Jo joulukuussa alkoivat talkootyö suolla Kierikissä, kun Porocupin valmistelut käynnistyivät. Tuolloin alettiin suolle polkea rataa, jota on sen jälkeen työstetty kelkoilla ja mönkijöillä, sittemmin myös traktorein ja latukonein. Radalle on rakennettu aitaa ja monenlaisia kisarakennelmia nousee paikalle ennen cup-tapahtumaa.
Tuloksena on komea, kilometrin mittainen rata, joka on talkooväen mukaan jälleen erittäin nopea. Eikä nopeus ole Yli-Iin kohdalla pelkkää puhetta, sillä siellä on vuonna 2012 juostu kilometrin maailmanennätys, 1.13.01. Ajan viiletti tuolloin Timon Tumma ohjaksissaan Hanna Mikkola. Jotain ajan nopeudesta kertoo se, että Porocupin kuumaan sarjaan pääsee normaalisti ajalla 1.19.00, jolloin porot etenevät matkan 40–50 kilometrin tuntivauhtia. Tällä kaudella aikaraja, jonka alle on ajettava kuumaan päästäkseen, on poikkeuksellisesti 1.19.50.
Porokilpailuja on järjestetty Suomessa jo vuodesta 1932 saakka. Porokuninkuudestakin on ajettu ensimmäisen kerran vuonna 1950.
Porocupia käydään tänä talvena Rantapohjan alueella sekä Nuorittalla, jossa osakilpailu oli jo helmikuun lopussa, että Kierikissä. Porocup koostuu kuudesta eri osakilpailuista, joiden huipennus on kuninkuusajot Inarissa. Kuninkuudesta pääsee ajamaan 24 eniten cupissa pisteitä kerännyttä poroa.
Lyhyen, helmikuulta huhtikuun alkuun sijoittuvan kisakauden aikana porot kisaavat myös karsinta-ajoissa, joten tapahtumia riittää. Kilpailut kuljettavat suurta paliskuntien edustajien joukkoa pitkin pohjoista Suomea.
– Yhdessäolo ja kuulumisten vaihtaminen on lähestulkoon tärkeintä koko hommassa. Mahoton hyvä henki siinä on. Posket on viikonlopun jälkeen kipeämmät, kuin muut paikat, Reijo Kynkäänniemi sanoo.
Kisatapahtumien lisäksi perjantaina järjestetään karaoketanssit Kaisun kahvilalla, jossa tapahtuman kunniaksi pystytetään pihalle teltta lisätilaksi. Lauantai-iltana samassa paikassa on kisojen virallinen juhlatilaisuus.
Kisajärjestelyjä tehdään yhdessä lähipalkisten kanssa. Kaikkiaan talkooväkeä on kisapäivissä mukana noin 30.
Tulevan kisaviikonlopun aikana Yli-Iin asukasmäärä moninkertaistuu, sillä paikalle odotetaan kisavieraita tuhannen kahta puolta. Suurin osa heistä majoittuu alueella joko Kierikissä, Kotalan koululla tai eri taloissa.
Poroja Yli-Iin osakilpailuun odotetaan lähemmäs 200. Osakilpailu ajetaan 11.–12.3. Lauantaina ovat alkuerät ja sunnuntaina välierät ja finaalit. Sunnuntaina radalle pääsevät myös juniorit, eli alle 14-vuotiaat kuskit. Nuorimmat kuskit ovat 6–7‑vuotiaita. Kilpailijoita tulee mukaan laajalta alueelta aina Utsjoelta Kiiminkiin.
Porokilpailuilla on Yli-Iissäkin vuosikymmenten mittaiset perinteet. Aluksi kisoja järjestettiin joen jäällä ja eri kylissä sijaitsevilla pelloilla. Porokuninkuus on matkannut Yli-Iihin viimeksi, kun Jouni Kyrönniemi voitti kuninkuusajot vuonna 2015 Otteen kanssa. Tämänkin jälkeen hän onnistui kisoissa Otteen kanssa hyvin, mutta poron ura loppui, kun joku oli ampunut sitä ilmakiväärillä jalkaan.
Kuninkuus on ajettu Rantapohjan alueen paliskuntiin useammankin kerran vuosien varrella. Viime vuonna voittoon ylsi Reijo Kenttälän ja Esa Kalevan omistama Sämpylä jakkukyläläisen Sari Kettusen ohjastamana.
Kuten muissakin hiihto- tai valjakkolajeissa niin myös poroilla ajettaessa sukset ja voitelu ovat tärkeässä osassa menestystä haettaessa. Monilla kilpailijoilla on matkassaan iso tiimi valmentajineen ja huoltajineen sekä useat suksiparit eri jäykkyyksiä.
Muutaman talviviikonlopun eteen tehdään töitä koko muu vuosi. Poroja ei treenata radalla, vaan niitä esimerkiksi talutetaan ja ajetaan kelkan kanssa tai kävelyttämällä. Hyvän kisaporon valinta on yli-iiläismiesten mukaan pitkälti tuuripeliä. Se, että poro on komea ja kiiltäväkarvainen ei välttämättä tarkoita sitä, että se on hyvä juoksija.
– Poroa ei voi treenauttaa kellon kanssa hevosen tapaan. Poro kun lähtee häkistä, niin sillä on heti kaasu pohjassa niin kauan, kun tullaan maaliin. Maaliintulo onkin kirnuun, jotta vauhti saadaan pysähtymään, Jouni Kyrönniemi kertoo.
Yli-Iistä tai sen lähialueelta kilpasarjassa ajavat muun muassa Tommi Kynkäänniemi, Lenni Kynkäänniemi, Eero Päkkilä, Sari Kettunen ja Janne Alatalo. Junioreissa ajavat muun muassa Lyydia Kynkäänniemi, Susanna Kynkäänniemi, Hugo Päkkilä ja Fiia Päkkilä.
Kilpaporoja voivat yhtä lailla ohjastaa sekä miehet että naiset. Kisakuskien ikähaarukka on kuudesta aina noin viiteenkymmeneen vuoteen. Lapset kasvavat poronhoitoon ja sen mukanaan tuomaan elämäntapaan mukaan pienestä pitäen ja yhteistoiminta eri sukupolvien välillä on tiivistä.
Yli-Iin porocupissa on katseltavaa ja tekemistä koko perheelle. Paikalla pääsee tietenkin poroajelulle ja pulkkamäkeen. Molempina päivinä tarjolla on keittolounasta ja muuta syötävää. Kilpailunjohtajana toimii Jouko Kynkäänniemi. Lauantaina kisat avaa Oulun kaupunginvaltuutettu Risto Päkkilä. Lauantaina 11.3. tapahtuma käynnistyy kello 12 ja sunnuntaina 12.3. kello 11.