Vuodenvaihteen myötä merkittävä osa yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksista poistui. Muutos koskee sekä tutkimusta että hoitoa. Kela-korvausta ei jatkossa myönnetä enää esimerkiksi fysioterapiaan, säde- ja sytostaattihoitoon tai laboratorio- ja kuvantamistutkimuksiin. Lisäksi poistui lääkärin tekemien toimenpiteiden, kuten hedelmöityshoitojen ja silmänpohjan tutkimusten Kela-korvaus.
Muutos vaikuttaa myös matkojen korvaamiseen. Jatkossa Kela korvaa asiakkaan matkoja yksityiseen sairaanhoitoon vain, jos siellä annettu hoito on Kela-korvattavaa.
Jatkossa Kela-korvauksen voi saada niistä yksityisen sairaanhoidon tutkimus- ja hoitotoimenpiteistä, jotka koskevat mielenterveyden ja suun hoitoa. Korvauksen saa myös psykologin tekemistä tutkimuksista.
Kaikista yleis- ja erikoislääkärien vastaanottokäynneistä saa jatkossa tasasuuruisen 8 euron korvauksen. Jos hoidon on antanut psykiatrian erikoislääkäri tai erikoishammaslääkäri, korvaus on suurempi.
Koronarokotteista ja koronavirustestistä saa Kela-korvausta vielä kesäkuun loppuun asti.
Vuonna 2021 Kela korvasi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella yksityisten sairaanhoidon tutkimus- ja hoitokustannuksista noin 4 miljoonaa euroa. Korvauksia sai yli 76 000 henkilöä.
Rantapohjan alueella on useita terveydenhuoltoalan yksityisiä toimijoita, joita muutos koskettaa. Fysios Iin vastaava terapeutti Jani Huotari kuvailee muutosta valitettavaksi.
– Olisimme toivoneet ainakin vuoden siirtymäaikaa kustannusten karsimiseen.
Huotari kertoo, että Kela-korvausten muutoksen lopullista vaikutusta asiakaskäyttäytymiseen on hankala vielä tässä vaiheessa arvioida. Alkuvuosi kuluu Iinkin toimipisteessä tilanteen tarkkailuun.
– Muutos nostaa asiakkaiden maksaman hinnan summaa, ja inflaation keskellä se voi olla joillekin liikaa. Asiakkaat saattavat tyytyä lyhyempiin hoitosarjoihin, eivätkä ole valmiita käymään fysioterapiassa niin useita kertoja kuin aiemmin. Lisäksi mietityttää, vaikuttaako muutos perusterveydenhuollosta meille ohjautuvien asiakkaiden määrään, Huotari pohtii.
Huotari muistuttaa kuitenkin, että fysioterapiaan on mahdollista tulla myös ilman lääkärin lähetettä tuki- ja liikuntaelinoireiden vaivatessa.
– Fysioterapeutin suora vastaanottotoiminta on se, mihin haluamme tulevana vuonna panostaa ja kannustaa asiakkaitamme. Hoitoon pääsee ilman lääkärin lähetettäkin.
Yleislääketieteen erikoislääkäri Jouni Luokkala Kiimingin DocTener ‑lääkäriasemalta kertoo, että Kela-korvausten poistumisen myötä toimenpiteiden hintoja saatetaan jossain vaiheessa joutua tarkastelemaan uudelleen.
– Se on tietysti ikävää, sillä olemme pyrkineet hinnoittelemaan palvelumme niin, että esimerkiksi lapsiperheilläkin olisi helppoa ja mukavaa käydä meillä.
Luokkala arvioi, että kela-korvaus on merkittävä tekijä suunnilleen puolelle hänen asiakaskunnastaan. Hän ei kuitenkaan usko, että muutos tulee vaikuttamaan lääkärikeskuksen toimintaan merkittävästi.
– Toimintamme on ollut koko ajan tasaista, eikä esimerkiksi korona-aika ravistellut meitä kovinkaan pahasti. Meille on kertynyt paljon vakioasiakkaita, jotka varmasti käyttävät yhä edelleen meidän palveluja. Hyvillä mielin siis jatkamme edelleen eteenpäin.
Haukiputaan lääkärikeskuksessa toimitusjohtajana ja hammaslääkärinä toimiva Heikki Kiviahde ei usko kela-korvausten muutoksen näkyvän työpaikallaan juuri lainkaan.
– Hammashoitopuolella joudumme tekemään pieniä sisäisiä muutoksia, mutta tuet säilyvät kuitenkin ennallaan. Lääkäripalveluiden tai fysioterapian puolellakaan en usko kysynnän laantuvan korvausperiaatteen muutoksesta huolimatta, Kiviahde kertoo.
Laskutuskäytännöt muuttuvat hyvinvointialueen mukana
Tammikuun alussa toimintansa aloittanut Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue eli Pohde tuo mukanaan muutoksia e‑laskujen tilauksiin ja suoramaksuvaltuutuksiin.
Muiden hyvinvointialueiden tavoin Pohde on itsenäinen, y‑tunnuksellinen toimija. Koska aiemmin kuntien ja kuntayhtymien järjestämät ja tuottamat sosiaali‑, terveys- ja pelastuspalvelut siirtyvät nyt Pohteen ja uuden y‑tunnuksen alle, on sähköisesti laskunsa haluavien asiakkaiden tehtävä Pohteelle uudet ‑laskujen tilaukset ja suoramaksuvaltuutukset.
Asiakkaat voivat solmia uuden e‑laskusopimuksen tilaamalla Pohteen e‑laskun omaan verkkopankkiin. Laskut voi tilata myös sähköisenä OmaPostiin tai Kivraan. Suoramaksuvaltuutus tehdään soittamalla oman pankin asiakaspalveluun.
Pohteen laskut saa kotiin myös perinteisenä paperipostina, mutta laskuja ei voi enää maksaa maksukorteilla tai käteisellä Pohteen toimipisteissä eikä myöskään aiemmin maksuja vastaanottaneissa kuntien palvelupisteissä. OYSin laskuja voi kuitenkin jatkossakin maksaa OYSin infopisteillä maksukortilla.
Asiakkaan on edelleen itse seurattava terveydenhuollon asiakasmaksujen maksukaton ylittymistä. Maksukaton täyttymisen jälkeen asiakasmaksuja ei enää peritä maksukaton piiriin kuuluvista palveluista lukuun ottamatta lyhytaikaisen laitoshoidon tai ‑palvelun ylläpitomaksua. Vuonna 2023 maksukatto on 692 euroa.
Uudistuksesta ja sen vaatimista laskutusjärjestelmien taustamäärityksistä johtuen tammikuun laskutus tulee viivästymään jonkin verran. Näillä näkymin ensimmäiset Pohteen laskut lähetetään asiakkaille tammikuun loppupuolella.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.