Yli-Iin alueen sisällä olevalla Iin enklaavilla on rakenteilla kaksi tuulivoimapuistoa, Pahkakosken ja Iso Pihlajasuon puistot, lisäksi kaavoituksessa on Isorytisuo Leuvalla. Kynkäänsuon alueella tuuli- ja aurinkovoimaosayleiskaava on vireillä. Näiden lisäksi yhtiöt ovat osoittaneet kiinnostusta tuulivoiman sijoituspaikoiksi ainakin Kotaselän (Hongikonsuon) ja Latvaselän alueita. Kotaselän alueella maanomistajat perustivat jo aiemmin oman neuvotteluryhmänsä taatakseen omat etunsa isoja tuulivoimayhtiöitä vastaan, ja etenevät asiassa yhdessä rintamassa.
Heinäkuusta alkaen Megatuuli on lähestynyt Latvaselän alueen maanomistajia siten, että heille on tullut tunne, että yhtiö yrittää saada heidät sitoutumaan hankkeeseensa nopeasti, jopa omat etunsa ja oikeutensa unohtaen. Yli-Iin metsänhoitoyhdistyksen Mikko Mäkelä sekä Kangasojan yhteismetsän Jani Maalismaa kutsuivat maanomistajat koolle viime viikolla, jotta he voisivat alkaa koota rivejään ja yhdessä pohtia, miten tuulivoiman tuloon alueelle suhtautuvat ja aloitetaanko asiassa tehdä yhteisiä selvityksiä sekä mahdollisia yhteydenottoja myös muille tuulivoimayhtiöille.
– Nyt ei ole kiire, kenenkään ei tarvitse tehdä yksin nopeita päätöksiä, vaikka tuulivoimayhtiöt mitä sanoisivat. Jäitä hattuun, Jani Maalismaa sanoi maanomistajille.
– Jutelkaa naapureiden ja muiden maanomistajien kanssa. Kysykää meiltä neuvoa, jos jokin asia epäilyttää. Älkää jääkö yksin pohtimaan, Mikko Mäkelä jatkoi.
Maanomistajat kuvailevat tuulivoimayhtiön lähestymisyrityksiä aggressiivisiksi, osin jopa kiristystä muistuttaviksi. Yli-Iissä kerrottiin, että sopimuksiin on pyritty saamaan allekirjoitus muun muassa sanomalla, etä jos nyt ei kirjoita, ei tule myöhemminkään enää sopimusta mailleen saamaan. Jokunen on jo allekirjoittanut. Osalle on myös annettu katteettomia lupauksia siitä, että omalle maalle sijoittuisi mylly. Tällaista lupausta ei yhtiö tässä vaiheessa voi tehdä, sillä myllyjen sijainnit varmistuvat vasta pitkän, vuosia kestävän prosessin aikana.
Latvaselän alue sijaitsee Tannilantien itäpuolella, Pahkalantien pohjoispuolella. Alustava hankealue ja sen vaikutusalue on Megatuulen sopimuspapereissa piirretty varsin laajaksi. Alue sijaitsee osin tulevan Tuuli-hankkeen tuulivoimarakentamiseen sopivaksi määrittelemällä alueella. Tämän vuoksi Yli-Iissä ajatellaan, että on varsin todennäköistä, että alueesta kiinnostuvat myös muut yhtiöt.
Sami Siurua oli tilaisuudessa esittelemässä maanomistajille tuulivoima- ja energia-asioita. Myös hänellä oli selvä viesti maanomistajille.
– Turpaan tulee, jos ei itse olla maanomistajina aktiivisia. Vaikka ensireaktio olisi negatiivinen asiaa kohtaan, kannattaa silti selvittää, millaisia vaihtoehtoja tässä on tarjolla.
Tilaisuudessa todettiin, että nyt olisi tärkeää, että kaikki alueen maanomistajat ilmaisisivat mielipiteensä hanketta kohtaan, silloinkin, jos suhtautuminen siihen tai tuulivoimaan ylipäätään on negatiivinen.
Jani Maalismaa, Mikko Mäkelä ja tilaisuudessa valittu joukko maanomistajia lähettävät lähiaikoina kaikille alueen maanomistajille kirjeen, jossa näitä mietteitä kysellään.
– Nyt todella kaipaamme mielipiteitä tiedoksemme, jotta tiedämme, miten asiaan suhtaudutaan. Vastausten perusteella selviää, kannattaako asiaa viedä eteenpäin. Lisäksi mielipiteet ovat Oulun kaupungin suuntaan viesti siitä, mikä on alueen maanomistajien tahto mahdollisia tulevia kaavoitushakemuksia kohtaan, Maalismaa korostaa.
Jos maanomistajia kiinnostaa tuulivoiman mahdollinen tulo alueelle, voi maanomistajien neuvotteluryhmä kilpailuttaa eri tuulivoimayhtiöitä sekä neuvotella maanomistajille parhaan mahdollisen korvauksen ja sopimusehdot.
– Yhdellä maanomistajalla yksinään ei ole minkäänlaista neuvotteluasemaa yhtiöitä vastaan, eikä yhden maanomistajan tahdolla ole merkitystä kaupungin asioista päätettäessä. Siksi nyt pitää vetää yhtä köyttä, Mikko Mäkelä sanoi.
Yli-Iin Kotaselän hankkeen etenemisestä tiedotetaan Kierikissä tiistaina 13.12. kello 17. Kynkäänsuon keskustelutilaisuus järjestetään tiistaina 13.12. kello 18–20 Yli-Tannilan toimitalolla. Jälkimmäiseen tilaisuuteen on mahdollista osallistua myös etänä, linkki löytyy Oulun kaupungin sivuilta.
Tuulivoiman kapasiteetti tuplaantuu kolmessa vuodessa. Suomeen on tällä hetkellä suunnitteilla maatuulivoimaa yli 52 000 megawatin verran. Merelle suunniteltuja hankkeita on 13 000 MW. Vaikka vain osa hankkeista tulee lopulta toteutumaan, osoittaa määrä suomalaisen tuulivoiman merkittävän kasvupotentiaalin. Myös rakenteilla olevan tuulivoimakapasiteetin määrä on merkittävä: Vuosien 2022–2025 aikana Suomeen on valmistumassa ainakin yli 4 700 megawattia uutta tuulivoimaa. Suomen tuulivoimakapasiteetti tulee siis tuplaantumaan seuraavan kolmen vuoden aikana.
Tuulivoima on nopein ja edullisin tapa lisätä Suomen uusiutuvan energian kapasiteettia ja kasvattaa maamme energiaomavaraisuutta. Varhaisessa suunnitteluvaiheessa olevia tuulivoimahankkeita on Suomessa paljon, mutta niitä hidastavat erityisesti lupa- ja kaavoitusmenettelyihin sekä muutoksenhakuun liittyvät haasteet. (Lähde: Tuulivoimayhdistys)