SDP:n Oulun Piirin toiminnanjohtaja Sanna Husa vastaa Rantapohjan Oulun puoluepiireille ja paikallisosastoille suunnattuun vaaligallupiin. SDP:n ehdokasnumerot Oulun vaalipiirissä ovat 20–37.
1. Mikä on Oulun Sosiaalidemokraattisen Piirin mielestä tärkein Oulua ja sen lähialueita koskeva hanke, joka tulisi saada käyntiin tulevalla vaalikaudella?
Ihmisten ja tavaroiden joustavampi liikkuminen, eli nykyisten liikenneyhteyksien parantaminen eri tavoin on alueen kehittymisen kannalta välttämätön asia. Kaksoisraide välille Liminka-Oulu on yksi tärkeimmistä tavoitteistamme. Raidesuunnitelmissa on otettava huomioon myös Oulun asemakeskushankkeen eteneminen.
2. Pohjois-Pohjanmaalla ja myös Rantapohjan alueella tuulivoimarakentaminen tulee todennäköisesti lisääntymään entisestään tulevina vuosina. Millä keinoilla teidän mielestänne suurempi osa tuulivoimarakentamisen mukanaan tuomista hyödyistä saataisiin pysymään maakunnassa?
Tutkimus, kehitys ja innovaatiotoimintaa alueellamme on lisättävä. Koska Pohjois-Pohjanmaa on merkittävä tuulivoimamaakunta, on luontevaa panostaa täällä myös tuulivoima-alan kehittämiseen. Emme siis saa jäädä vain tuulivoiman tuottajiksi, vaan meidän on oltava myös kehitystyön kärjessä. Tämä tuo paljon lisäarvoa ja hyötyjä alueelle.
3. Mikä Sote-uudistuksessa meni eniten pieleen ja mikä puolestaan onnistui erityisesti reunaseutujen näkökulmasta tarkasteltuna?
Hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa vasta vuoden alusta. Uuden aloittamisessa on aina haasteita, mutta pieleen menemisestä ei voida vielä tässä vaiheessa puhua. Faktatieto voisi toki muutosvaiheessa levitä aina paremmin. Uudistus mahdollistaa kaikille suomalaisille toimivat palvelut, ja tämä lähtökohta on tietenkin myös suurin onnistuminen. Kaikkien kuntien resurssit eivät olisi riittäneet enää pitkään yksinään palveluiden tuottamiseen.
4. Rantapohjan ja Oulun alueella on paljon rahoitusta kaipaavia liikennehankkeita. Mitkä alueen liikenneväylähankkeista olisi ensisijaisen tärkeitä saada toteutukseen seuraavalla hallituskaudella?
Lentoliikenneyhteyksien ylläpitäminen ja kehittäminen Oulussa on tärkeää koko alueelle. Oulun lentoasema pitää saada kansainväliseksi kentäksi. Lisäksi kilpailuasetelma on saatava palautumaan, jotta liikkumisen hinnat pysyvät kohtuullisina. Sähkölentokoneet ovat tulevaisuutta ja siihen panostaminen voi olla suuri mahdollisuus.
5. Millainen on linjanne koskien metsien käytön ja hakkuiden rajoittamista Pohjois-Pohjanmaalla?
Kestävä metsätalous on tärkeä lähtökohta, ja samalla on huolehdittava riittävästä hiilinielusta sekä metsien suojelusta. Vahvalla pohjoissuomalaisella osaamisella ja kokemuksella näiden yhdistäminen onnistuu. Kun eri osapuolien yhteisymmärrys toimii, ei korkealta taholta tulevaa rankkaa ohjausta tarvita.
6. Kuinka vahvasti ja millä keinoilla yksittäinen kansanedustaja tai ryhmä tietyn alueen edustajia voi mielestänne ajaa eduskunnassa oman kotiseutunsa etuja?
Kukin kansanedustaja huomioi päätöksenteossa koko Suomen. Jokainen heistä huolehtii kuitenkin samalla siitä, että oman alueen näkökulmat tulevat huomioiduksi ja että oikea faktatieto alueelta leviää muidenkin edustajien tietoon. Alueen edunvalvonta vaatii eri puolueiden kansanedustajien yhteistyötä.
7. Tulisiko uusien kaivosten ja malminetsintäalueiden perustamisessa kunnioittaa mielestänne enemmän paikallista päätösvaltaa?
Tämä on tärkeä asia, jonka eteen on tehty töitä. Juuri hyväksytyn kaivoslain tarkoituksena on ympäristösuojelutason parantaminen, kaivosten toimintaedellytysten varmistaminen sekä paikallisen päätöksenteon vahvistaminen.
8. Mikä on puoluepiirinne vaalibudjetti vuoden 2023 eduskuntavaaleissa?
SDP:n Oulun piirin budjetti on noin 50 000 euroa. Lisäksi puolue panostaa jonkin verran alueellamme mainostamiseen.