Sähkömarkkinat ovat ylikuumentuneet. Talvesta odotellaan tuulista, jotta tuulimyllyt jauhaisivat mahdollisimman paljon sähköä kuluttajille.
Yhtä tuulista kevättalvea en toivo politiikan puolella. Näin vuoden vaihteessa toivon uudelta vuodelta leppoisaa myötätuulta, joka jeesaa Oulua, sen asukkaita ja toimijoita kohti parempaa, yhtenäisempää huomista. Uusi kaupunginjohtaja tarttukoon ohjaksiin vahvasti, viisaasti ja ymmärtävästi.
Rantapohjan alueen kouluverkkoa on tarkasteltu kuluneena syksynä suurennuslasin kanssa. Säästötoimina on esitetty pienten koulujen sulkemista. Oppilaat siirrettäisiin yhä suurempiin yksiköihin. Vaikka perusopetuksen oppilasmäärän ennustetaan tämänhetkisen syntyvyyden valossa pienenevän vuosikymmenen loppuun mennessä, mielestäni koulujen sulkeminen ei ole viisas linjaus monestakaan syystä.
Valtakunnallisen kouluverkkoselvityksen tuloksien mukaan keskimäärin ne kunnat, jotka lakkauttavat kouluja, eivät saa kustannussäästöjä. Lisäksi tutkija Tomi Kiilakoski toteaa, että kouluverkkomuutokset eivät kuitenkaan näytä ratkaisevan kuntien haastavaa elinvoimatilannetta, vaan pahimmillaan heikentävät tätä entisestään.
Tutkimustulostenkin valossa kannattaa siis asiaa katsoa toisesta näkökulmasta. Valtuustoryhmämme on esittänyt, että pienet koulut nähtäisiinkin arvokkaina alueensa helminä. Pienet koulut voisivat tehdä omien ja ympäristönsä vahvuuksien kautta kulttuuritoimintasuunnitelman. Tämä tarkoittaa sitä, että peruskoulut voisivat ”erikoistua” esimerkiksi liikuntaan, musiikkiin, taiteeseen, lähiruokaan, tietotekniikkaan jne. Oulussa on liikunta- ja musiikkipainotteiset lukiot, miksi alakoulut eivät voisi erikoistua samalla tavalla.
Näin toimien voisimme houkutella alueellemme uusia asukkaita ja kipeästi tarvittavaa työvoimaa yrityksiimme. Tärkeää on myös huomioida maailmanpoliittinen tilanne. Pohjoinen ulottuvuus on jo nyt tärkeä turvallisuusnäkökulmasta ja sen merkitys tullenee vain vahvistumaan, joten saanemme elinvoimaa alueellemme myös tätä kautta.
Koulut ovat kylien monipuolisia toimintakeskuksia. Hyvinvointialueiden toiminnan alettua vuoden alussa, hyvinvoinnin edistäminen tulee kunnille lakisääteiseksi tehtäväksi. Tässäkin valossa on tärkeää säilyttää koulut toiminnassa, koska ne mahdollistavat monipuolisen käytön alueen asukkaiden hyvinvoinnin näkökulmasta.
Jotta kouluihin riittäisi oppilaita tulevaisuudessakin, on kaavoituksen reagoitava asiaan ja mahdollistettava asuntorakentaminen kyläalueille. Aikanaan kyliin on rakennettu hyvä ja kattava infra, jota tulee edelleen hyödyntää. Ei ole kestävän talouden eikä kehityksen mukaista jättää käyttämättä tai purkaa rakennettua ja toimivaa infraa. Oulun kaupunkistrategiassa on määritelty, että asumisen mahdollisuuksia tarjotaan myös maaseudulla. Toivottavasti päätetty strategia ei jää tyhjäksi sanahelinäksi.
Jotta vastakkainasettelu loppuisi ja saavutettaisiin yhtenäinen, monipuolinen ja omaleimainen Oulu, tulee uskaltaa kokeilla uutta ja luopua totutusta. Muiden matkiminen ja peesaaminen ei tuota toivottavaa tulosta. Tehkäämme rohkeasti valintoja asteen verran paremman huomisen puolesta.
Onnea ja menestystä vuodelle 2023.
Eeva-Maria Parkkinen, kaupunginvaltuutettu, Keskusta