Maapallon lämpötila nousee koko ajan ja meret ovat täynnä kelluvia roskalauttoja. Maastopalot, tulvat, kuivuus ja sään ääri-ilmiöt koettelevat luontoa ja ihmisiä ympäri maailman. Silti tuntuu, että monia nuoria ei kiinnosta tämä lainkaan.
Toni Forsellin lehtijutussa “Moni nuori pitää ilmastonmuutosta vähäisenä ongelmana” (Helsingin uutiset 2.11.2018) kerrotaan, että joka kymmenes Ylen taloustutkimukseen vastanneista 18–24 ‑vuotiaista pitää ilmastonmuutosta pienenä ongelmana. Vaikka moni nuorista on kyllä voinut ymmärtää, että ilmastonmuutos on huono asia, eivät ekologisuus ja eettisyys näy elämässä välttämättä mitenkään.
Kuluttaminen on tehty nykyään todella helpoksi. Netistä saa tilattua itselleen vain parilla sormen huitaisulla lähestulkoon mitä vain. Kaupat pursuvat parin euron t‑paitoja ja collegehousuja. Tämän ansiosta kuluttamisesta on tullut monelle nuorelle lähestulkoon harrastus. Monella ei välttämättä ole lainkaan tietoa siitä, miten ja missä vaatteita ja meikkejä tuotetaan. Omastakin kokemuksesta tiedän, että egolokisuus ja eettisyys pääsee välillä unohtumaan ja heräteostoksia tulee osteltua.
Yksi syy välinpitämättömyydelle on varmasti myös tiedon vähyys. Ilmastonmuutos on ongelmana todella laaja ja monimutkainen, ja sen kokonaiskuvan hahmottaminen, varsinkin nuorella, voi olla vaikeaa.
Ongelma saattaa tuntua myös monista pieneltä ja kaukaiselta; eihän meillä täällä Suomessa vielä oikein mitään hätää ole. Moni varmasti ajattelee myös, että omilla toimilla ei ole mitään merkitystä. Tutkijatohtori Panu Pihkala toteaakin, että ilmastonmuutos aiheuttaa monissa ahdistuksen ja voimattomuuden tunnetta. Nuoruudessa ei aina myöskään tule ajateltua omaa napaa pidemmälle. Pihkala arveleekin, että nuoret hakevat vielä kantojaan.
Erilaiset kampanjat ja mielenosoitukset voivat olla hyvä tapa saada nuorten huomiota, jos asia on ilmaistu hyvin. Esim. Elokapina on kuitenkin saanut monissa aikaan ihmetyksen ja jopa vihan tunnetta. Kapinoitsijat puhuvat kyllä hyvän asian puolesta, mutta ilmaisevat asiansa vähän huonosti. He perusteleva toimiaan sillä, että se on ainut tapa saada huomiota. Onko huomion saamisessa kuitenkaan mitään järkeä, jos lähes kaikki huomio on negatiivista?
Mielestäni myös esimerkiksi kouluissa pitäisi enemmän kertoa ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista. Olisi tärkeää, että kaikki ymmärtäisivät asian kokonaisuuden, ja että pelkän ahdistumisen sijaan nuoret oppisivat tekemään asian eteen jotain.
Nuoria pitäisi myös ohjeistaa kuluttamaan kestävästi. Kaikkea ei aina tarvitse omistaa, vaan voi lainata tai vuokrata ja asioita voi hankkia myös käytettynä. Myös tieto siitä, ketkä tekevät esim. vaatteet ja missä olosuhteissa auttaisi varmasti kestävässä kuluttamisessa.
Ilmastonmuutos on tullut jäädäkseen, sillä sen vaikutuksia ei voi poistaa. Siksi sen kanssa tulisi oppia elämään, jotta pahimmat mahdolliset skenaariot eivät toteutuisi. Olisi tärkeää,että ekologiset valinnat tulisivat lapsille ja nuorille ihan rutiineiksi ja tavoiksi. Maapallon tulevaisuus on kuitenkin meidän sukupolvemme harteilla.
Eveena Tihinen, Kiiminkipuiston koulu