa vuosisatojen takaa.
Yksi sellainen on, suomalaisuudesta puhuttaessa, varsinainen kulttuurin pyhättö eli suomalainen sauna, jota ei voi olla ohittamatta. Sanat sisu ja sauna ovat sanoja, jotka ovat tuttuja joka puolella maailmaa. Sellaisen tiedon olen saanut, että Suomessa olisi noin 3 miljoonaa saunaa. Se on aika paljon 5,5 miljoonan asukkaan maalle. Suomalainen sauna on parhaasta päästä suomalaista kulttuuria ja kansanperinnettä.
Kulttuuria on siis pidettävä elämäämme liittyvänä osana – miten elämme ja toimimme. Se on sivistyksemme kehto. Meidän tulisi myös aina muistaa, että saamme nauttia kaikesta siitä, mitä on vapaassa ja itsenäisessä valtiossa. Se on niin kallis asia, jota kuvaamaan eivät mitkään sanat riitä.
Siksi haluankin tässäkin kirjoituksessa muistuttaa, että Euroopassa taistellaan. Me suomalaiset saamme varautua siihen, että suuret määrät pakolaisia tulee maahamme. On arvioitu, että yksinomaan 30 000–40 000 ukrainalaista hakisi kansainvälistä suojelua maastamme kuluvan vuoden aikana. He joutuvat jättämään kaiken taakseen ja sopeutumaan uuteen. Parasta mitä voimme tehdä, on toivottaa heidät tervetulleiksi, tutustuttaa suomalaisiin tapoihin ja kulttuuriin ja auttaa parhaamme mukaan.
Olen äärimmäisen kiitollinen, että olen saanut syntyä suomalaisena. Joku on verrannut sitä lottovoittoon. Vapaus ja itsenäinen kansa ovat asioita, jotka eivät ole mitattavissa.
Meitä ei toki ole veistetty samasta puusta. Olemme kaikki yksilöitä. Kuitenkin suomalaiset perinteet ja kulttuuriarvomme säilyvät. Huolimatta näistä epävarmuuden ajoista saamme olla ylpeitä siitä, että olemme suomalaisia.
Ossi Hanhela