Iissä Valtarin koululla vietettiin viime viikolla kansainvälisyyspäiviä. Koululle saatiin kansainvälisiä vieraita viidestä eri maasta: Turkista, Iranista, Bangladeshista, Saksasta ja Kreikasta. Vieraat saivat esitellä omaa kotimaataan ja kulttuuriaan vuoropäivinä yläkouluikäisille oppilaille.
Torstaina Valtarin koululla vierailemassa olivat Saksasta kotoisin oleva Anna Karekivi sekä turkista kotoisin oleva Ferihan Çolak Yilmaz. Anna Karekivi on käynyt Valtarin koululla jo aikaisempina vuosina kansainvälisyyspäivien vieraana esittelemässä kotimaataan. Lisäksi hän on käynyt koululla monena syksynä lukuvuoden alkaessa innostamassa oppilaita saksan kielen opintojen pariin.
Ferihan Çolak Yilmaz puolestaan oli ensi kertaa esiintymässä koululaisten edessä. Hän asuu perheensä kanssa Oulussa, ja on opiskellut suomea noin kolmen vuoden ajan.
Omasta kotimaasta ja sen kulttuurista, maantieteestä ja kielestä kertominen oppilaille oli hänen mielestään oikein mukavaa.
– En ole opettaja, mutta nuorille puhuminen ja heidän ihmettelevien ja uteliaiden katseidensa näkeminen on silti ihanaa. Tykkään puhua, ja opin tässä samalla itsekin uusia asioita, Ferihan Çolak Yilmaz kertoo.
Iin kunnan perusopetuksen kielikoordinaattori Maria Tervo kertoo, että kansainvälisyyspäiviä on vietetty Iissä jo useana vuonna. Viime vuonna koronaviruksen rajoittaessa vierailuja kansainväliset vieraat esitelmöivät etäyhteyksien päästä.
Tervo kertoo, että kansaisvälisyyspäivien järjestämisessä suurimman haasteen tuottaa vieraiden löytyminen. Tällä kertaa Tervo oli saanut tehtävään apua Oulun Ammattikorkeakoululta.
– Neljä vierailijaa löytyi OAMK:n kautta, siinä kävi hyvä tuuri. Aikaisempina vuosina olemme saaneet apua vieraiden etsintään muun muassa tulkkipalvelujen kautta. hymyilee Tervo.
Oppilaat suhtautuvat vierailuihin Tervon mukaan hyvin.
– Vierailut tuovat pientä vaihtelua ja lisää kouluarkeen. Eräs keskiviikon vierailija puhui pelkästään englantia, ja hän pitikin esitelmänsä juuri ysiluokkalaisten englannin tunnilla. Se oli varmasti hyvä kokemus itse kullekin, Tervo veikkaa.
Tervo toivoo, että seuraavalle lukuvuodelle Valtarin koululle saataisiin jostain päin maailmaa yhteistyökoulu kirjeenvaihtoon.
– Seuraavaksi alamme suunnitella lähempänä olevaa Eurooppa-päivää, ja koululle on näillä näkymin tulossa myös kielilähettiläs-vierailu, Tervo kertoo.
Kansainvälisyyspäivät ovat opetushallituksen tukemaa toimintaa.