Painin maailmanmestari Eero Tapio kuoli 17. joulukuuta 2022 Oulun yliopistollisessa sairaalassa 81-vuotiaana. Hän oli syntynyt Muhoksella 3. maaliskuuta 1941.
Isän kaaduttua toisessa maailmansodassa, Tapio muutti äitinsä ja kaksi vuotta vanhemman siskonsa kanssa Haukiputaalle, Martinniemen Kurtinhaudalle vuonna 1944. Äidin uuden avioliiton myötä perheeseen syntyi vielä kaksi siskoa. Tapio oppi lapsuudessaan kovaan työntekoon heinätöissä ja muissa kodin arkisissa askareissa, kuten tuohon aikaa oli tapana. Hukkupuiden nostaminen läheisestä Kiiminkijoesta ja niiden pilkkominen polttopuiksi oli nuorelle pojalle kovaa puuhaa. Se vaati sinnikkyyttä ja kovaa luonnetta, mutta samalla karttuivat voimat. Kiiminkijoki ja Perämeri olivat Tapiolle tärkeitä elementtejä niin lapsuudessa kuin myös aikuisiällä.
Painin pariin Tapio astui 11-vuotiaana kavereiden houkuttelemana ja oli heti myyty lajille. Paini oli 1950- ja 60-luvuilla suosittu laji, jossa sekä harrastajia että kilpailuja riitti. Pikku hiljaa menestystä alkoi karttua myös valtakunnan tasolla ja ensimmäisen Suomen mestaruusmitalin Tapio saavutti vuonna 1963, kun kaulaan ripustettiin pronssimitali.
Menestyksen myötä kilpailumatkat ulottuivat myös ulkomaille. Ensimmäinen edustustehtävä maajoukkueessa oli vuonna 1963 Pohjoismaiden mestaruuskilpailut ja heti oli kotiin tuomisena mestaruus. Vuonna 1964 Tapio saavutti ensimmäisen Suomen mestaruuden ja hänet valittiin Tokion olympialaisiin sarjaan 70kg. Tuloksena oli kuudes sija, joka jätti sopivasti nälkää. Seuraavana vuonna tulikin sitten ensimmäinen arvokisamitali, kun kaulaan ripustettiin MM-pronssimitali Tampereen kotikisoissa.
Kaiken kaikkiaan Tapio saavutti 6 arvokisamitalia, joista 4 MM- ja 2 EM-mitalia. Vuodesta 1967 tuli Tapion uran paras. Hän voitti maailmanmestaruuden Bukarestissa, valittiin Vuoden urheilijaksi Suomessa sekä valittiin Viikkosanomien äänestyksessä vuoden 1967 toiseksi suosituimmaksi suomalaiseksi heti presidentti Kekkosen jälkeen. Toisen kerran Tapio seisoi arvokisojen korkeimmalla korokkeella vuonna 1969, kun kaulaan ripustettiin EM-kultamitali. Olympialaisissa Tapio edusti Suomea Tokion lisäksi Mexico Cityssä vuonna 1968 (sijoitus viides) ja Münchenissä vuonna 1972 (sijoitus yhdeksäs). Tapio toimi myös Suomen painimaajoukkueen päävalmentajana vuonna 1970.
Aktiivisen kilpailemisen tuloksena Tapion palkintokaappi oli todella mittava ja se veikin tilaa asunnosta yhden seinän verran. Palkintojen lisäksi Tapio toi lukuisilta ulkomaanmatkoiltaan matkamuistoja. Kodin seiniä koristivatkin toinen toistaan mielenkiintoisemmat esineet, joita katsellessa oli hyvä muistella menneitä. Tunnustuksena menestyksekkäästä urheilu-urastaan Tapiolle myönnettiin Suomen urheilu- ja liikuntakulttuurin ansioristi vuonna 1997, Pro Urheilu ‑palkinto vuonna 2003, urheilijaeläke vuonna 2017 ja hänet valittiin Pohjois-Pohjanmaan Urheilun Kunniagalleriaan vuonna 2021.
Painiuran jälkeen Tapio toimi ravintolan vahtimestarina ja hetken aikaa Haukiputaan kunnan palveluksessa liikuntakeskus Jatulissa. Työuran päätyttyä Tapio viihtyi merellä veneillen ja Lapin laduilla hiihdellen. Lisäksi tanssiminen oli lähellä sydäntä. Nuoruusvuosina opittua taitoa tulikin käytettyä niin Oulun lähialueen tanssiravintoloissa kuin matkoillakin. Painia Tapio seurasi aktiivisesti ja kävikin katsomassa myös arvokisoja mm. Moskovan olympialaiset vuonna 1980. Myös perinteisiä talviurheilun hiihtolajeja ja kansainvälistä jalkapalloa Tapio seurasi television välityksellä.
Koulunkäynti ei luonteeltaan vilkkaalle Tapiolle ollut suuri kiinnostuksen kohde. Siksi hän olikin tyytyväinen kun tytär ja poika panostivat opiskeluun ja ovat pärjänneet myös työelämässä. Neljä lastenlasta, heidän kasvaminen ja harrastukset toivat iloa Tapion eläkepäiviin. Sen lisäksi oman asunnon pihapiiri ja joen rantaan tehdyt kävelyretket toivat sisältöä Tapion elämään viimeisinä vuosina. Vaatimattomista oloista maailmalle ponnistaneen Tapion elämää voikin pitää poikkeuksellisen rikkaana ja siihen hän oli itsekin hyvin tyytyväinen.
Paavo Tapio
Kirjoittaja on Eero Tapion poika
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.