Kun Asko Mäkäräinen eli lapsuuttaan 1990-luvun Pudasjärvellä, hän huomasi, että esiintyminen kiinnosti häntä paljon. Koulunäytelmät eivät kuitenkaan olleet hänen juttunsa. Kun nuori Asko sai ensimmäisen videokameran käteensä ja pääsi kuvaamaan sillä, se oli hänestä älyttömän jännää.
Vuosituhannen vaihteessa Mäkäräisen ja serkkupojan idoleina olivat Duudsonit, joiden tarina Seinäjoelta maailmanmaineeseen nousseista tyypeistä puhuttelee Mäkäräistä edelleen. Samoihin aikoihin alkoi tulla erilaisia some-alustoja, Irc-galleria, Facebook ja Youtube.
– Serkun kanssa kuvattiin aika rajujakin juttuja. Hullutteluja, mitä kaikkea. Mietittiin mikä voisi kiinnostaa ihmisiä ja julkaistiin videoita eri alustoilla. Ei ne videot hirveästi huomiota herättäneet. Palo kuitenkin lajiin säilyi.
Asko Mäkäräinen jatkoi harrastustaan ja alkoi kuvata videot kännykällä. Hän kertoo aina menneensä sisältö edellä, ei teknologia.
Kun TikTok tuli, kaikki ajattelivat, ja moni ajattele edelleen, että se on vain nuorten tanssisovellus. Niin ajatteli Mäkäräinenkin, kunnes pari vuotta sitten miehen kaveri alkoi jutella, että se voisi sopia julkaisualustaksi hänen tuottamalleen materiaalille.
– Testasin sitä maaliskuussa 2021. Yllättäen sainkin huomata, että kiinnostus oli valtavaa. Varsinkin junnut olivat innoissaan. Heti ensimmäisenä kesänä seuraajia oli tuhansia, nyt jo 47 000.
Mäkäräinen ei ole julkaisuissaan lukittautunut mihinkään tiettyyn juttuun. Hän julkaisee TikTokissa elämästään isän roolissa, poukkoilee välillä vaikkapa 24 tunnin hiihto- tai pyöräilyhaasteisiin tai trickshotteihin, eli vaikeisiin temppuihin, joissa yritetään esimerkiksi heittää jokin pallo maaliinsa sokkona talon yli. Laji koukuttaa. Mäkäräinen myöntää, että videoiden tekemisestä on tullut elämäntapa. Jos hän ei julkaisisi niitä TikoTokissa, niin sitten jollain muulla alustalla.
– Toivon, että voisin jollain tapaa vaikuttaa mahdollisimman monen elämänasenteeseen. Haluan kannustaa junnuja ja oikeastaan kaiken ikäisiä etsimään, kokeilemaan ja löytämään oman juttunsa ja uskomaan itseensä. Haluan antaa positiivista esimerkkiä ja tuoda positiivisia ajatuksia ihmisten elämään.
Hyvinvoitasko-tilillään TikTokissa julkaiseva Mäkäräinen on käynyt puhumassa TikTokista ja elämästä myös kouluilla sekä nuorisotiloilla. Tulevaisuudessa hän haluaa yhä enemmän tehdä yhteistyötä nuorten kanssa.
Tällä hetkellä tämä jääliläinen perheenisä ja Kiimingissä hyvinvointialan yritystään pyörittävä yrittäjä julkaisee TikTokiiin materiaalia lähes päivittäin.
– Ideat pyörivät koko ajan mielessäni. Hahmottelen ajatuksia ja käsikirjoitan, vaikka asiat videolla näyttävätkin tapahtuvan spontaanisti.
Eettisyyttä Mäkäräinen on joutunut pohtimaan paljon, sillä useissa hänen julkaisuissaan mukana ovat hänen lapsensa. Heidän nimensä tai kasvonsa eivät kuitenkaan milloinkaan ole julkaisuissa.
– Tämä on lapsillekin harrastus, he näyttelevät käsikirjoitettuja rooleja. He tykkäävät osallistua tähän tekemiseen, päästä sanomaan vuorosanoja ja tekemään kaikkia hauskoja juttuja.
Asko Mäkäräinen sanoo miettivänsä erityisen tarkkaan aina kunkin videon kohdalla, voiko ja kannattaako sitä julkaista, että ei tarvitse jälkikäteen katua.
Toistaiseksi videoiden julkaiseminen on lähinnä harrastus huimista seuraaja- ja näyttömääristä huolimatta. Mäkäräinen unelmoi, että voisi jonain päivänä ansaita jopa elantonsa alan parissa. Se kuitenkin vaatii kaupallisia yhteistöitä, sisältömarkkinointia, johon hän ei ole vielä suuremmin lähtenyt, vaikka luultavaa on, että Hyvinvoitaskon keräämät seuraajamäärät houkuttaisivat yrityksiä yhteistyöhön.
TikTokin vaarallisuudesta puhutaan paljon. Mäkäräinen ei lähtisi syyttämään vaarallisuudesta mitään tiettyä julkaisualustaa. Hän perää vastuuta käyttäjiltä, perheiltä, lapsilta ja nuorilta.
– Ei sillä ole väliä, missä joku trendi tai ääri-ilmiö nousee esille. Aina sille alusta on löytynyt, jo ennen some-aikaakin. Mielestäni vanhempien pitäisi osata kasvattaa lapsensa ajattelemaan, mitä on järkevää tehdä ja mitä ei.
Puheet siitä, että TikTokia käytetään vakoilemiseen Mäkäräinen niputtaa samaan tyyliin muihin some-alustoihin.
– TikTok ei tässä eroa muista julkaisualustoista. Luotan markkinatalouteen eli jos joku somealusta tekisi jotain räikeän laitonta ja se tulisi ilmi, se olisi sen alustan loppu, kun käyttäjät hylkäisivät sen.
Häntä häiritsee se, että keskitytään ainoastaan varoittelemaan TikTokin vaaroista, kun mieluummin pitäisi kannustaa lapsia ja nuoria tekemään juttuja, jotka heille itselleen ovat merkityksellisiä.
– Esimerkiksi liikkumiseen ja urheiluun voi helposti löytää innostusta some-alustojen kautta. Näitä pitää vaan osata hyödyntää. Ei niin, että otetaan kännykät pois, jotta saadaan nuoret liikumaan, vaan niin, että käytetään hyväksi somea, jotta saadaan heidät innostumaan asioista, Mäkäräinen sanoo.
Hänen mielestään kuplautuneessa maailmassa kaikkien olisi hyvä välillä katsoa oman kuplan ulkopuolelle ja Tiktok on siihen yksi hyvä väline.