Joni Skiftesvik, Bestseller jouluksi – elämänkuvia ja arvoituksia, WSOY 2022
Näissä lehtihommissa saa säännöllisesti tartunnan. Kun on luettava taustoiksi laki- ja byrokratiatekstejä, niin niitten monimutkainen ja monesti epäselvä kieli ja rakenne tarttuu ja muoto alkaa toistua omissa tuotoksissa. Ja mikä on vaikeasti ilmaistua, on usein myös huonosti ajateltua.
Olen saanut tartunnan moneen kertaan yli 30 vuotta jatkuneen toimittajaurani aikana. Onneksi löysin siihen lääkkeen ajoissa. Pöpö lähtee lukemalla esimerkiksi Väinö Linnan teoksia. Niissä juoni ja ajatus etenee tehokkailla päälauseilla ja sivulauseilla. Virkkeet ovat lyhyitä. Monimutkainen, hienosteleva välimerkitys ei pysäyttele lukijaa.
Tajusin luettuani Joni Skiftesvikin tuoreimman teoksen Bestseller jouluksi – elämänkuvia ja arvoituksia, että hänen tekstinsä on kuvaamaani tartuntaan yhtä hyvää lääkettä kuin Väinö Linnan. Olen samaa mieltä kuin Runeberg-palkintoraati vuonna 2015: Skiftesvikin lause on tarkka ja merkitystä täynnä, hänen kielensä väreilee omintakeisella tavalla, dialogit ovat lyhyiksi pelkistettyjä, mutta jännitteisiä. Tuona vuonna Joni Skiftesvik voitti Runeberg-kirjallisuuspalkinnon teoksellaan Valkoinen Toyota vei vaimoni (2014). Myös siinä teoksessa hän muistelee uraansa ja elämäänsä. Toki Skiftesvikillä on lakkarissaan monia muitakin palkintoja.
Työskentelin pitkään samassa lehtitalossa kuin Skiftesvik, mutta en samaan aikaan. Hän ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi vuonna 1988, kun minä aloitin STT:n kesähommien jälkeen syksyllä 1989. Ensimmäiset juttuni tein lukiolaispoikana Rantapohjaan urheilusta. Skiftesvik toteutti monen toimittajan salaisen haaveen ja onnistui kirjailijaksi ryhtymisessä. Skiftesvik ei mainitse tuoreessa teoksessaan nimeltä kaikkia Oulu-lehden ja Liiton työtovereita, mutta tunnistan heitä kuitenkin kirjasta.
Bestseller jouluksi ‑teoksessa on kuvauksia 1970-luvun toimitustyöstä. Jotain siitä oli jäljellä vielä 1990-luvullakin. Esimerkiksi toimituksiin saattoi marssia lähes kuka vain asiallisella ja joskus asiattomallakin asialla. Muistiini on jäänyt eräs porisija, joka nukahti tuoliin kesken juttunsa. Ennen internetin aikoja lehtien toimitukset olivat myös aikansa google: esimerkiksi kapakasta saattoi tulla iltavuorolaiselle soitto, jossa kysyttiin vastausta tietokilpailukysymykseen. Eräs piirre näyttää säilyneen. Moni luulee, että toimitukset ovat asianajotoimistoja, joiden työntekijöiden odotetaan ilman muuta ryhtyvän ajamaan omasta mielestään vääryyttä kokeneen asiaa. ”Mutta minun nimeä ei sitten saa mainita”, olen kuullut monesti vaatimuksen viimeisenä lausahduksena.
Tietotekniikan kehitys ja internet on muuttanut paljon toimittajien työtä viimeisten 50 vuoden aikana. Nykyäänkin on kiire, mutta on vaikea ymmärtää, miten lehdet saatiin teknisesti tehtyä ajoissa vanhoin keinoin. Toki lehtien latomoissa oli paljon enemmän väkeä kuin nykyään. Moni ihmiskäsin tehty työvaihe on jäänyt historiaan, kun ohjelmistot hoitavat tehtävät.
Itse toimitustyön perusteet eivät kuitenkaan ole muuttuneet etenkään uutistyössä. Asioitten pitää olla mahdollisimman oikein ja kiistanalaisissa kysymyksissä on syytä kuulla useammankin tahon mielipide. Jos virheitä tulee, kuten ihmisten tekemässä työssä voi käydä, ne korjataan.
Toimittajan työssä voi törmätä mielenkiintoisiin ja merkillisiinkin tapahtumiin sekä yhteiskunnan todellisiin vääryyksiin, kuten käy ilmi Skiftesvikin teoksesta. Omalla kohdallani erikoisimmasta päästä tapaus oli, kun tein yhteistyötä Italian valtiollisen television kolmoskanavan kanssa. Kanavalla oli ohjelma, jonka nimi oli suomeksi Missä hän on? Siinä jäljitettiin kadonneita italialaisia ja kerrottiin löytyneitten kohtaloista. Italialaismies oli löytynyt kuolleena Tornionjokilaaksosta. Kanavan tietojen mukaan mies oli ollut aiemmin Oulussa majailleiden ”intiaanien” joukossa. Suuri mysteeri oli se, miten miehen ruumiissa saattoi olla radioaktiivisuutta.
Jutun teon aikaan yhteydet Italiaan oli hoidettava puhelimella ja telefaksilla. Kuvien siirto tehtiin Yleisradion avustuksella.
Bestseller jouluksi ‑teoksessa nuori toimittaja Joni Skiftesvik törmää suuriin aiheisiin ja merkillisiin sattumuksiin. Kirjoittaminen Suomessa vaietuista neuvostopartisaanien hirmutöistä ei lähde käyntiin, kun lehtien päättäjät eivät halua tai uskalla käsitellä asiaa. Toinen suuri aihe on se, kuinka surkeisiin oloihin Oulun kaupunki oli sijoittanut yhteiskunnan heikoimpia. Asianajajan rooliin toimittaja joutuu, kun hänen on kirjoitettava kirje Kekkoselle sukulaismiehen puolesta.
Skiftesvikin vahva side Martinniemeen ja suvun voimakkaiden naisten rohkeus ja sinnikkyys nousevat esiin tässäkin teoksessa. Pilkahduksia nähdään myös kirjailijan rakkauselämästä.
Bestseller jouluksi – elämänkuvia ja arvoituksia on taattua Skiftesvik-tuotantoa. Joulun alla ilmestyneen kirjan nimi pitää kutinsa siinäkin mielessä, että esimerkiksi oululaisessa kirjakaupassa se oli myyntimenestys ennen joulua. Kirjaa oli tilattava liikkeeseen moneen otteeseen. Tämä tieto on hankittu jokseenkin hyväksyttävällä journalistisella tavalla.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.