Oulun kaupunki etsii säästöjä myös suunnittelemalla kyläkoulujen lakkauttamisia. Rantapohjan alueelta lakkautusuhan alla ovat Tirinkylän, Ylikylän, Keiskan ja Takkurannan kouluyksiköt. Tässä jutussa kerrotaan, miten kaupunki esittelee lakkautusuhan alla olevat koulut palveluverkkoselvityksiin liittyvien vaikutusten arvioinnin vuoksi tehtävässä kyselyssä. Mikäli lakkautukset toteutetaan, perinteiset kyläkoulut käyvät vähiin Rantapohjan alueella.
Kiimingissä sijaitsevan Ylikylän yksikön oppilasmäärä on 69 ja se toimii Huttukylän koulun sivuyksikkönä. Etäisyys pääkoulun ja sivuyksikön välillä on noin viisi kilometriä. Koulussa on koulukuljetuksen piiriin kuuluvia oppilaita. Ylikylän yksikössä on kolme opettajaa ja se tarjoaa yhdysluokkaopetusta. Koulu toimii kylän palveluiden keskuksena ja sosiaalisena kohtaamispaikkana. Alustavan arvion mukaan Ylikylän rakennus on pienimuotoisen korjauksen tarpeessa vuonna 2025 ja isomman perusparannuksen tarpeessa noin vuonna 2035.
Kaupungin ensimmäinen vaihtoehto Ylikylän koulun osalle on se, että koulusta luovutaan ja oppilaat siirtyvät pääkouluun Huttukylään. Kyselyssä tämän vaihtoehtona on se, että nykyiseen palveluverkkoon ei tehdä muutoksia.
Tirinkylän yksikön oppilasmäärä on tällä hetkellä 91 oppilasta ja ensi lukuvuonna 100 oppilasta. Koululla on viisi opettajaa. Lisäksi Tirinkylän koululla on Kiiminkijoen koulun kanssa yhteinen erityisopettaja, joka käy yksikössä 10 tuntia viikossa ja yhteinen kielten opettaja Alakylän koulun kanssa, joka käy yksikössä 6 tuntia viikossa. Pääkoulun ja sivuyksikön välinen etäisyys on neljä kilometriä. Tirinkylän yksikössä koulua käyvät lapset kulkevat kouluun pääasiassa itsenäisesti kävellen, pyöräillen tai muulla tavoin liikkumalla. Rakennus toimii Tirinkylän asukkaiden ja kylätoimikunnan sosiaalisena kohtaamispaikkana sekä lähiliikuntapaikkana. Koulu on peruskorjattu ja laajennettu vuonna 2002. Useita pienempiä korjauksia on tehty kuluvalla vuosituhannella. Alustavan arvion mukaan koulu on LVI-teknisen perusparannuksen tarpeessa mahdollisesti jo noin vuonna 2022–23.
Kyselyn mukaan kaupungin suunnitelmissa on, että Tirinkylän sivuyksiköstä luovutaan ja oppilaat siirtyvät pääkouluun Alakylään. Kyselyssä tämän vaihtoehtona on se, että nykyiseen palveluverkkoon ei tehdä muutoksia.
Takkurannan yksikössä on 92 oppilasta ja se toimii Kellon koulun sivuyksikkönä. Yksikössä on viisi luokanopettajaa, yksi erityisopettaja kahtena päivänä viikossa ja englannin opettaja kahtena päivänä viikossa. Takkurannan yksiköstä on noin kolme kilometriä Kellon koululle. Yksikön liikuntasalia ja koulun pihaa käytetään aktiivisesti. Rakennus on ison peruskorjauksen tarpeessa, muun muassa talotekniikan osalta tilanne on erittäin huono. Kellarikerros otettu pois käytöstä ja alipaineistettu sisäilmaongelmien johdosta. Yläkerrassa on ajoittain hajuhaittoja, mutta muita sisäilmaongelmia ei tällä hetkellä ole tuotu esille.
Suunnitelmissa on, että Takkurannan oppilaat siirtyvät Kellon koulun oppilaiksi vuonna 2027 Kellon koulun peruskorjauksen valmistuttua. Vaihtoehtona tälle on kyselyssä se, että palveluverkkoon ei tehdä muutoksia.
Keiskan yksikössä Haukiputaalla on 57 oppilasta vuosiluokilla 1–4. Rakennuksen käyttö kouluajan ulkopuolella on ollut hyvin vähäistä. Yksikön oppilailla on mahdollisuus kulkea koulumatka turvallisesti myös vaihtoehtoiselle koululle ylittämättä perusopetuslaissa määriteltyä viiden kilometrin rajaa tai koululiitu-riskilukemaa. Keväällä 2023 Keiskan koulua ei ole opetustoiminnan lisäksi varattu muuhun toimintaan. Haukiputaan koulun Keiskan yksikköön kuuluvien kiinteistöjen kuntoarvio on tehty vuonna 2014. Sen jälkeen kiinteistöön on tehty pieniä kunnossapitoja, joilla ei ole kuitenkaan lyhennetty korjausvelkaa.
Kyselyssä ensimmäisenä vaihtoehtona on, että Keiskan oppilaat siirtyvät Haukiputaan ja Martinniemen kouluihin. Keiskan koulun tiloista luovutaan. Kyselyn toisena vaihtoehtona on se, että nykyiseen palveluverkkoon ei tehdä muutoksia.
Palveluverkkoselvitykset tehdään, koska perusopetusikäisten lasten määrä vähenee Oulussa noin 4 000 oppilaalla vuoteen 2030 mennessä. Palvelut halutaan koota ehjiksi palvelukokonaisuuksiksi tukemaan hyvinvointia ja oppimista. Halutaan, että alueiden palvelut ovat lähellä toisiaan. Oppilasmäärän vähenemisen takia Oulun kaupungin taloudellinen tilanne huononee, koska Oulu saa nykyistä vähemmän valtionosuuksia. Kaupungin rakentamishankkeita on priorisoitava.
Kysely on avoinna
• Palveluverkkoselvityksiin liittyvä vaikutusten arviointi on käynnissä. Arviointityötä varten kerätään kuntalaisten, ja erityisesti huoltajien, näkemyksiä ja mielipiteitä palveluverkkotarkasteluun liittyvää päätöksentekoa varten. Kysely on avoinna 13. –26.3.2023 osoitteessa: https://zef.fi/s/sjjrvxrx/
• Vastaamisajan päätyttyä alueellisesti kootut monialaiset ryhmät arvioivat vaihtoehtoja saatujen näkemysten ja olemassa olevien tietojen pohjalta.
• Sivistyslautakunta käsittelee palveluverkkoselvitykset 25.4. kokouksessaan.
• Kaupunginvaltuusto päättää palveluverkkoselvityksistä 19.6.
• Palveluverkkoselvityksiin liittyvä materiaali kootaan kaupungin verkkosivuille: www.ouka.fi/palveluverkko
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ
Juttuun päivitetty 20.3. tietoja Tirinkylän koulun osalta.