Sotiemme veteraanien joukko harvenee koko ajan enemmän, ja tähän saakka toiminnassa olleiden veteraaniyhdistysten toiminta alkaa tulla tiensä päähän. Valtakunnallisesti toimivat Sotainvalidien Veljesliitto, Suomen Sotaveteraaniliitto ja Rintamaveteraaniliitto ovat suunnitelleet toimintansa alas ajamista vuoteen 2025 mennessä.
Jotta veteraanien perintö ei katoaisi, perustettiin jo lähes parikymmentä vuotta sitten valtakunnallinen Tammmenlehvän Perinneliitto, jonka tarkoitus on jatkaa veteraaniyhdistysten työtä. Tällä hetkellä perinnetyötä ja perinneaikaan valmistautumista pyritään ohjaamaan maakuntakohtaisille perinneyhdistyksille, ja Pohjois-Pohjanmaa sai oman Tammenlehvän Pohjois-Pohjanmaan perinneyhdistyksensä marraskuussa 2021.
Kuivaniemen sotaveteraanit Ry:n puheenjohtajana jo pitkään toiminut Pekka Ellilä toteaa, että perinnetyön valmistelu on useille veteraaniyhdistyksille ajankohtaista. Moni sotaveteraanien paikallisyhdistys on jo lakkauttanut toimintansa jäsenmäärän supistumisen myötä. Rantapohjan alueella esimerkiksi Iin, Kiimingin ja Yli-Iin veteraaniyhdistysten toiminta on jo lakannut.
Ellilän mukaan Kuivaniemen Sotaveteraanien jäsenistöön kuuluu tällä hetkellä neljä lottaa ja kolme sotaveteraanin leskeä. Yksikään rintamaveteraani ei ole enää elossa. Kannatusjäseniä yhdistyksessä on 26.
– Kuivaniemen Sotaveteraanit Ry on tehnyt päätöksen jatkaa toimintaa niin kauan, kuin yksikin yhdistykseen kuuluva veteraani, lotta tai leski on elossa. Lakkauttaminen ei siis ole tässä vaiheessa meille ajankohtaista, Ellilä toteaa.
Pakollinen piste Kuivaniemen sotaveteraaneille tulee siinä vaiheessa, kun kattojärjestö Pohjois-Pohjanmaan sotaveteraanipiiri lakkauttaa toimintansa. Tässä vaiheessa Ellilän mukaan sotaveteraaniyhdistysten mahdolliset olemassa olevat varat siirtyvät Tammenlehvän Pohjois-Pohjanmaan perinneyhdistyksen haltuun. Lisäksi perinneyhdistys ottaa vastuulleen jäljellä olevien veteraanien sekä heidän puolisoidensa ja leskiensä tukitoiminnan ja edunvalvonnan.
– Mitään yhtäkkistä ja ennakoimatonta ei siis pääse tapahtumaan, vaan perinnetyöhön saatetaan siirtyä rauhallisin mielin, Ellilä korostaa.
Ellilä toivoo, että jokainen Pohjois-Pohjanmaan kunta ja seurakunta ottaisi jo tässä vaiheessa perinnetyöhön siirtymisen omaksi asiakseen.
– Tammenlehvän Pohjois-Pohjanmaan perinneyhdistyksen perustamisen jälkeen kunnilta on pyydetty jo pariinkin otteeseen kannanottoa ja reagointia perinnetyön järjestämiseen kuntakohtaisesti, mutta kaikki kunnat eivät vieläkään ole pyyntöön reagoineet.
Ellilän mukaan kunnat ja seurakunnat olisi tärkeä saada mukaan perinnetyöhön, jotta veteraanien asioiden hoitamiseen saataisiin myös paikallista otetta.
– Yksittäiset henkilöt voivat olla vain yksityisjäseniä. Kunnat ja seurakunnat voivat vaikkapa yhteistyössä perustaa toimikuntia, joilla olisi erikseen määriteltynä henkilöt, jotka vastaavat veteraanien asioista ja perinnetyöstä omalla alueellaan. Se on tärkeä tehtävä.
Vuoden 2022 lopussa sotiemme veteraanien määrän on arvioitu olevan noin 3000, ja heidän keski-ikänsä noin 98 vuotta.