Päät­tä­jäl­tä: Puut­tu­kaa var­hain ja vahvasti

Lau­ri Nikula.

Kou­lu-uhkaus Jode­lis­sa. Ylä­kou­lui­käi­set ryös­tä­vät ikä­to­ve­ril­taan puhe­li­men ja rahaa puu­kol­la uhkaa­mal­la. Välin­pi­tä­mä­tön kave­ri­po­ruk­ka aiheut­taa tois­tu­vaa har­mia oppi­lai­tok­ses­sa. Ala­kou­lui­käi­sil­tä löy­tyy terä­asei­ta ja huu­mei­ta kou­lus­sa, säh­kö­tu­pa­kas­ta tai nuus­kas­ta puhumattakaan.

Nuo­ri­so­po­ruk­ka pahoin­pi­te­lee ikä­to­ve­rin ja pakot­taa hänet teke­mään jotain hyvin nöy­ryyt­tä­vää, teko videoi­daan ja jae­taan sosi­aa­li­ses­sa medias­sa. Kaik­ki esi­merk­ke­jä elä­väs­tä elämästä.

Edel­lä kuva­tut esi­mer­kit hei­jas­te­le­vat las­ten ja nuor­ten kas­va­vaa pahoin­voin­tia yhteis­kun­nas­sam­me. Ilmiö­tä ei voi pitää miten­kään mar­gi­naa­li­se­na, sil­lä nuo­ri­son kes­kuu­des­sa on havait­ta­vis­sa rikol­li­sen elä­män­ta­van ihan­noin­nin kas­vua, mikä ilme­nee mm. pukeu­tu­mi­ses­sa, musii­kis­sa ja sosi­aa­li­sen median päi­vi­tyk­sis­sä. Polii­sil­la on huo­li nuor­ten jen­giy­ty­mi­ses­tä ja sii­hen liit­ty­väs­tä kehi­tyk­ses­tä, jota Ete­lä-Suo­mes­sa ele­tään jo todeksi.

Polii­sia ja mui­ta nuor­ten paris­sa toi­mi­via ammat­ti­lai­sia pitää kuun­nel­la ja ottaa hei­dän vies­tin­sä tosis­saan. Polii­si tekee osan­sa, mut­ta pelk­kä seu­ran­ta ja tilan­ne­ku­van luo­mi­nen eivät rii­tä. Tar­vi­taan moni­vi­ran­omai­syh­teis­työ­tä, jos­sa eri­tyi­ses­ti alai­käis­ten osal­ta las­ten­suo­je­lu­vi­ran­omai­nen on rat­kai­se­vas­sa roolissa.

Las­ten­suo­je­lu­vi­ran­omai­sen pitää voi­da käyt­tää toi­mi­val­taan­sa näh­tä­vis­sä ole­van, ei-toi­vo­tun yhteis­kun­nal­li­sen ilmiön ehkäi­se­mi­sek­si, kan­taen huol­ta lap­sen edun lisäk­si myös ylei­sen jär­jes­tyk­sen ja tur­val­li­suu­den takaa­mi­ses­ta. Jos jääm­me odot­ta­maan vain polii­sin toi­mia, kuten kiin­niot­toa tai van­git­se­mis­ta, olem­me myöhässä.

Omien havain­to­je­ni mukaan eri toi­mi­jat usein kes­kit­ty­vät kan­ta­maan vain oman osan­sa vas­tuus­ta eikä asioi­ta hoi­de­ta koko­nais­val­tai­ses­ti. Alai­käi­sen koh­dal­la las­ten­suo­je­lu­toi­met mah­dol­lis­ta­vat aivan eri tavoin puut­tu­mi­sen ei-toi­vot­tuun kehi­tyk­seen kuin täy­si-ikäi­sen koh­dal­la pak­ko­kei­no­lain kautta.

Lap­sen kehi­tys ja kas­vu voi­vat vaa­ran­tua, vaik­ka vaka­vaa rikol­lis­ta tekoa ei vie­lä oli­si tapah­tu­nut­kaan. Ilman var­hais­ta puut­tu­mis­ta ris­ki rikok­sen tiel­le ajau­tu­mi­ses­ta kas­vaa merkittävästi.

Jos las­ten­suo­je­lu­la­ki ei nykyi­sel­lään mah­dol­lis­ta täl­lais­ta tie­don ja asian­tun­te­van ana­lyy­sin perus­teel­la havai­tun ilmiön ehkäi­se­mis­tä, on sitä kii­rees­ti päi­vi­tet­tä­vä. Alai­käi­nen rikok­sen­te­ki­jä täy­tyy esi­mer­kik­si voi­da tar­vit­taes­sa sijoit­taa toi­sel­le paik­ka­kun­nal­le sekä oman että mui­den kas­vun ja kehi­tyk­sen turvaamiseksi.

On vält­tä­mä­tön­tä lisä­tä yhteis­työ­tä perus­kou­lu­jen, polii­sin ja mui­den viran­omais­ten välil­lä. Ank­ku­ri­tii­mi on hyvä alku, mut­ta se ei yksin rii­tä. Tar­vi­taan van­hem­muu­den tuke­mis­ta. On kotien teh­tä­vä ja vas­tuu toi­mia ensi­si­jai­se­na kas­vat­ta­ja­na. Kou­lu­jen ja oppi­lai­tos­ten pää­teh­tä­vä taas on sivis­tää ja tukea tätä kodeis­sa teh­tä­vää kas­va­tus­työ­tä. Tar­vi­taan myös laa­jaa ja luot­ta­muk­sel­lis­ta kes­kus­te­lua yhteis­kun­nal­li­sen eriy­ty­mi­sen estämiseksi.

Ruot­sin kan­sal­li­sen eri­kois­ryh­män NOA:n polii­si­pääl­lik­kö Carin Götbla­din neu­vot Suo­mel­le Ylen jutus­sa 14.2.2023:

“– Minun neu­vo­ni on: puut­tu­kaa var­hain ja vah­vas­ti. Tämä ongel­ma ei pois­tu itses­tään, niin kuin olem­me Ruot­sis­sa kuvi­tel­leet. Se ei pysy eril­lään muus­ta yhteiskunnasta.

– Suun­nat­kaa toi­mia heti ja hajot­ta­kaa ongel­ma­ryh­mät. Puut­tu­kaa var­hain per­hei­siin, jois­ta jen­gi­läi­set tule­vat ja teh­kää heti sel­väk­si, että täl­lai­sia rin­nak­kai­syh­teis­kun­tia tai jen­ge­jä ei hyväk­sy­tä. Tämä on tärkeää!”

Uuni­tuo­reet hyvin­voin­tia­lu­eet tar­joa­vat mah­dol­li­suu­den yhte­näis­tää viran­omais­ten käy­tän­tö­jä ja kehit­tää nii­den välis­tä yhteis­työ­tä. Ei-toi­vot­tui­hin kehi­tys­kul­kui­hin on puu­tut­ta­va jäme­räs­ti toi­siin­sa luot­ta­val­la ja yhdes­sä rat­kai­su­ja hake­val­la moni­vi­ran­omai­syh­teis­työl­lä. Jos laki ei tai­vu tar­pei­den mukaan, on lain­sää­tä­jien teh­tä­vä päi­vit­tää lake­ja asian­mu­kai­sin lainsäädäntökeinoin.

Lau­ri Nikula
kan­san­edus­ta­jaeh­do­kas, van­hem­pi rikos­kons­taa­pe­li, net­ti­po­lii­si, vara­kan­san­edus­ta­ja, kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu, kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen jäsen, alue­val­tuu­tet­tu, Keskusta