Haukiputaan Ahmojen jäähallin maanvuokrasopimus on alkujaan solmittu Haukiputaan kunnan kanssa vuonna 1992. Voimassa oli aivan viime aikoihin saakka alkuperäinen vuokrasopimus, joka nyt uusittiin.
Kun uudesta sopimuksesta alettiin Ahmojen ja Oulun kaupungin kanssa neuvotella, seura sai tiedon, että maanvuokrasopimuksen hinta noin kymmenkertaistuu. Se olisi tarkoittanut vuokran nousua jopa noin 12 000 euroon vuodessa. Vuokrien kymmenkertaistuminen osoittautui kuitenkin kaupungin antamaksi virheelliseksi tiedoksi, joka pohjautui uusien liikuntapaikkojen maanvuokriin. Virhe selvisi vasta, kun Rantapohja alkoi selvittää asiaa Oulun kaupungilta.
Ahmojen hallin osalta vuokra on todellisuudessa nelinkertaistumassa. Tämä tarkoittaa, että nykyisen noin 1 200 euron sijaan hallin maanvuokra olisi ollut noin 5 000 euroa vuodessa.
Ahmojen kamppaillessa nousseiden sähkölaskujen kanssa, kaupunki kuitenkin suostui pitämään nykyisen vuokrasopimuksen voimassa vielä seuraavat viisi vuotta.
– Tämä on se aika, jona Ahmojen on sopeutettava taloutensa niin, että se pystyy hoitamaan uuden maanvuokralaskunsa muiden urheilupaikkojen tapaan, kertoo kaupungingeodeetti Kaija Puhakka.
Nykyinen vuokrataso on Puhakan mukaan Ahmoilla niin alhainen, että niin alhaisella hinnalla ei kaupunki nykyisin edes saa ostettua raakamaata.
– Nykyiselle vuokralle ei ole perusteita, hän sanoo.
Yksityisten urheilupaikkojen maanvuokrasopimukset tarkistetaan Oulussa sitä mukaa, kun vanhat sopimukset uusiutuvat. Vastaavia paikkoja ei kuitenkaan ole montaa Oulun alueella, eikä Puhakan mukaan kyse ole laajasta ilmiöstä. Esimerkiksi Jäälihallin maanvuokra nousi merkittävästi aiemmasta nimellisestä vuokrasta, kun sen vuokrasopimus uusittiin vuonna 2021.
Haukiputaan Pallon HauPa-hallin osalta alkuperäinen vuokrasopimus on puolestaan tulossa uusittavaksi lähivuosien aikana. Puheenjohtaja Markku Kohonen kertoo, että seuran johtokunta on tiedostanut, että korotusta on varmasti luvassa, mutta sen määrää ei ole osattu ennakoida. Tällä hetkellä HauPa-hallin maanvuokra on noin 750 euroa, jonka lisäksi maksettavaksi tulevat hulevedet ynnä muut.
– Onhan tällä korotuksella seuralle merkittävä vaikutus. Tarjoamme lapsille ja nuorille matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksia pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Toiminnan laatu huomioiden voi kysyä, onko korotus kohtuullinen, Kohonen sanoo.
Hän nostaa esiin urheiluseurojen tekemän yhteiskunnallisen työn, jolla on huomattavaa merkitystä taloudellisilla, sosiaalisilla ja terveydellisillä mittareilla mitattuna.
Asuin- ja yritystonttien vuokrat on jo aiemmin nostettu vuoden 2014 tehtyjen maapoliittisten linjausten tasolle.
– Urheilupaikkarakentamisen osalta maanvuokrapäätökset ovat tapauskohtaisia, mutta ne perustuvat tausta-arvioihin ja maapoliittisiin linjauksiin. Emme voi tukea urheilua maanvuokrien kautta, mutta kaupunki tukee sitä muun muassa sivistys- ja kulttuuripuolen avustusten kautta, Puhakka toteaa.
Hän korostaa, että Oulun kaupunki arvostaa yksityistä liikuntapaikkarakentamista ja jo olemassa olevia kohteita ja toivoo, että nykyisen kaltainen epävarmuus ei jatkuisi pitkään.