Haukiputaan A‑Kilta saattoi jatkaa kuntouttavan työtoiminnan järjestämistä jälleen helmikuussa alkuvuoden puolentoista kuukauden tauon jälkeen. Paussia tuli, kun toiminta siirtyi sote-uudistuksen myötä vuodenvaihteessa kunnilta hyvinvointialueille ja toiminnot kilpailutettiin palvelun tarjoajien kanssa uudestaan.
– Onneksi tarjouksemme hyväksyttiin ja pääsimme jatkamaan toimintaa täällä Simppulanharjuntiellä, iloitsee Haukiputaan A‑killan sihteeri ja rahastonhoitaja Birgit Tyykiluoto.
Tauko oli huono asia monelle osallistujalle, kun työtoiminta oli keskeytyksissä ja arjen säännölliset rutiinit ja sosiaaliset kontaktit katkesivat.
Kilpailutusprosessi koettiin Haukiputaan A‑Killassa hankalaksi ja aiempaa byrokraattisemmaksi. Myös uusia vastuita ja velvoitteita tuli toimijoille lisää Pohteen (Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue) myötä.
Edellytyksenä toimijoille oli muun muassa palkata sosionomi vastuulliseksi ohjaajaksi, jolla tulee lisäksi olla johtamis- ja esihenkilökokemusta/koulutusta. Esimerkiksi Ylikiimingissä asukasyhdistys joutui luopumaan kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä kokonaan.
Haukiputaan A‑Killalla oli onnea löytää ja palkata vastuuohjaajaksi pitkään kunta- ja yhdistyspuolella sosiaaliohjaajan työssä toiminut Ritva Peltoniemi.
Toiminta on päässyt käyntiin ihan hyvin, mutta tämä vuosi mennään varmastikin vähän kuulostellen, arvelevat Tyykiluoto ja Peltoniemi.
Kuntouttavassa työtoiminnassa on Haukiputaalla osallistujia tällä hetkellä 18, jotka jakautuvat kahteen ryhmään. Toisena ohjaajana toimii Tommy Granlund.
Kuntouttavaan työtoimintaan ohjaudutaan sosiaalipalvelujen kautta, jos takana on esimerkiksi pitkä työttömyys sairauden tai muun syyn takia. Toiminnan tavoitteena on tukea ja parantaa arjen- ja elämänhallintaa, työ- ja toimintakykyä sekä edesauttaa työllistymis- ja kouluttautumismahdollisuuksia.
Haukiputaan yksikössä painopisteenä on osallisuutta vahvistava toiminta. Viikon aikana työtoimintapäiviä on 1–4 kunkin oman tilanteen mukaan. Kuntouttavan työtoiminnan jakso voi olla kahden vuoden mittainen.
Palkitsevaa on Ritva Peltoniemen ja Birgit Tyykiluodon mukaan nähdä, kuinka kuntouttavassa työtoiminnassa mukana olevien kanssakäyminen muiden kanssa ja sosiaaliset suhteet vahvistuvat ja kehittyvät. Kynnys lähteä mukaan ja osallistua on voinut olla korkealla.
Kuntouttavassa työtoiminnassa Haukiputaalla järjestetään arjen askareisiin liittyviä tehtäviä, tehdään käsitöitä ja askarrellaan. Työtehtäviin kuuluu muun muassa Prikka kiertoon ‑hankkeen hävikkiruuan jakelussa ja toimimista apuna vanhusten ulkoiluttamisessa.
– Tärkeää on myös kuulla osallistujien ideoita ja mielipiteitä siitä, mitä he haluaisivat ja toivoisivat tehtävän, sanoo Ritva Peltoniemi.
Kuntouttavan työtoiminnan tarkoitus on olla tavoitteellista ja nyt myös yhä enemmän painotetaan tuottavuuteen ja tuloksellisuuteen, mitä seurataan hyvinvointialueella entistä tarkemmin.
A‑Killalle maksettava korvaus määräytyy osallistujien toteutuneiden työtoimintapäivien mukaan, eikä poissaolopäiviltä saada korvausta, mikä tuo haasteita.
– Menot vuokraan, tarvikkeisiin ja palkkojen maksuun pysyvät kuitenkin samoina, laskeskelee Birgit Tyykiluoto.
Ritva Peltoniemi kertoo, että tehtäviin kuuluu myös kerran kuukaudessa jokaisen kuntoutettavan kanssa tehtävä kahden tunnin mittainen henkilökohtainen ohjaus ja neuvonta, jossa kartoitetaan senhetkistä tilannetta ja tulevaa. Aiemmin nämä arvioinnit oli eriytetty tehtäviksi kunnan sosiaalipalveluissa.
Haukiputaan A‑Killassa ollaan tyytyväisiä nykyisiin toimitiloihin. Ne on vuokrattu Oulun Tilapalvelulta, joka tuli vuokran hinnassa hieman vastaan.
– Tarkoituksena on hakea myös lupaa nostaa kuntoutettavien määrää 18:sta 26:een, mikä tukisi myös toimintaedellytyksiämme, toteaa Tyykiluoto.
Tulevaisuuden haaveena on, että saataisiin paja puu- ja metallitöiden tekemiseen ja jopa pieni asumisyksikkö.
A‑Killan toimintaa tutuksi
Haukiputaan A‑Kilta järjesti avoimien ovien päivän viime keskiviikkona. Päivän ohjelmassa oli tutustumista toimintaan ja tiloihin, jotka sijaitsevat “vesitornin juurella” Simppulanharjuntien rivitalohuoneistossa lähellä hyvinvointikeskusta.
Kahvin ja omatekoisten korvapuustien ohella lapsille oli omaa tarjottavaa, pihan nuotiopaikalla saattoi paistaa makkaraa ja osallistua poroajeluun Pirkitta Jussilan ohjauksessa. Komea ja säyseä Börje-poro herätti paljon ihastusta. Poro oli Pirkitan veljen Jari Jussilan porotilalta Iin Jakkukylästä, mistä poroilla on ollut nyt talviaikana rekikeikkoja muissakin tapahtumissa.
Avoimien ovien päivässä oli kävijöitä mukavasti. Myös Iin A‑Killasta vierailtiin Haukiputaalla, ja porinaa riitti.
Haukiputaan A‑Kilta ry on perustettu vuonna 2016. Toimintaperiaatteina ovat päihteettömyys, kokemuksellisuus, toiminnallisuus, vapaaehtoisuus, yhteisöllisyys ja yhteistoiminta. Kilta tukee päihdeongelmaisia pääsemään irti riippuvuudesta ja tarjoaa toimintaa ja vertaistukea päihdetoipujille ja heidän läheisilleen.
A‑kilta saa järjestöavustusta kaupungilta, mutta pitkälti vapaaehtoisuuteen perustuva toiminta tukeutuu jäsenmaksujen ja lahjoitusten varaan.
A‑kilta järjestää kiltatapaamisia ja yhteistyötä tehdään myös muiden alueen kiltojen kanssa. Säännöllisiä omia kokoontumisia ovat parittomien viikkojen tiistain naisten ryhmä kello 13–15 ja parillisten viikkojen kiltaillat torstaisin kello 18–20.
A‑Kilta alkoi järjestää kuntouttavaa työtoimintaa Haukiputaalla vuoden 2019 alussa. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Sari Granlund ja sihteerinä ja rahastonhoitajana Birgit Tyykiluoto.