Ylikiimingin Piispankamarin naiset sen tietävät: hyvin tehty villasukka on lyömätön talviasuste. Tänä talvena sen arvoa korostavat kohonneet lämmityskustannukset ja sähkön säästäminen. Viileämmälläkin lattialla tarkenee tallustella, kun jalassa on riittävän lämpöiset sukat.
Neulottu villasukka on ikivanha keksintö. Se kertoo paitsi ihmisen ja lampaan yhteiselosta, myös kädentaitojen kehittämisen merkityksestä. Jo 1400-luvulla nunnat hankkivat runsaita tuloja luostareilleen nimenomaan villasukkien neulomisella. Villasukkien avulla on voitettu jopa sotia, kun sotilaat on pidetty taistelukunnossa turvaamalla jalat paleltumilta. Tänäkin talvena monet ahkerat suomalaisneulojat ovat lähettäneet sukkiaan Ukrainan rintamilla taisteleville.
Ylikiimingin asukastuvalla toimivassa Piispankamarissa on villasukissa varaa mistä valita. On yksiväristä ja raidallista, pitsipinnalla ja kohoneuleella. Joukosta löytyy myös keltasinisiä Ukraina-sukkia sekä upeita lapasia, joita koristaa Ylikiimingin kirkon ikkunan kuva.
Sukkia on saatavilla kaikenlaisia kokoja, aina vauvasta isompaankin vaariin. Kokeneiden neulojien kädenjälki on tasaista eikä kantapäissä ei ole huomauttamisen varaa. Lisäksi sukat neulotaan pääosin konepesun ja kulutuksen kestävistä langoista, kuten 7 veljestä tai Nalle.
Ja jos joku haluaa ostamisen sijasta opetella villasukan kutomista ihan itse, voi saapua paikan päälle kutimensa kanssa. Piispan kamarin naiset opastavat kädestä pitäen esimerkiksi kantapään neulomisessa.
Piispan kamari toimii Kiimingin seurakunnan lähetystyön hyväksi.
– Meitä aktiivisia osallistujia on kymmenkunta jakamassa emäntävuoroja, lisäksi perjantaisin kello 11–13 tarjotulle kahville poikkeaa väkeä enemmänkin. Vapaaehtoinen kahviraha menee lähetyksen hyväksi, kertoo tämän kerran emäntä Maria-Liisa Hiltunen.
Vuoden aikana ehditään osallistua myös erilaisiin tapahtumiin.
– Vappuna paistetaan munkkeja ja tarjotaan simaa, helatorstaina paistetaan makkaraa motoristikirkkoon osallistuville ja joulun alla neulotaan ja leivotaan myyjäisiin, luettelevat naiset.
Kaikki tulot kilahtavat lähetystyön kassaan. Kun kysyn vuotuista pottia, saan vastaukseksi vaatimatonta hyminää. Rahaa kuitenkin liikkuu mukavasti ja sen myötä voidaan olla tukemassa lapsityötä Vienan-Karjalassa sekä syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tukiohjelmaa Botswanassa.
Tällä hetkellä Piispankamarin väkeä huolestuttaa kokoontumistilan epävarma tulevaisuus. Tähän saakka on saatu olla vuokralla asukastuvan kahdessa huoneessa, joista toisessa ovat paukkuneet kahdet kangaspuut. Niillä on kudottu myyntiin poppanoita ja mattoja.
– Nyt meillä ei enää ketään innokasta ole kutojaa, viimeiset poppanat myydään myyjäisissä. Toivomme, että saisimme säilyttää ainakin tämän toisen huoneen kokoontumispaikkana, Hiltunen toteaa.
Paikalla olijat yhtyvät toiveeseen. Heidän mielestään Piispankamarin paikka on asukastuvalla, siellä, missä ihmiset muutenkin liikkuvat.
– Asukastuvalla yhteistyö muiden kanssa pelaa tosi hyvin, keittiön tytöt pesevät meidän astiat ja myyvät välillä täältä sukkiakin, kun emme ole paikalla. Tähän on ihmisten helppo tulla esimerkiksi naapurista vanhusten rivitalolta, Hiltunen luettelee.
– Sitä paitsi tämä on seurakunnan matalan kynnyksen toimintaa. Lähetyssihteerimme Katri käy ahkerasti täällä, kertoo kuulumisia kentiltä ja pitää hartauksia. Välillä saamme myös vierailijoita paikalle, vastikään täällä oli nuoripari, joka on lähdössä Israeliin lähetystyöhön, huomauttaa Pirkko Rasi.
Tämän kerran kokoontumista säestää ahkera puikkojen kilinä. Vielä ehtii neuloa jotakin varastoon ennen joulumyyjäisiä, jotka ovat asukastuvalla perjantaina 9.12. klo 9–15. Silloin Piispankamarissa on tarjolla neulottujen asusteiden lisäksi torttukahvia lähetyksen hyväksi.
Villasukkia ja paljon muitakin ihania käsitöitä on saatavilla myös seurakuntien ylläpitämästä pop-up-myymälä Käsityökauppa Silimukasta, joka löytyy Oulusta osoitteessa Torikatu 7. Aukioloaikoja kannattaa katsoa facebookista Käsityökauppa Silimukka.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.