Länsituulen koulussa on ollut kestävän kehityksen tiimi jo monta vuotta, kunnes vuonna 2021 perustettiin Vihreä Lippu –toiminnan mukainen ympäristöraati. Ympäristöraatiin kuuluu kolme opettajaa ja yhtenäiskoulun oppilaita 3.–9. luokilta, joista vain me kirjoittajat olemme yläkoululaisia. Kokoonnumme kerran viikossa, yleensä maanantaisin välitunneilla.
Viime vuonna koko vuoden teemana oli ilmastonmuutos, johon liittyen pidimme hävikkiviikon. Valvoimme ruokalassa ruokahävikin määrää ja annoimme oppilaille leiman jokaisesta tyhjästä lautasesta viikon ajan heidän omaan leimapassiinsa. Jos oppilaalla oli kaikkien päivien kohdalla leima, annoimme hänelle palkinto jäätelön.
Viime keväänä järjestimme myös julistenäyttelyn ilmastonmuutokseen liittyen ruokalan lasiseinään. Julisteissa kerrottiin energiankulutuksesta, pikamuodista, liikkumisesta ja matkustamisesta sekä kierrätyksestä. Julisteet teimme kokoustemme ja koulutyön ohella.
Tänä vuonna teemamme on energiankulutus. Syksyllä kävimme kiertelemässä luokissa välitunneilla ja huomauttamassa opettajia laitteiden sammuttamisesta erilaisten ohjekorttien avulla. Niissä oli vaihtoehdot vihreä – hyvin menee (kaikki laitteet kiinni), keltainen – ihan ok (osa laitteista kiinni) ja punainen – opettele vielä (kaikki laitteet päällä.
Helmikuussa kävimme vierailulla Löökin keittiössä, joka sijaitsee Länsituulen lukion ja päiväkodin tiloissa. Keittiö toimittaa ruuat peräti yhdeksään paikkaan. Vierailu oli mielestämme erittäin mielenkiintoinen ja kaikille jäi oikein mukava mieli siitä. Saimme paljon tietoa ja ymmärrystä kouluruokaan, sen tekemiseen ja laatuun liittyen. Opimme kaikki arvostamaan kouluruokaa aivan eri tavalla nähdessämme, miten iso työ ruuan eteen on tehty. Saimme kysyä kaikenlaisia kysymyksiä ja saimme kaikkiin kysymyksiimme vastaukset. Kysyimme mm. mitä ylijääneelle ruoalle tapahtuu, miten eri erityisruokavaliot eli dieettiruoat otetaan huomioon ja valmistetaan.
Tämä ympäristöraati on ollut ainakin meidän kolmen mielestämme mukava ja opettavainen kokemus sekä matka. Olemme oppineet esimerkiksi, miten paljon oma toimintamme voi vaikuttaa ympäristöön ja luontoon. Meille on myös ollut tärkeää, että olemme saaneet vaikuttaa koulumme toimintaan ja päässeet ottamaan vastuuta näistä tärkeistä asioista. Kaikista mukavinta toiminnassa on ollut se, että saa tutustua ja osallistua monipuoliseen toimintaan maapallon pelastamiseksi. Kaikin puolin suosittelemme ympäristöraadin kaltaista toimintaa joka koululle ja kaikille ihmisille, joita edes vähän kiinnostaa ympäristö ja sen suojelu.
Nadja Sirkka, Elli Frysten, Annica Hietala
Juttu julkaistaan osana Rantapohjan ja alueen koulujen välistä yhteistyötä.