Ensi sunnuntaina vietetään laskiaissunnuntaita, sitten tulee laskiaistiistai ja sitten tuhkakeskiviikko. Siitä alkaa paastonaika. Mitä paastolla tarkoitetaan? Mihin se meitä kutsuu?
Hahmotan ainakin kolme tapaa ymmärtää nykyisin paasto. Ensimmäisessä paasto liittyy vahvasti laihduttamiseen tai laajemmin terveyteen ja hyvinvointiin. Paastoja on toki monenlaisia. Mutta yleisesti paasto pakottaa miettimään, mitä syön. Syönkö oikein ja terveellisesti?
Terveysvaikutteena paasto puhdistaa elimistöä kertyneistä kuonista. Paastoon laskeutuminen, itse paasto ja paastosta nouseminen pakottavat pysähtymään ja hiljentämään. Tällainen terveyspaasto on hyvä ja tarpeellinen. Kokemuksesta suosittelen.
Toiseksi paasto ja paastonaika on usein nähty elämän ja elämänlaadun kohentamisena, parantamisena, sisäisenä ryhtiliikkeenä. Löperöön, velttoon ja helppoon elämään vaipuu niin helposti. Haluan elämään uutta otetta, uutta asentoa, uutta ryhtiä. Paasto kutsuu kohti yksinkertaisempaa elämää. Ajatus kuuluu: vähemmän voi olla enemmän. Paasto haastaa karsimaan myös omia huonoja tapoja ja tottumuksia, vaikkapa someriippuvuutta.
Molemmat edellä mainitut ovat hyviä ja jopa perustelluita. Niitä voi suositella. Yksi vaara niissä kuitenkin on. Niissä keskityn helposti itseeni, pyörin itsekkäästi oman napani ympärillä. Olen itseni varassa. Voiko paasto olla lopulta ja syvimmältään jotakin muuta?
Kolmanneksi paasto kutsuu kokonaisvaltaiselle hengelliselle matkalle. Se vetää sinua seuraamaan Jeesuksen kärsimystietä. Hän lähti ristintielle rakkaudesta meihin. Tätä on kutsuttu myös Jumalan rakkauden uhritieksi. Mitä enemmän tähän kärsimystiehen syventyy, sitä selvemmin kirkastuu hänen käsittämättömän suuri rakkautensa, myös minua kohtaan. Samalla avautuu, että olen rikkomuksillani ja synneilläni syypää hänen kärsimykseensä. Hän kantoi meidän kipumme ja sairautemme. Hän kutsuu katumukseen ja parannukseen. Rakkaudessaan ja hyvyydessään hän armahtaa ja antaa anteeksi. Hän uudistaa ja parantaa meidät.
Kutsu paastoon on siten kutsu omistamaan Jumalan lahja Jeesuksessa Kristuksessa. Lahjan omistajana saat tehtävän mennä lähimmäisten luo: ”Minä odotan: että vapautat syyttömät kahleista, irrotat ikeen hihnat ja vapautat sorretut, että murskaat kaikki ikeet, murrat leipää nälkäiselle, avaat kotisi kodittomille, vaatetat alastoan, kun hänet näet, etkä karttele apua tarvitsevaa veljeäsi.”
Paasto on lahja sinulle, ja samalla tehtävä.
Pauli Niemelä, Kiimingin kirkkoherra