Osallistavaan budjetointiin etsitään Iissä ideoita nyt kolmatta kertaa. Osallistavan budjetoinnin ideana on, että Iin kunnan asukkaat ideoivat, suunnittelevat ja äänestämällä päättävät, miten kunta käyttää osallistavaan budjetointiin varatun 20 000 euron summan. Toteutettavan osallistavan idean tarkoitus on lisätä Iin kunnan asukkaiden hyvinvointia, yhteisöllisyyttä, elinvoimaa ja viihtyvyyttä, ja sen tulee olla yleisesti kuntalaisten käytettävissä.
Hyvinvointikoordinaattori Riitta Räinä kertoo, että osallistava budjetointi on löytänyt paikkansa Iissä, vaikka onkin ollut kunnassa käytössä suhteellisen vähän aikaa. Osallistavan budjetoinnin avulla Iissä on esimerkiksi kehitetty virkistys- ja ranta-alueita sekä toteutettu roskaamista vähentävä kampanja.
Iissä Osallistava budjetointi toimii hieman eri tavoin kuin vaikkapa Oulussa, jossa se on ollut käytössä jo pidemmän aikaa.
– Me olemme halunneet aktivoida kolmatta sektoria, ja jos idea hyväksytään, menee raha suoraan idean jättäneen yhdistyksen tilille toteutusta varten. Idean toteuttajan tulee siis olla rekisteröity yhdistys, Räinä kertoo.
Räinä kertoo, että osallistavaan budjetointiin uskaltaa jättää myös ideoita, joiden viimeistely tai hionta on hieman kesken.
– Kunhan perusidean saa kirjoitettua auki, niin otamme yhteyttä ja olemme avuksi idean viimeistelyssä. Käsittelemme kaikki keskeneräisetkin ideat huolella, Räinä lupaa, ja jatkaa:
– Emme myöskään heitä yhtäkään ideaa hukkaan, vaan olemme kerryttäneet viime vuosien ideoista pankkia, jota katsellaan välillä kunnassa. Tähän mennessä ideoita on kertynyt talteen nelisenkymmentä.
Saadut ideat käsitellään hyvinvointilautakunnassa huhtikuussa.
– Mikäli sääntöjen mukaisia ideoita hankkeita tulee niin paljon, että ne ylittävät budjetin, järjestetään toteutettavista ideoista äänestys huhti-toukokuussa. Äänestyksen perusteella valitut ideat toteutetaan syksyn aikana.
Äänestäminen tapahtuu sähköisellä lomakkeella, johon vaaditaan kirjautuminen Google- tai Facebook-tunnuksella.
– Kirjautuminen vähentää saamamme roskapostin määrää, ja nämä tunnukset löytyvät usein ihmisiltä valmiina.
Osallistava budjetointi on Räinän mielestä myös työntekijän näkökulmasta hauska toimintamalli.
– On aina kiinnostavaa nähdä, millaisia ideoita kuntalaiset toivoisivat toteutettavan meidän iiläisten iloksi.
Räinä toivoo, että useampi kunnan nuori löytäisi osallistavan budjetoinnin ja rohkaistuisi jättämään omia ideoitaan siihen.
– Idean ei tarvitse olla viiden tai kymmenen tuhannen euron arvoinen, vaan pienikin idea voi olla arvokas. Omasta ideastaan voi vinkata vaikka oppilaskunnalle tai nuorisovaltuustolle, joilta saa tarvittavan tuen idean toteuttamiselle, Räinä vinkkaa.