Joku kysyi, että kuinkas se televisioton tammikuu sujuu. Kerroin televisiopaastosta tällä paikalla tammikuun alussa. Kiitos hyvin, ja sillä on ollut vaikutusta moneen asiaan.
Aloitetaanpa vaikka nukkumisesta. Nukkumaanmenoaika on varhentunut. Olen aamun virkku, mutta kun televisio on kiinni, niin vuoteeseen voi hiippailla etenkin näin pimeänä vuodenaikana jo iltakahdeksan jälkeen. Kirjoitan tätä tekstiä keskiviikkoaamuna kuuden jälkeen hyvien yöunien jälkeen.
Jatketaan lukemisella. Jo lapsena alkanut harrastus on vahvistunut viime viikkoina. Aloitin joululahjakirjoilla: Antony Beevor, Venäjän vallankumous ja sisällissota, 619 sivua ja Keir Giles, Venäjän sota kaikkia vastaan – ja mitä se sinulle merkitsee, 414 sivua. Noiden kovasti asiaa sisältävien kirjojen jälkeen oli aika lukea esimerkiksi Joni Skiftesvikin viimeisin teos Bestseller jouluksi — elämänkuvia ja arvoituksia. Nyt minulla on menossa dekkarikausi: Michael Connelyn sekä aika vasta edesmenneen Jarkko Sipilän Takamäki-romaanit maistuvat. Sipilän teoksissa olen viehtynyt niiden suoraviivaisuuteen. Tarinat keskittyvät kertomaan poliisityöstä ilman, että niissä muodikkaasti ruodittaisiin syvästi tutkijoiden sielunelämää.
Kun televisio on kiinni, aikaa on löytynyt lukemisen lisäksi muullekin. Sellaista on esimerkiksi ruuanlaitto. Olemme innostuneet kokkailemaan kotona uusia ruokalajeja. Sanoisin että kasvisaterioistakin saa kyllä maukkaita ja täyttäviä.
Televisiotonta tammikuuta on jäljellä vielä kolmannes. Aika pian pitäisi pohtia, miten sen toosan kanssa toimitaan jatkossa. Kiinni vai auki? Ja jos auki, niin minkä verran.