Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston toiminnanjohtaja Jaakko Alavuotunki vastaa Rantapohjan Oulun puoluepiireille ja paikallisosastoille suunnattuun vaaligallupiin. Vasemmiston ehdokasnumerot Oulun vaalipiirissä ovat 115–132.
1. Mikä on Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston mielestä tärkein Oulua ja sen lähialueita koskeva hanke, joka tulisi saada käyntiin tulevalla vaalikaudella?
Mielestämme kaksoisraidetta on jatkettava Ylivieskasta pohjoiseen Tornioon asti ja samalla on selvitettävä kolmoisraiteen mahdollisuutta.
2. Pohjois-Pohjanmaalla ja myös Rantapohjan alueella tuulivoimarakentaminen tulee todennäköisesti lisääntymään entisestään tulevina vuosina. Millä keinoilla teidän mielestänne suurempi osa tuulivoimarakentamisen mukanaan tuomista hyödyistä saataisiin pysymään maakunnassa?
Olemme hyötyneet Suomen suurimpana tuulivoimamaakuntana jo nyt valtavasti uusiutuvan energian rakentamisesta. Lisähyötyä on mahdollista saada muun muassa kehittämällä vetytaloutta tuulivoiman rinnalle. Esimerkiksi SSAB:n Raahen tehtaan päästöttömän teräksentuotannon hanke perustuu vetytalouteen.
3. Mikä Sote-uudistuksessa meni eniten pieleen ja mikä puolestaan onnistui erityisesti reunaseutujen näkökulmasta tarkasteltuna?
Sote-uudistus vähentää byrokratiaa ja päällekkäisyyksiä. Uudistus on kuitenkin vielä kesken ja tekemistä riittää edelleen. Leikkausten sijaan tarvitsemme lisää taloudellisia panostuksia, jotta varmistamme toimivat hyvinvointipalvelut kaikille. Vasemmistoliitto tavoittelee puolen miljardin panostuksia koulutukseen, sosiaaliturvaan ja sosiaali- ja terveyspalveluihin kuhunkin.
4. Rantapohjan ja Oulun alueella on paljon rahoitusta kaipaavia liikennehankkeita. Mitkä alueen liikenneväylähankkeista olisi ensisijaisen tärkeitä saada toteutukseen seuraavalla hallituskaudella?
Jo mainittu kaksoisraide on ykköshanke. Lisäksi valtateiden 4, 8, 20 ja 22 toimivuudesta on pidettävä huolta lisäinvestoinneilla.
5. Millainen on linjanne koskien metsien käytön ja hakkuiden rajoittamista Pohjois-Pohjanmaalla?
Olennaista on saada hakkuut kestävälle tasolle. On määriteltävä ekologisesti kestävät ylärajat hakkuille valtakunnallisella ja maakunnallisella tasolla. Metsien hiilinielut on saatava kasvu-uralle.
6. Kuinka vahvasti ja millä keinoilla yksittäinen kansanedustaja tai ryhmä tietyn alueen edustajia voi mielestänne ajaa eduskunnassa oman kotiseutunsa etuja?
Yhteistyössä on voimaa. Pohjoisen etuja voi valvoa viisaasti tekemällä samalla koko Suomea ja sen ihmisiä hyödyttävää politiikkaa.
7. Tulisiko uusien kaivosten ja malminetsintäalueiden perustamisessa kunnioittaa mielestänne enemmän paikallista päätösvaltaa?
Kyllä. Valtion tulee omistaa Suomen mineraalivarat. Suomesta ei tule viedä pois rikastamatonta malmia. Malminetsintä on kiellettävä kaikilla luonnonsuojelualueilla, ja kaivoslakiin on tuotava intressivertailu, joka aidosti ottaa huomioon luonnon, ihmisten ja muiden elinkeinojen harjoittamisen tarpeen kaivosluvan ehtona.
8. Mikä on Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston vaalibudjetti vuoden 2023 eduskuntavaaleissa?
Piirijärjestön vaalibudjetti eduskuntavaaleihin on 45 000 euroa.