Olen viime kuukausina pohtinut aika paljon päätöksentekoa. Jokainen kuntapäättäjä on myös oman kuntansa asukas ja oman yhteisönsä jäsen. Päätämme asioista, jotka koskettavat toisinaan meitä kaikkia, toisinaan pienempää joukkoa kuntalaisia.
Toisinaan joudumme päättämään asioista, jotka koskettavat erityisesti omaa yhteisöämme, kuten kylää jossa asumme. Välillä taas joudumme päättämään asioista, jotka koskettavat ystäviämme. Osassa asioista joutuu pohtimaan, onko mahdollisesti esteellinen päättämään siitä. Esteellisyydestä on olemassa säädökset ja sovellusohjeet. Esteellisyyttä tulkitaan hiukan eri tavalla riippuen siitä, missä toimielimessä päätös tehdään. Valtuutettu voi myös aina jäävätä itsensä, jos tuntee olevansa esteellinen käsiteltävän asian suhteen. Toisaalta se, että kokee päätettävän asian itselleen vaikeana tai ristiriitaisena, ei ole peruste jäävätä itseään.
Vuosia sitten tuoreena kuntapäättäjänä käsittelyyn tuli asia, joka koski erityisesti erästä ystävääni. Pohdin tietysti esteellisyyttäni asian käsittelyyn. Keskustelin asiasta kokeneemman päättäjän kanssa, joka kysyi minulta, päättäisinkö asiasta eri tavalla, jos se koskisi jotakuta toista. Pohdin asiaa ja tulin siihen tulokseen, että päättäisin täsmälleen samalla tavalla käsillä olevassa asiassa riippumatta siitä, ketä se koskee.
Myöhemmin olen ymmärtänyt, että tuo kysymys on se, jota on syytä kysyä itseltään, jos esteellisyys mietityttää, mutta varsinaista jääviyttä asian suhteen ei ole. Päättäisinkö eri tavalla, jos asia koskisi jotain toista kuntalaista? Entä jos asia koskisi omaa kylääni? Entä jos asia koskisi lasteni koulua?
Se, että asia on itselle erityisen merkityksellinen, ei tee päättäjää esteelliseksi. Se ehkä estää näkemästä asiaa kokonaisuutena tai huomaamasta muita näkökulmia. Toisinaan se estää myös asiallisen keskustelun. Toisaalta asia, joka tuntuu mahdottomalta hyväksyä, voi myös tuoda mukanaan hyviä asioita. Niitä vain ei ehkä pysty päätöksen tekohetkellä näkemään.
Välillä koko kuntaa mahdollisesti hyödyttävä asia saattaa tuottaa kohtuutonta haittaa yksittäiselle kuntalaiselle tai kylälle. Tällaiset tilanteet ovat vaikeita ainakin osalle päättäjistä. Itse ajattelen, että koko kunnan etua ei voi aina asettaa etusijalle. Joskus on pystyttävä arvioimaan asioita eri tavalla.
Tällekin keväälle on tulossa päätöksentekoon asioita, jotka aiheuttavat monenlaisia tunnekuohuja. Toivon, että niistäkin päästään yli ja keskustelu säilyy asiallisena. Yksinkertaisinta olisi, jos asioista pystyttäisiin puhumaan asioina. Aina se ei onnistu, ihmisiähän mekin olemme.
Leena Tiiro, Iin kunnanvaltuutettu, Vasemmistoliitto